Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Μεγάλη ζήτηση για σκληρό, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά το 2021 αναμένει η Κομισιόν

Θετικές εμπορικές ισορροπίες αποτυπώνει η τελευταία μεσοπρόθεσμη έκθεση της Κομισιόν για τα αγροτικά εμπορεύματα, που κάνει λόγο για αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου στη νέα εμπορική χρονιά, έλλειμμα στην παραγωγή σιτηρών της ΕΕ που ευνοεί τιμολογιακά το σκληρό σιτάρι και το καλαμπόκι αλλά και μεγέθυνση της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων.

Εξερχόμενες από το σοκ που υπέστησαν οι ευρωπαϊκές αγορές αγροτικών προϊόντων την περασμένη άνοιξη, βρίσκουν δρόμο στρωμένο προς την περαιτέρω ανάπτυξη τους, αφού μια σειρά συγκυριών διαμορφώνουν ευνοϊκές ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης. Αυτό υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Γεωργίας της Κομισιόν, DG AGRI, στην τελευταία έκθεση για τις προοπτικές των εν λόγω αγορών.

Αύξηση κατανάλωσης ελαιολάδου

Συγκεκριμένα, η περαιτέρω ενίσχυση της κατανάλωσης ελαιολάδου στην ΕΕ στο 3,5% κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή της Ελλάδας (280.000 τόνοι) και της Ιταλίας (290.000 τόνοι) παρά την αργή ανάκαμψη του τουρισμού και των υπηρεσιών τροφίμων αναμένεται ότι θα στηρίξουν την αγορά. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι καιρικές συνθήκες στην Ιβηρική χερσόνησο δεν ευνόησαν τους ελαιοκαλλιεργητές με αποτέλεσμα χαμηλότερες εκτιμήσεις παραγωγής για το 2020/21 που στην Ισπανία δεν ξεπερνούν τους 1,5 εκατ. τόνους και στην Πορτογαλία τους 100.000.

Η παραγωγή ελαιολάδου υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 2,2 εκατ. τόνοι, ενώ  οι εισαγωγές στην ΕΕ αναμένεται ότι θα μειωθούν κατά 58% λόγω της χαμηλότερης διαθεσιμότητας σε χώρες εκτός ΕΕ.

Μεγαλύτερη ζήτηση για σκληρό

Στις εκτατικές καλλιέργειες, η παραγωγή δημητριακών είναι μειωμένη κατά 6,8% για την περίοδο 2020/2021, με την κατανάλωση να παραμένει σχετικά σταθερή στ -0,3%. Σε αυτό το πλαίσιο οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες περιορίζονται, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι εισαγωγές κατά 2,1% ώστε να ισορροπήσει το κενό στη ζήτηση. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για δημητριακά πέραν του μαλακού, συμπεριλαμβανομένου του σκληρού αναμένεται να ενισχυθεί.

Παράλληλα και η αγορά ψυχανθών εμφανίζει μια ισορροπία που διαμορφώνει ανοδικές τάσεις στην αγορά. Η κατανάλωση αναμένεται ότι θα σημειώσει αύξηση 5,1% την περίοδο 2020/2021, με τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 11% όσο η παραγωγή αυξάνεται κατά 10%.

Αυξημένες κατά 5% οι εξαγωγές τυριών

Η παγκόσμια ζήτηση για ευρωπαϊκά τυριά παραμένει σε θετικούς ρυθμούς, με αύξηση των αποστολών στην Ιαπωνία, την Ελβετία, τη Νότια Κορέα και την Ουκρανία να καλύπτουν και με το παραπάνω τις απώλειες στην αγορά των ΗΠΑ. Οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 5%, όσο η παραγωγή αυξάνεται κατά  0,7%. Το 2021, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στα κανάλια διανομής ώστε να διευκολυνθεί μια αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης κατά 0,5% λέει η DG AGRI, η οποία κρίνει απαραίτητη μια περαιτέρω αύξηση της παραγωγής κατά 0,5%.

Ισορροπημένη η αγορά μήλων

Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ προβλέπεται να φτάσει τα 11,5 εκατ. τόνους στο εμπορικό έτος 2020/21, 2% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο. Με το απόθεμα από την καμπάνια 2019/20 σχεδόν ανύπαρκτα, η αγορά φαίνεται καλά ισορροπημένη.

Η κατανάλωση φρέσκων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί στα 14,7 κιλά κατά κεφαλή. Αυτό είναι 8% κάτω από το επίπεδο 2019/20, όταν η κατανάλωση έφτασε στο υψηλά επίπεδα ρεκόρ επηρεασμένα από την οικιακή κατανάλωση. Οι εξαγωγές φρέσκων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% σε σύγκριση με το 2019/20. Περίπου το 30% της παραγωγής μήλων στην ΕΕ το 2020/21 (3,4 εκατομμύρια τόνοι) θα χρησιμοποιηθεί για επεξεργασία (+ 6% από έτος σε έτος). Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια φαινομενική κατανάλωση πάνω από το προηγούμενο έτος (+ 9%).

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.