Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Με 52 λεπτά το κιλό στον παραγωγό νέα πράξη για σκληρό στη Νίκαια

Στα 52 λεπτά το κιλό διαμορφώνεται η υψηλότερη τιμή παραγωγού στην αγορά σκληρού σίτου έπειτα από την τελευταία πράξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, που πούλησε στους Μύλους Κεπένος με 536 ευρώ ο τόνος.

Στα 52 λεπτά το κιλό διαμορφώνεται η υψηλότερη τιμή παραγωγού στην αγορά σκληρού σίτου έπειτα από την τελευταία πράξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, που πούλησε στους Μύλους Κεπένος με 536 ευρώ ο τόνος.

Διαρκώς νέα υψηλά διαμορφώνει τα τελευταία 24ωρα η αγορά σκληρού σίτου στην Ελλάδα, με την τελευταία πράξη να ανεβάζει στα 52 λεπτά το κιλό την τιμή παραγωγού, σε μια περίοδο που αναμένεται να κλειστούν και αρκετές από τις εναπομείνασες ποσότητες παραγωγικών σταριών. Η πράξη αφορά στα ελεύθερα σιτάρια που διαθέτει ο Συνεταιρισμός, με τον πρόεδρο Αντώνη Ρεντζιά να αναφέρει πως και στις γειτονικές περιοχές οι τιμές παραγωγού έχουν πλέον υπερβεί τα 43 και τα 45 λεπτά το κιλό που ακούγονταν την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια άμεση αντίδραση της νέας τιμής που έδωσε η Φότζια στα 495 ευρώ ο τόνος την 1η Σεπτεμβρίου.

Έχοντας κερδίσει 105 ευρώ ο τόνος σε βάθος 14 ημερών η αγορά της Φότζια, τραβάει τα βλέμματα της εγχώριας αγοράς, με αρκετούς να εκτιμούν πως σύντομα θα ανακοινώσει νέα υψηλά.

Το ερώτηµα είναι που θα σταµατήσει αυτή η άνοδος. Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι µόνο την εµπορική περίοδο 2007-2008 υπήρξε µια ανάλογη ανοδική τάση στα αγροτικά εµπορεύµατα, µε κυρίαρχο και τότε το σκληρό σιτάρι, όταν η Φότζια έγραψε ως αποκορύφωµα 505 ευρώ ο τόνος (Μάρτιος 2008). Ακολούθησε ήπια υποχώρηση µέχρι τις αρχές Φθινοπώρου του 2008 για να ακολουθήσει στη συνέχεια ραγδαία πτώση που προσγείωσε τις τιµές παραγωγού από τα 35 στα 22 λεπτά το κιλό (∆εκέµβριος 2008).

Μιλώντας στην Agrenda παραγωγοί, δηλώνουν αμηχανία με την τροπή που έχει πάρει η αγορά, ενώ παράλληλα εκφράζουν ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι από του χρόνου, αφού ήδη δέχονται οχλήσεις από μη αγρότες ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων που έως σήμερα νοίκιαζαν, οι οποίοι είτε διεκδικούν μερίδιο από το ράλι των σιτηρών πιέζοντας για αύξηση των ενοικιαστηρίων, είτε προσβλέπουν στην ιδιοχρησία.

 

Ταυτόχρονα, τα περιθώρια κέρδους ροκανίζουν και οι σταθερές ανατιμήσεις στις εισροές, οι οποίες με τη σειρά τους αποδίδονται στο ράλι των τιμών πετρελαίου που υπερέβη τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς και στις δυσκολίες των μεταφορών, όπου τα ναύλα έχουν εκτοξευθεί ενώ καθημερινά τα καράβια αλλάζουν την πορεία τους αφού βρέθηκε μεγαλύτερος πλειοδότης.

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.