Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Νέος κύκλος ανόδου στη διεθνή αγορά βάμβακος ανεβάζει τις προπωλήσεις

Ξάφνιασε πολύ κόσµο η απότοµη διόρθωση στη διεθνή τιµή βάµβακος, που είδε τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2021 να πέφτουν κάτω από τα 80 σεντς ανά λίµπρα, ωστόσο τα σηµάδια από τις παραγγελίες σε επίπεδο παγκόσµιου εµπορίου δείχνουν πως η αγορά ετοιµάζεται για µια επόµενη περίοδο ανόδου

Ξάφνιασε πολύ κόσµο η απότοµη διόρθωση στη διεθνή τιµή βάµβακος, που είδε τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2021 να πέφτουν κάτω από τα 80 σεντς ανά λίµπρα, ωστόσο τα σηµάδια από τις παραγγελίες σε επίπεδο παγκόσµιου εµπορίου δείχνουν πως η αγορά ετοιµάζεται για µια επόµενη περίοδο ανόδου

Μάλιστα όπως πολλοί αναλυτές εκτιµούν, σε αυτόν τον νέο κύκλο, οι τιµές για τα συµβόλαια της παλιάς σοδειάς (Μαΐου, Ιουλίου), δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν και το 1 δολάριο ανά λίµπρα, εκτίµηση που είχε διατυπωθεί και στις αρχές Μαρτίου, χωρίς όµως να επιβεβαιωθεί έως τώρα. Σε κάθε περίπτωση, τα παγκόσµια αποθέµατα βαίνουν µειούµενα, ενώ τα στοιχεία για τη νέα καλλιεργητική περίοδο στις ΗΠΑ που συνέλεξε το USDA δείχνουν ότι οι εκτάσεις είναι οριακά λιγότερες σε σχέση µε το 2020, στα 12 εκατ. εκτάρια. Η παρατεταµένη περίοδος ξηρασίας στα παραγωγικά κέντρα των ΗΠΑ πάντως δίνουν σε αυτή τη φάση την εντύπωση πως η νέα σοδειά θα υστερεί σε αποδόσεις και ποιότητα, αν και είναι ακόµα νωρίς. Σε κάθε περίπτωση, τις επόµενες εβδοµάδες τις αγορές θα κατευθύνουν περισσότερο οι αποδόσεις των χρηµαταγορών και ειδικά των ισοτιµιών και των εµπορευµάτων, παρά τα θεµελιώδη.

Όλα αυτά έχουν αξία, αφού πλέον καθορίζουν περισσότερο από άλλες χρονιές και την πορεία της εγχώριας αγοράς, από την άποψη ότι φέτος οι προπωλήσεις σύσπορου από παραγωγούς έχουν επεκταθεί σηµαντικά. Τα µηνύµατα της εγχώριας αγοράς δείχνουν ότι οι παραγωγοί χάνουν το ενδιαφέρον τους όταν η τιµή του σύσπορου πέφτει κάτω από τα 50 λεπτά το κιλό. Την εβδοµάδα που πέρασε, οι τιµές για το σύσπορο περιορίστηκαν πέριξ των 0,51 λεπτών το κιλό συν ένα πριµ παράδοσης από τα 55 µε 54 λεπτά που ακούγονταν νωρίτερα. Βέβαια ακούστηκαν και περιπτώσεις παραγωγών τους οποίους προσεγγίζουν εκκοκκιστές µε προσφορές πέριξ των 56 λεπτών το κιλό για το 30% της επερχόµενης σοδειάς τους. Την εγχώρια αγορά ευνοεί και η ενίσχυση του δολαρίου, η οποία µέχρι έναν βαθµό απορροφά την υποχώρηση της διεθνούς τιµής.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι περισσότερες προπωλήσεις σηµειώθηκαν µεταξύ των 52 και 55 λεπτών το κιλό και πλέον οι αγρότες δεν κλείνουν τιµές σύσπορου µέχρι να δουν µια ανοδική αντίδραση στο χρηµατιστήριο, η οποία θα επιτρέψει τιµές αρκετά πάνω από τα 50 λεπτά.

Πηγή: agronews

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.