Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Ολική ζημιά στο Αμύνταιο από χαλάζι που έριξε τα ροδάκινα, ξύρισε αμπέλια

Μια βιβλική καταστροφή περιγράφουν οι αγρότες από το Αμύνταιο, αναφερόμενοι στο χαλάζι που χτύπησε την περιοχή γύρω στις 5.30 το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουνίου, η μανία του οποίου έριξε στο χώμα ροδάκινα, ξύρισε στην κυριολεξία τα κλαδιά από τα αμπέλια και ισοπέδωσε τα σιτηρά της περιοχής, που λόγω οψιμότητας δεν είχαν αλωνιστεί ακόμα.

Δεν έβρισκαν λόγια να περιγράψουν το φαινόμενο παραγωγοί που μίλησαν στο Agronews, καθώς περπατούσαν τα κτήματά τους για να δουν την πρώτη εικόνα της καταστροφής που με επίκεντρο τον κάμπο της Βεγόρας, ισοπέδωσε τους κόπους μιας χρονιάς, λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή στα σιτηρά και το ροδάκινο. Η ζημιά στα 8.000 στρέμματα που καλλιεργούν πάνω από 400 παραγωγοί στον κάμπο της Βεγορίτιδας, μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 100%, ενώ τουλάχιστον το 80% των ροδακίνων στην ευρύτερη περιοχή, σε μια έκταση συνολικά 25.000 στρεμμάτων, βρίσκονται πεσμένα στο χώμα.

Ο πάγος άχνιζε, περιγράφει η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, εξηγώντας ότι πρώτη φορά βλέπει χαλάζι και ανεμοθύελλα με τέτοια μανία που να ξεγύμνωσε τα δέντρα, μέσα σε διάρκεια 10 με 15 λεπτών, με τους κατοίκους της περιοχής να δέχονται το πλήγμα αυτό έπειτα από μια χρονιά σαν την περσινή, κατά την οποία ο παγετός του 2021 τους άφησε και τότε χωρίς παραγωγή. Η ζημιά δείχνει ολική και για τα δημητριακά, με τις καλαμιές στο καλαμπόκι να έχουν σπάσει σε δύο κομμάτια.

Το σύνολο των ροδακινιών και των αμπελιών της περιοχής χτυπήθηκαν, αναφέρει ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ Αμυνταίου, σε μια χρονιά με πολλά κόστη για τους παραγωγούς, κατά την οποία έριξαν λίπασμα με τιμή 1 ευρώ το κιλό, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει, εξηγώντας ότι η ζημιά αυτή αφήνει βαρύ κουσούρι στις καλλιέργειες και για την επόμενη χρονιά.

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ήδη ενημερωθεί και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της καταστροφής στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες ώρες, όσο ανησυχίες εκφράζονται και από άλλες περιοχές της χώρες, αφού το δελτίο καιρού προειδοποιεί για δυνατές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις που θα περάσουν από όλη τη χώρα μέχρι και το προσεχές Σάββατο.

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.