Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Μέχρι 42 λεπτά τα τριφύλλια στην ηπειρωτική Ελλάδα, πάνω από 50 λεπτά στην Κρήτη

Ξέφρενη η πορεία τιμών για ένα προϊόν, με πολύ λίγα αποθέματα αυτή την περίοδο.

Λίγο πριν τις πρώτες κοπές τριφυλλιών της νέας σεζόν κι εφόσον, βέβαια, οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν κάτι τέτοιο, οι τιμές για το προϊόν από αποθήκες έχουν τραβήξει περαιτέρω την ανιούσα, βάζοντας υποθήκες για καλές τιμές παραγωγού και τη νέα εμπορική περίοδο.

Όπως αναφέρει για παράδειγμα ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά, η τιμή στα εναπομείναντα τριφύλλια, τα οποία είναι ελάχιστα στην περιοχή, έχει ανέλθει στα 38 με 39 λεπτά ανά κιλό.

Την ίδια ώρα δύσκολη διαμορφώνεται η κατάσταση για τους κτηνοτρόφους της νησιωτικής Ελλάδας, που έχουν να επωμιστούν και τα μεταφορικά κόστη. Σύμφωνα με τον Βασίλη Σμπώκο, αιγοπροβατοτρόφο από τα Ανώγεια, τα τριφύλλια φθάνουν στην Κρήτη να αγοράζονται αυτή την περίοδο από τους παραγωγούς προς 50 και 60 λεπτά το κιλό, με αποτέλεσμα να αδυνατεί ο κόσμος να τα προμηθευθεί. Άλλοι αιγοπροβατοτρόφοι από την περιοχή του Ρεθύμνου, μας ανέφεραν πως η τιμή που προμηθεύονται σήμερα τριφύλλια κυμαίνεται στα 56 λεπτά ανά κιλό.

Στα 40 λεπτά έχουν τα τριφύλλια και στην Πελοπόννησο, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Τάκης Πεβερέτος, ενώ στα νησιά, όπως προσθέτει και ιδίως στην Κρήτη, αγγίζουν και τα 60 λεπτά το κιλό, αφού τα μεταφορικά είναι πολλά.

Αποσυμπίεση των τιμών στο προϊόν, ποσότητες από το οποίο έχουν ήδη καπαρώσει πολλοί κτηνοτρόφοι εδώ και μήνες, όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, πρέπει να αναμένεται με τις πρώτες κοπές της νέας σεζόν, αν και φαίνεται πως θα ξεκινήσει πολύ ψηλότερα, σε σχέση με άλλες χρονιές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιτρέψει κι ο καιρός να μπουν στα χωράφια οι μηχανές και να μην υπάρξουν προβλήματα από ενδεχόμενες βροχοπτώσεις.

Έως 42 λεπτά στη Λαμία, μειωμένες οι εκτάσεις

Ο κ. Δημήτρης Σπαθούλας, αγρότης από την περιοχή της Λαμίας καλλιεργούσε μέχρι πρότινος τριφύλλια, έχει όμως πάει πλέον σε άλλες καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή στα ελάχιστα αποθέματα τριφυλλιών έχει φθάσει στην Φθιώτιδα ακόμα και στα 40-42 λεπτά το κιλό, λίγο πριν τις πρώτες κοπές, κάτι που οφείλεται μεταξύ άλλων και στη βαρυχειμωνιά. Όπως προσθέτει ο κ. Σπαθούλας, οι εκτάσεις με τριφύλλια στην περιοχή, είναι μειωμένες τη νέα σεζόν, λόγω του ότι πολλοί παραγωγοί μπήκαν σε προγράμματα (μείωση νιτρορύπανσης) και επιβάλεται να καλλιεργήσουν άλλα προϊόντα, όπως π.χ. βαμβάκι. Οι πρώτες κοπές στην Φθιώτιδα αναμένονται εντός του Απριλίου, αλλά όπως εκτιμά ο κ. Σπαθούλας θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και τη νέα χρονιά για το προϊόν.

Πήραν πάνω όλα τα υλικά, μηδενικά σχεδόν τα αποθέματα στη Θεσσαλία

«Η καλλιέργεια εξελίσσεται καλά. Από τιμές δεν ξέρουμε ακόμα, γιατί το πετρέλαιο κίνησης κάθε μέρα ανεβαίνει. Σήμερα έχει 2,11 ευρώ. Το σύρμα, που το χρησιμοποιούμε στο δέσιμο 2 κουλούρες πέρυσι είχαν 95 ευρώ και φέτος 140 ευρώ. Τα αποθέματα στη Θεσσαλία είναι σχεδόν μηδενικά. Οι τιμές για το προϊόν πρώτης κοπής μπορεί να ξεπεράσουν και τα 20 λεπτά το κιλό. Πολλά στρέμματα θα τα αφήσει ο κόσμος για σπόρο. Το ηλεκτρικό ρεύμα θα πάει στα ύψη και δεν συμφέρει τους περισσότερους να ποτίσουν όλο το καλοκαίρι. Ζήτηση υπάρχει. Σχεδόν έχω κλείσει 160 τόνους από το πρώτο μαχαίρι και 100 τόνους από το δεύτερο. Και το γάλα έχει ανέβει αρκετά ψηλά στην τιμή και το Μάιο μπορεί να φτάσει και τα 1,60 ευρώ. Τέλος, ο καιρός πάει χάλια και δεν επιτρέπεται να σπαρούν κι άλλα στρέμματα προς το παρόν», τόνισε τέλος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός από την περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας.

Πηγή: agrotypos.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.