Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Οκτώβριος πληρωμών

Άρχισαν οι συνεδριάσεις και οι διαβουλεύσεις για την αποζηµίωση των πληγέντων από το πέρασµα του Ιανού. Με εντολή πρωθυπουργού για ενίσχυση του ταµείου του ΕΛΓΑ, όλα µοιάζουν να κινούνται πολύ γρήγορα. Τώρα το βάρος και οι διαρροές αφορούν τα ποσά της αποζηµίωσης. Για τη ζηµιά στα βαµβάκια του θεσσαλικού κάµπου οι πρώτες ενδείξεις για τιµές από 130 µέχρι 150 ευρώ το στρέµµα.

Το καλύτερο; Πρώτη δόση, σαν προκαταβολή, τον Οκτώβριο…

Η ζηµιά στα βαµβακοχώραφα είναι ξεκάθαρη. Αυτό που λένε όµως οι καλλιεργητές στους αρµόδιους είναι ότι εκτός από τις απώλειες την εµπορική αξία του σύσπορου, πρέπει να υπολογιστούν και οι ζηµιές στα ίδια τα χωράφια. ∆εν είναι λίγα αυτά που κινδυνεύουν µε υποβάθµιση, τόσοι τόνοι λάσπη τι θα γίνουν; Πρέπει να αποσυρθούν και να επανέλθουν τα αγροτεµάχια στην προτεραία τους κατάσταση…

Πάντως, ο οµότιµος καθηγητής της Γεωπονικής του πανεπιστηµίου Θεσσαλίας Γέµτος ήταν ξεκάθαρος: «Στα περισσότερα χωράφια από όσα πληµµύρισαν θα απαιτηθούν 3 ως 5 χρόνια να καλλιεργηθούν ξανά, καθώς έχουν γεµίσει πέτρα και χαλίκια, ενώ έχει εξαφανιστεί το αργιλώδες χώµα, που είναι το γόνιµο έδαφος, ιδιαίτερα στα επικλινή». Εν τω µεταξύ, στη Λίµνη Πλαστήρα, χάθηκαν µαζί µε τα αµπέλια και οι αναβαθµίδες που τα υποστήριζαν…

Μεγάλο το κακό και για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας. Τα στοιχεία του ΕΛΓΑ ανεβάζουν τις επίσηµες απώλειες στα 12.500 αιγοπρόβατα, 500 βοοειδή, 30.000 κοτόπουλα και 28.000 κυψέλες µελισσών. Οι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να θάβουν ήδη τα ζώα τους, όσα δηλαδή µπορούν να βρουν κάτω από τις λάσπες και όσα δεν πήρε το ποτάµι. Για αποζηµίωση λένε 70 µε 80 ευρώ το κεφάλι, αλλά δεν είναι αρκετά αν υπολογιστεί ότι η παραγωγική αξία κάθε ζώου είναι πάνω από 200 ευρώ. Όσο για τα ΠΣΕΑ, αφενός δεν µπορούν να καλύψουν τις ζηµιές και αφετέρου -ως γνωστό- θέλουν χρόνο…

Κι εκεί που οι αµυγδαλοπαραγωγοί της Λάρισας, που ακόµα περιµένουν τις αποζηµιώσεις από τα ΠΣΕΑ του 2017 είχαν απογοητευτεί, πήγε ο βουλευτής Κέλλας στον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Σκυλακάκη και του ζήτησε να δοθούν άµεσα τα 7 µε 7,5 εκατ. ευρώ στους πληγέντες. Αµέσως ο υπουργός έπιασε τα τηλέφωνα και µίλησε µε υπηρεσιακούς παράγοντες και υποσχέθηκε ότι τα χρήµατα θα δοθούν άµεσα, καθώς δεν δικαιολογείται άλλη καθυστέρηση. Αυτό ήταν, τόσο απλό, λύθηκε!

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.