Search
Generic filters

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Κατηγορίες

Με 80 λεπτά το σύσπορο και 200.000 δέματα ζημιά το φετινό βαμβάκι

Στα 200.000 δέµατα αποτίµησε το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας, την απώλεια της παραγωγής εκκοκκισµένου βάµβακος στην Ελλάδα, στην τελευταία του έκθεση προσφοράς και ζήτησης που κυκλοφόρησε στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, σε µια εκτίµηση που ευθυγραµµίζεται µε τους υπολογισµούς περί µείωσης κατά 100 κιλά το στρέµµα των αποδόσεων σύσπορου.

Στα 200.000 δέµατα αποτίµησε το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας, την απώλεια της παραγωγής εκκοκκισµένου βάµβακος στην Ελλάδα, στην τελευταία του έκθεση προσφοράς και ζήτησης που κυκλοφόρησε στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, σε µια εκτίµηση που ευθυγραµµίζεται µε τους υπολογισµούς περί µείωσης κατά 100 κιλά το στρέµµα των αποδόσεων σύσπορου.

Με 80 λεπτά στο σύσπορο και 200.000 δέματα ζημιά η φετινή παραγωγή βάμβακος

∆ιανύοντας τη δεύτερη εβδοµάδα του Νοεµβρίου, η συγκοµιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην Ελλάδα, µε τις µηχανές να µαζεύουν πλέον τα δεύτερα χέρια, ωστόσο αρκετά καρύδια έχουν «καραµελώσει» και δεν µπορούν να συγκοµιστούν, όπως µεταφέρουν παραγωγοί, οι οποίοι αναµένουν τώρα εκτιµητές του ΕΛΓΑ προκειµένου να διεκδικήσουν αποζηµιώσεις. Όπως έχει σηµειωθεί, οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου προκάλεσαν ζηµιές από 70 µέχρι 120 κιλά το στρέµµα, µε µια µεσοσταθµική τιµή στα 100 κιλά.

Σε ό,τι αφορά τις τιµές παραγωγού, η εγχώρια αγορά συνεχίζει να διατηρείται στα 80 λεπτά το κιλό µαζί µε τα πριµ ποιότητας και τα µεσιτικά, µε τη διεθνή τιµή να έχει σταθεροποιηθεί στα 118 σεντς ανά λίµπρα για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου και στα 115 σεντς για τα συµβόλαια Μαρτίου, στα οποία ήδη µεταφέρεται το συναλλακτικό ενδιαφέρον από εδώ και στο εξής.

Επιστρέφοντας στην έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA για τον µήνα Νοέµβριο, η οποία απ’ ό,τι φάνηκε δεν επηρέασε καθόλου την αγορά, η παγκόσµια παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,5 εκατ. τόνους, µε τις αυξήσεις σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Αυστραλία και Πακιστάν να αντισταθµίζουν τη σηµαντική µείωση στην Ελλάδα. Τα παγκόσµια αποθέµατα καταγράφουν µείωση της τάξης των 200.000 δεµατίων συγκριτικά µε τις εκτιµήσεις Οκτωβρίου, ενώ υπολείπονται κατά 2,4 εκατ. δέµατα από τα δεδοµένα της προηγούµενης εµπορικής περιόδου. Η παγκόσµια κατανάλωση ενισχύεται κατά 700.000 δέµατα, αγγίζοντας τα 124,1 εκατ. δέµατα και εφόσον η εκτίµηση βγει γίνει πραγµατικότητα, τότε θα πρόκειται για τη µεγαλύτερη κατανάλωση βάµβακος από το 2006-2007.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί αναλυτές αναµένουν περαιτέρω ενίσχυση των χρηµατιστηριακών τιµών, ωστόσο ήδη µερικοί αρχίζουν και νιώθουν νευρικά, αφού τις τελευταίες εβδοµάδες παρατηρείται µια στροφή της αγοράς προς τον πολυεστέρα. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά µελλοντικών συµβολαίων φαίνεται ιδιαίτερα δραστήρια και από την πλευρά των πωλητών και από την πλευρά των αγοραστών.

Πηγή : agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Σύσταση Επιστημονικής Ομάδας για την «Πράσινη Μετάβαση» της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο τη δημιουργία Περιφερειακής Επιστημονικής Ομάδας, η οποία θα αναλάβει τη σύνταξη και παρακολούθηση του σχεδίου της «Πράσινης Μετάβασης» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου συνάντηση στη ΖΕΠ με την συμμετοχή πλειάδας θεσμικών παραγόντων.

Μη αναστρέψιμη μοιάζει η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας

Σε απόγνωση βρίσκονται στην Τουρκία με τις δραματικές συνέπειες που έφερε η «ελεύθερη πτώση» της τουρκικής λίρας, με τους πολίτες να αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι με την φτώχεια που μαστίζει τη χώρα. Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν σκηνές από απελπισμένους πολίτες στις αγορές και σχολιάζουν πόσο δυσκολεύεται πλέον η ζωή τους.

Χάνει εκτάσεις το καλαμπόκι με την ουρία πάνω από τα 1.000 δολάριο ο τόνος

Τάση περιορισµού των εκτάσεων µε καλαµπόκι κατά την επερχόµενη εαρινή περίοδο σπορών καταγράφουν το τελευταίο διάστηµα οι υπηρεσίες του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας, όσο και στην Ευρώπη εκφράζονται ανησυχίες ότι αρκετοί παραγωγοί θα κόψουν εκτάρια εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων της καλλιέργειας σε λίπανση.