Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Οικονομικός κίνδυνος από τη… νέα δίκη της ελιάς Καλαμών και τις παράδοξες απαιτήσεις των Καλαματιανών

Οικονομικός κίνδυνος από τη… νέα δίκη της ελιάς Καλαμών και τις παράδοξες απαιτήσεις των Καλαματιανών

Μπροστά σε νέες αβεβαιότητες που κάνουν ορατό τον οικονομικό κίνδυνο για έναν ολόκληρο κλάδο (παραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς κ.α.) που έχει επενδύσει στην επιτραπέζια ελιά και ειδικότερα στην ποικιλία Καλαμών, βάζει η προσφυγή που έχει κατατεθεί από τοπικούς φορείς της Καλαμάτας και η οποία εκδικάζεται στις 13 Απριλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Οι εν λόγω φορείς, που δηλώνουν υπέρμαχοι του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αντιτίθενται στην υπουργική Απόφαση (γνωστή ως απόφαση Αποστόλου) που διευκολύνει και τυπικά την διακίνηση διεθνώς της συγκεκριμένης ποικιλίας με την ένδειξη Kalamata Olives, κάτι που είναι διαφορετικό και τελείως ανεξάρτητο από το ΠΟΠ και τη λειτουργία του.

 

Σημειωτέον ότι η πρακτική αγοράς και εξαγωγών σε όλο τον κόσμο με την ένδειξη Kalamata Olives είναι κάτι που χρονολογείται από το 1930, είναι αυτό στο οποίο επενδύθηκε η ανάπτυξη του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς (Καλαμών) κι αυτό στο οποίο βασίσθηκαν οι φυτεύσεις χιλιάδων στρεμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Στην περίπτωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 648/Β/26-2-2018) για την ελιά Καλαμών το νόμιμο έγινε εκτός από ηθικό και λειτουργικό. Αντίθετα, μια επιρρεπής στην ίντριγκα διαχείριση αυτού του τόσο σύνθετου ζητήματος από τοπικούς φορείς χωρίς απαραίτητα παραγωγικό προσανατολισμό, έρχεται να ταράξει εκ νέου μια εκατονταετή ισορροπία.

Την Τρίτη 13 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής τοπικών φορέων της Μεσσηνίας που θέλουν χάριν μερικών εκατοντάδων τόνων που παράγονται στην περιοχή να αποκλείσουν το σύνολο των παραγωγικών κέντρων ελιάς Καλαμών της χώρας από τις αγορές της Ευρώπης και Τρίτων χωρών. Με άλλα λόγια, 90.000 τόνοι παραγωγής εκ των οποίων 65.000 εξάγονται ως Kalamata Olives με τζίρο 200 εκατ. ευρώ ετησίως, κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν μέσα στην άλμη των δεξαμενών σε περίπτωση που το ΣτΕ ανακαλέσει την απόφαση Αποστόλου εντός των δεξαμενών.

Η τελευταία πράξη του σίριαλ θέλει τοπικά μέσα και τους ένθερμους οπαδούς του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας να εντοπίζουν «παρασπονδία» στην περίπτωση της δικηγόρου που έχει αναλάβει να εκπροσωπήσει φορείς που τίθεται υπέρ της διατήρησης της υπουργικής απόφασης Αποστόλου στην δίκη της 13ης Απριλίου. Όπως λένε, η ίδια τυχαίνει παράλληλα να έχει προσφέρει τις νομικές της υπηρεσίες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την τελευταία δεκαετία. Κοιτάζοντας το δέντρο, που δεν είναι τίποτα άλλο από την νομική εκπροσώπηση φορέων από μια νομικό με πολυετή γνώση και αντίληψη ενός σύνθετου ζητήματος, χάνεται το δάσος, χάριν ενός κυνηγιού εντυπώσεων.

Και το δάσος είναι ότι από τη δεκαετία του 1930 οι επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαµών εξάγονται µε το όνοµα «Kalamata olives». Ωστόσο η καταγεγραμμένη εμπορική αποτυχία του εγχειρήματος ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας που ξεκίνησε το 1996, είχε ως αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια να κατέβουν από τα ράφια ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ βάζα Kalamata Olives ελληνικών εταιρειών και Ελλήνων παραγωγών από άλλες περιοχές της Επικράτειας. Την σύγχυση αυτήν ήρθε ως γνωστόν να υπερβεί η υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, το 2018 με την οποία εντάχθηκε στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών το «Kalamata» ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών.

Επανειλημμένα φορείς όπως η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), μεμονωμένες επιχειρήσεις από την Καλαμάτα αλλά και το σύνολο των μεταποιητών και εξαγωγέων (ΠΕΜΕΤΕ) έχουν προειδοποιήσει ότι θα βρεθούν σε δεινή θέση εφόσον ανατραπεί η υπουργική απόφαση, με την ζημιά να είναι μεγαλύτερη στις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές ελιών Καλαμών εκτός Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ, Αραβικές χώρες, Αυστραλία, Καναδά, κλπ. Αυτές άλλωστε διαμορφώνουν και το 60 με 70% των εξαγωγών για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα μπορούν πλέον να εξάγουν Kalamata olives. Οι αντίστοιχες Τουρκικές, Αιγυπτιακές, κλπ  όμως δεν μπορούν να εμποδιστούν να κάνουν χρήση της ονομασίας αυτής. Παράλληλα είναι γνωστό ότι, επειδή η παραγωγή του Νομού Μεσσηνίας είναι μικρή, περίπου όλες οι επιχειρήσεις του Νομού προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες ελιών Καλαμών από άλλους νομούς (κυρίως Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα), αφήνοντας στην κρίση του καθενός την σήμανση του προϊόντος τους όταν το διοχετεύουν στις διεθνείς αγορές.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.