Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Να χαίρεται δηλαδή ο κόσμος με τις ζημιές;

Έχουν αλλάξει τα πράγµατα µε τις αποζηµιώσεις, είπε πρόσφατα από τη ∆ΕΘ ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Ότι οι αποζηµιώσεις για τις ζηµιές από τις πυρκαγιές του 2017 εξοφλήθηκαν τον ∆εκέµβριο του 2021, φταίεί το προηγούµενο θεσµικό πλαίσιο. Αντίθετα, µε τον Ιανό, οι βαµβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας έκαναν δηλώσεις στις 12 Οκτωβρίου και στις 26 Νοεµβρίου πήραν προκαταβολή.

Να χαίρεται δηλαδή ο κόσµος µε τις καταστροφές του Ιανού; Αυτό είπε ο πρόεδρος; Γιατί, σου λέει, «µέχρι τότε δεν υπήρχε ο θεσµός της προκαταβολής αλλά η κυβέρνηση τον εφάρµοσε για πρώτη φορά». Ευτυχώς, µάλιστα που αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες και η εργασία των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ. Ευτυχώς που δεν το άκουσαν πολλοί από τους πληγέντες.

«Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση ότι οι επιλαχόντες του 2017 (σ.σ Σχεδίων Βελτίωσης) δεν υφίστανται. ∆εν πρόκειται να δοθούν επιπλέον λεφτά», ξεκαθάρισε άλλη µία φορά ο γραµµατέας Παπαγιαννίδης. Μάλιστα, τα είπε χοντρά, «οι όροι, είναι ξεκάθαροι, τι πάει να πει σύλλογος επιλαχόντων; Αυτά είναι σε κάθε γωνία να υπάρχει ένας πρόεδρος». Το θέµα είναι ότι έρχεται σε αντίθεση µε τον υπουργό της πλατείας, που είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόµενο ένταξης των επιλαχόντων µετά το τέλος Νοεµβρίου. Για να δούµε, τι θα δούµε!

Υπήρξε φέτος, σου λέει, ενδιαφέρον για αγορά ελληνικού βαµβακιού από το Ιράν, αντί να πάρουν από Ουζµπεκιστάν. Το πρόβληµα, βέβαια, είναι ότι τα οικονοµικά µέτρα κατά των ιρανικών τραπεζών που έχει επιβάλλει η δύση και η υψηλή ποιότητα που ζητούν, «βγάζουν» δυσκολίες και µια συµφωνία µοιάζει δύσκολη.

Το ενδιαφέρον του κόσµου για επενδύσεις πάντα είναι µεγάλο. Στην περίπτωση όµως
του υποέργου «Εκσυγχρονισµός του Πρωτογενή Τοµέα», µε µπάτζετ 98,1 εκατ. ευρώ, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Την πρώτη µέρα λειτουργίας
της πλατφόρµας υποβλήθηκαν, σου λέει, 236 αιτήσεις, που υπερκάλυψαν το ποσό της ∆ηµόσιας Ενίσχυσης κατά 150%. Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε!

∆ύσκολα για τους οινοπαραγωγούς σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Εκπρόσωποί των χωρών συναντήθηκαν στο Conegliano, προειδοποίησαν για τους κινδύνους στη βιωσιµότητα του αµπελοοινικού τοµέα και ζήτησαν αποζηµίωση για την αύξηση του ενεργειακού κόστους και έκτακτα µέτρα στήριξης όπως αυτά του Covid-1, αλλά όχι εκρίζωση, που είναι διαρθρωτικό µέτρο και όχι βραχυπρόθεσµο. Στη χώρα µας εν τω µεταξύ, κινδυνεύει ο αττικός αµπελώνας, η έκταση του οποίου έχει µειωθεί σχεδόν στο µισό. Τι ζητάνε; Αποτελεσµατική ελεγκτική στρατηγική, µε επιτόπιους ελέγχους και κυρωτικό πλαίσιο ώστε να αντιµετωπιστούν οι κακές πρακτικές. Για να δουµε!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.