Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Με μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον και ευνοϊκό καιρό η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού

Στην Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μαρκόπουλου μπήκαν για μάζεμα οι πρώτοι αγρότες με κελυφωτό φιστίκι.

Με καλές καιρικές συνθήκες και χωρίς προβλήματα από ασθένειες σε γενικές γραμμές, αναμένεται να ενταθεί σε λίγες ημέρες το μάζεμα του κελυφωτού φιστικιού, που υποφέρει φέτος από έντονα μειωμένη παραγωγή. Το θετικό είναι βέβαια πως το ενδιαφέρον των εμπόρων είναι ήδη μεγάλο, ενώ οι πρώτες τιμές παραγωγού ενδέχεται να προκύψουν αρχής γενομένης από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου από την εταιρεία ΒΙΟΓΕΚΑΤ: «από την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να αρχίσει η συγκομιδή του προϊόντος στην περιοχή της Φθιώτιδας, ωστόσο πιο μαζικά θα μπουν στα χωράφια για μάζεμα οι παραγωγοί από το ερχόμενο Σάββατο κι έπειτα, καθώς αναμένεται ευνοϊκός και ο καιρός. Σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρκόπουλο, εξ όσων γνωρίζω, έχει αρχίσει ήδη το μάζεμα. Γενικά, όπως έχουμε ξαναπεί η παραγωγή αναμένεται δραματικά μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Το καλό είναι πως υπάρχει έντονη ζήτηση και έχουν πέσει ήδη τα πρώτα τηλέφωνα από εμπόρους σε παραγωγούς και μάλιστα από καιρό. Αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που αναμένουμε να επικρατήσει φέτος σε σχέση με τις τιμές».

Ο κ. Νίκος Τόγιας καλλιεργεί 15 στρέμματα με κελυφωτό φιστίκι στην Αίγινα. Όπως μας λέει φέτος η παραγωγή στο νησί είναι από ελάχιστη έως… μηδενική, γεγονός, που σύμφωνα με τον ίδιο, θα ανεβάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα την πρόσοδο του παραγωγού. Ο κ. Τόγιας, που αποδίδει την κατάσταση αυτή κυρίως στην ανομβρία και την ξηρασία, εκτιμά, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης, πως η τιμή σίγουρα θα ανέλθει ακόμα και πάνω από τα 10 ευρώ το κιλό.

Πιο πίσω χρονικά, τέλος, πρέπει να αναμένεται το μάζεμα σε διάφορες ζώνες παραγωγής της Θεσσαλίας, λόγω του καιρού.

Πηγή: agrotypos.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.