Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Οι προϋποθέσεις που θα επιστρέψουν την αγορά ελαιολάδου πάνω από τα 3 ευρώ για τα έξτρα παρθένα

Καθώς η αγορά ελαιολάδου επιστρέφει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς μετά την παύση του Αυγούστου, το εγχώριο αλλά και το ιταλικό και ισπανικό εμπόριο, φαίνεται πως αναζητούν να συμπληρώσουν τις δεξαμενές τους διαμορφώνοντας συνθήκες κινητικότητας στα παραγωγικά κέντρα, όσο ζητούν προσφορές από τους παραγωγούς και τους διαχειριστές συνεταιρισμών.

Φαίνεται πως τα αποθέματα στην Ισπανία και την Ιταλία είναι λίγα ή μάλλον ελάχιστα στην περίπτωση των έξτρα παρθένων ελαιολάδων. Με την τελευταία πράξη του Αυγούστου να κλείνει στα 2,70 ευρώ το κιλό στη Λακωνία, οι προσδοκίες των παραγωγών για μια ανάκαμψη της αγοράς για το υπόλοιπο της τρέχουσας εμπορικής περιόδου εντείνονται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Ιταλοί και Ισπανοί σηκώνουν το τηλέφωνο για να ρωτήσουν «με τι τιμή θα ήταν ικανοποιημένοι οι παραγωγοί να πουλήσουν την πρώτη ύλη τους», ωστόσο πάνω σε αυτό το γύρισμα της αγοράς, οι παραγωγοί από την πλευρά τους παραμένουν επιφυλακτικοί αναμένοντας περισσότερες εξελίξεις τις προσεχείς ημέρες.

Όπως εξηγούν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς, πράξεις στα 2,80 ή ακόμα και 2,90 για περσινά ελαιόλαδα δεν αποκλείεται να ακουστούν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για εκτιμήσεις σχετικά ασφαλείς, που προκύπτουν από το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκφράζεται. Με τις υφιστάμενες συνθήκες, τα 3 ευρώ το κιλό για τα διαθέσιμα αποθέματα είναι μάλλον ανέφικτα, εκτός και αν ο Σεπτέμβριος αποδειχθεί «εχθρικός» για τους ελαιώνες της χώρας, φέρνοντας βροχές και υγρασίες, ενισχύοντας έτσι τον πληθυσμό του δάκου.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ακουστούν τιμές πάνω από τα 3 ευρώ, σε περίπτωση που τα πρώτα ελαιόλαδα της χρονιάς από τις Αθηνολιές της Λακωνίας πετύχουν συμβόλαια άνω των 4 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, με το κλίμα στην αγορά σχετικά επιβαρυμένο, οι πρώτες πράξεις ακούστηκαν γύρω από τα 3,80 ευρώ το κιλό, με την τιμή του προϊόντος να υποχωρεί πολύ σύντομα στα 3,20 και στη συνέχεια σε τιμές κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 3 ευρώ.

Φέτος η κατάσταση δείχνει διαφορετική, με το εμπόριο ήδη να δείχνει περισσότερο διαλλακτικό για μια ανάκαμψη των τιμών. Άλλωστε η παραγωγή σε Ελλάδα και Ιταλία αναμένεται μειωμένη, ενώ και η Ισπανία φαίνεται ότι θα απέχει από τα υψηλά που σημείωσε πριν από δύο χρόνια, στους 1,8 εκατ. τόνους σχεδόν. Παράλληλα, έπειτα από δύο σχεδόν χρονιές καθοδικής κίνησης της αγοράς, οι παραγωγοί δείχνουν απογοητευμένοι ενώ σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, κάτι που μεσοπρόθεσμα θα έχει πιο κοστοβόρες συνέπειες τόσο για την αγορά όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Ήδη στην Ιταλία, η αγορά επιδιώκει να σπάσει τις αντιστάσεις των 4 ευρώ το κιλό, με τις πρώτες πράξεις του μήνα στη Φότζια, να κλείνουν στα 3,90 ευρώ το κιλό  για τα έξτρα παρθένα και στα 4,50 ευρώ το κιλό για τα βιολογικά. Εκεί η αγορά ψιθύριζε πως ανάκαμψη δεν πρόκειται να σημειωθεί όσο η Τυνησία εξακολουθεί να διαθέτει ποσότητες. Με προσφορές στα 1,75 ευρώ το κιλό από την χώρα της Βορείου Αφρικής, είναι εύκολο κανείς να καταλάβει τις συνέπειες στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου. Τους πρώτους έξι μήνες του 2020 η χώρα έριξε στην αγορά 240.000 τόνους, έναντι 80.000 το 2019. Η δραστηριότητα αυτή αν μη τι άλλο εξάντλησε λίγο έως πολύ τα αποθέματα της χώρας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.