Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Με 80 λεπτά το σύσπορο και 200.000 δέματα ζημιά το φετινό βαμβάκι

Στα 200.000 δέµατα αποτίµησε το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας, την απώλεια της παραγωγής εκκοκκισµένου βάµβακος στην Ελλάδα, στην τελευταία του έκθεση προσφοράς και ζήτησης που κυκλοφόρησε στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, σε µια εκτίµηση που ευθυγραµµίζεται µε τους υπολογισµούς περί µείωσης κατά 100 κιλά το στρέµµα των αποδόσεων σύσπορου.

Στα 200.000 δέµατα αποτίµησε το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας, την απώλεια της παραγωγής εκκοκκισµένου βάµβακος στην Ελλάδα, στην τελευταία του έκθεση προσφοράς και ζήτησης που κυκλοφόρησε στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, σε µια εκτίµηση που ευθυγραµµίζεται µε τους υπολογισµούς περί µείωσης κατά 100 κιλά το στρέµµα των αποδόσεων σύσπορου.

Με 80 λεπτά στο σύσπορο και 200.000 δέματα ζημιά η φετινή παραγωγή βάμβακος

∆ιανύοντας τη δεύτερη εβδοµάδα του Νοεµβρίου, η συγκοµιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην Ελλάδα, µε τις µηχανές να µαζεύουν πλέον τα δεύτερα χέρια, ωστόσο αρκετά καρύδια έχουν «καραµελώσει» και δεν µπορούν να συγκοµιστούν, όπως µεταφέρουν παραγωγοί, οι οποίοι αναµένουν τώρα εκτιµητές του ΕΛΓΑ προκειµένου να διεκδικήσουν αποζηµιώσεις. Όπως έχει σηµειωθεί, οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου προκάλεσαν ζηµιές από 70 µέχρι 120 κιλά το στρέµµα, µε µια µεσοσταθµική τιµή στα 100 κιλά.

Σε ό,τι αφορά τις τιµές παραγωγού, η εγχώρια αγορά συνεχίζει να διατηρείται στα 80 λεπτά το κιλό µαζί µε τα πριµ ποιότητας και τα µεσιτικά, µε τη διεθνή τιµή να έχει σταθεροποιηθεί στα 118 σεντς ανά λίµπρα για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου και στα 115 σεντς για τα συµβόλαια Μαρτίου, στα οποία ήδη µεταφέρεται το συναλλακτικό ενδιαφέρον από εδώ και στο εξής.

Επιστρέφοντας στην έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA για τον µήνα Νοέµβριο, η οποία απ’ ό,τι φάνηκε δεν επηρέασε καθόλου την αγορά, η παγκόσµια παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,5 εκατ. τόνους, µε τις αυξήσεις σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Αυστραλία και Πακιστάν να αντισταθµίζουν τη σηµαντική µείωση στην Ελλάδα. Τα παγκόσµια αποθέµατα καταγράφουν µείωση της τάξης των 200.000 δεµατίων συγκριτικά µε τις εκτιµήσεις Οκτωβρίου, ενώ υπολείπονται κατά 2,4 εκατ. δέµατα από τα δεδοµένα της προηγούµενης εµπορικής περιόδου. Η παγκόσµια κατανάλωση ενισχύεται κατά 700.000 δέµατα, αγγίζοντας τα 124,1 εκατ. δέµατα και εφόσον η εκτίµηση βγει γίνει πραγµατικότητα, τότε θα πρόκειται για τη µεγαλύτερη κατανάλωση βάµβακος από το 2006-2007.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί αναλυτές αναµένουν περαιτέρω ενίσχυση των χρηµατιστηριακών τιµών, ωστόσο ήδη µερικοί αρχίζουν και νιώθουν νευρικά, αφού τις τελευταίες εβδοµάδες παρατηρείται µια στροφή της αγοράς προς τον πολυεστέρα. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά µελλοντικών συµβολαίων φαίνεται ιδιαίτερα δραστήρια και από την πλευρά των πωλητών και από την πλευρά των αγοραστών.

Πηγή : agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.