Search
Generic filters

Κατηγορίες

Με 68 σεντς το βαμβάκι για 45 πάει το σύσπορο προπωλήσεις εκκοκκιστών

Τυφώνας ∆έλτα και αγορές ανεβάζουν το βαµβάκι στα 68 σεντς, µε τα 70 στόχο. Στα 41 λεπτά στο χωράφι φτάνουν πλέον οι διαπραγµατεύσεις ανάµεσα σε παραγωγούς και εκκοκκιστές για το σύσπορο βαµβάκι, µε πρόβλεψη για πριµ 2 ή 3 λεπτών έξτρα στις ποικιλίες µε υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για µια «πρόοδο» στις προσφορές σχετικά µε την τιµή του προϊόντος, αφού υπενθυµίζεται ότι την προηγούµενη εβδοµάδα γινόταν λόγος για αντίστοιχα επίπεδα, αλλά µε παράδοση στην αυλή του εκκοκκιστηρίου. Σηµειωτέον ότι το επιπλέον πριµ των 2 λεπτών αφορά 10 ποικιλίες και των 3 λεπτών άλλες 5 ποικιλίες µε ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Εν τω µεταξύ, µια αξιόλογη προπώληση έκανε και η εταιρεία «Καραγιώργος ΑΒΕΕ», η οποία φόρτωσε 8 κοντέινερ εκοκκισµένο βαµβάκι νέας εσοδείας από τα εκκοκκιστήρια της Ένωσης Τρικάλων, µε αποστολή στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα οι εκκοκκιστές και εξαγωγείς της ΠΕΕΕΒ ανακοίνωσαν την περασµένη εβδοµάδα πως θα παραλάβουν σύσπορο βαµβάκι µε βάσει την υγρασία, δηλαδή πληρώνοντας πριµ ποιότητας σε υγρασίες κάτω του 13% και «προστίµου» για βαµβάκια µε υγρασία άνω του 15%, όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ. Φυσικά, υπάρχει εδώ ειδική πρόβλεψη για τις περιοχές που επλήγησαν από την ακρότητα του Ιανού.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη χρηµατιστηριακή εικόνα, οι επενδυτές του εκκοκκισµένου που διαπραγµατεύεται στα χρηµατιστήρια βάµβακος της Αµερικής, είδαν την αξία των συµβολαίων τους να αυξάνεται στο κλείσιµο της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου, µε την τιµή να ξεπερνά τα 68 σεντς η λίµπρα για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου. Σε αυτή τη φάση, η τιµή δείχνει να έχει επιστρέψει στα προ πανδηµίας επίπεδα του περασµένου Φεβρουαρίου. Σύµφωνα µε τους αναλυτές, η αγορά περίµενε ένα ανοδικό ή καθοδικό ξέσπασµα από το προϊόν, που ήταν αγκυλωµένο πέριξ των 66 σεντς για πάνω από τρεις εβδοµάδες. Πλησιάζοντας τα 66,5 σεντς στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, ουσιαστικά η αγορά έδωσε το σήµα για ένα ράλι της τιµής, που πλέον βάζει στόχο τα 70 σεντς.

Η ανοδική πορεία των χρηµατιστηρίων εν γένει αλλά και άλλων αγροτικών commodities, όπως τα σιτηρά και η σόγια, που πέτυχαν υψηλά που είχαν να δουν τουλάχιστον δυο χρόνια, ενίσχυσαν περαιτέρω την τιµή βάµβακος στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο. Ωστόσο, τη µεγαλύτερη ώθηση φαίνεται ότι θα δώσει από εδώ και πέρα η πορεία της καλλιέργειας σε βασικές περιοχές των ΗΠΑ, που θα χτυπηθούν από τον νέο τυφώνα ∆έλτα. Τη στιγµή που γράφονταν οι γραµµές αυτές, η πορεία του τυφώνα έδειχνε πως θα πλήξει ισχυρά τα βασικά παραγωγικά κέντρα των Νότιων Πολιτειών, µε την παραγωγική διαδικασία να βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της συγκοµιδής. Πλέον λοιπόν φαίνεται ότι τα θεµελιώδη έχουν διαµορφωθεί σε τέτοιο βαθµό που να επιτρέπουν την από εδώ και στο εξής στήριξη των τιµών, αφού έως τώρα τα τεχνικά της αγοράς ήταν εκείνα που διαµόρφωναν τις τιµές. Αυτό αναµένεται να συµβεί, ειδικά σε περίπτωση που τα παραπάνω συνδυαστούν µε  επιστροφή των φυσικών αγορών.

Ρίχνει και άλλο την εκτίµηση παραγωγής η ICAC

Στην τελευταία έκθεση της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Βάµβακος, τα θεµελιώδη αποτυπώνονται ακόµα πιο ευνοϊκά για µια ανάκαµψη των τιµών βάµβακος. Συγκριµένα, η νέα εκτίµηση παραγωγής της ICAC, που δεν έχει λάβει υπ’ όψιν τις εν εξελίξει καταστροφές στις βαµβακοπολιτείες των ΗΠΑ, αποτιµούν την παγκόσµια παραγωγή για την περίοδο 2020-2021 στους 24,6 εκατ. τόνους, από τους 25,1 εκατ. τόνους που ανέµεναν στην έκθεση Σεπτεµβρίου.

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Σε δύο κατηγορίες χωρίζουν τους αγρότες οι πράσινες δεσμεύσεις στη συμφωνία ΚΑΠ που έφερε ξημερώματα το Συμβούλιο Γεωργίας

Από την τρύπα του βελονιού καλούνται να περάσουν τα επόμενα χρόνια οι αγρότες προκειμένου να διατηρήσουν τις μέχρι σήμερα άμεσες ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.