Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Μια ανάσα από τα 80 σεντς, ανακάμπτει 5,33% η διεθνής τιμή συμβολαίων βάμβακος

Με δύο συνεχόμενα limit up εισέρχεται το χρηματιστήριο βάμβακος στον κρίσιμο για τις σοδειές του βόρειου ημισφαιρίου Νοέμβριο, με τη διεθνή τιμή να βρίσκεται μια ανάσα από τα 80 σεντς η λίμπρα.

Αν και τα παραπάνω επίπεδα τιμών επιτεύχθηκαν και την περασμένη εβδομάδα, η μεταβλητότητα στην αγορά βάμβακος το τελευταίο διάστημα είναι τόσο έντονη, που κάθε πρόοδος επί των τιμών, χάνεται μέσα σε λίγα 24ωρα, με τις τιμές για το σύσπορο να υποχωρούν ακόμα και στα απαγορευτικά για τα οικονομικά δεδομένα της φετινής χρονιάς 65 λεπτά το κιλό. Μένει να φανεί η επίδραση που θα έχει στην αγορά η τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) και κυρίως τα συμπεράσματα που θα εξάγει η αγορά αναφορικά με ενδεχόμενη νέα αύξηση τους επόμενους μήνες. Πάντως η FED ξεκαθάρισε ότι οι νέες αυξήσεις στο μέλλον θα είναι μικρότερες των 75 μονάδων βάσης που εισήγαγε μέχρι σήμερα, κάτι που ανακούφισε κάπως τις αγορές. Όσο πιο ακριβό γίνεται το κόστος δανεισμού, τόσο πιο έντονες θα είναι οι πιέσεις στο χρηματιστήριο βάμβακος.

Από την άλλη, η ισοτιμία ανάμεσα στο ευρώ και το δολάριο επιστρέφει ξανά κάτω από την απόλυτη ισοτιμία (1 ευρώ = 99 σεντς) κάτι που ως γνωστόν βελτιώνει τις ελληνικές τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου ήταν μόλις η 17η «πράσινη» ημέρα από τις 28 Αυγούστου για τον δείκτη τιμών βάμβακος, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να έχουν χάσει 40 σεντς η λίμπρα περίπου από τότε.

Φαίνεται πάντως πως η εκτίμηση της Agrenda περί μιας σταδιακής βελτίωσης της χρηματιστηριακής εικόνας στο βαμβάκι να επιβεβαιώνεται. Η αγορά παραμένει υπερπουλημένη, ειδικά σε επίπεδα κάτω από τα 75 σεντς η λίμπρα και για τον λόγο η αγορά αναζητά μετά από κάθε πτώση μια ισορροπία στη ζώνη των 80 σεντς. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα συμβόλαια της φετινής σοδειάς θα μπορέσουν να μπουν ξανά σε τροχιά 90 σεντς από τις αρχές του 2023, αν δεν υπάρξει κάποια ραγδαία αλλαγή στα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι αποδυναμώνεται κάπως και η έντονα πεσιμιστική αντίληψη για την παγκόσμια κατανάλωση. Τα αποθέματα Σεπτεμβρίου στην τελευταία έκθεση NASS είναι 4,5% λιγότερα συγκριτικά με τον περασμένο Αύγουστο, αν και βέβαια παραμένουν 8,9% κάτω από τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου το 2021. Παράλληλα, η κατανάλωση, αν και παραμένει σε ιστορικά χαμηλά για την περίοδο, φαίνεται ότι απορροφά μερικά δέματα παραπάνω συγκριτικά με την εικόνα που έδινε το USDA τον περασμένο μήνα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.