Search
Generic filters

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Κατηγορίες

Ολική ζημιά στο Αμύνταιο από χαλάζι που έριξε τα ροδάκινα, ξύρισε αμπέλια

Μια βιβλική καταστροφή περιγράφουν οι αγρότες από το Αμύνταιο, αναφερόμενοι στο χαλάζι που χτύπησε την περιοχή γύρω στις 5.30 το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουνίου, η μανία του οποίου έριξε στο χώμα ροδάκινα, ξύρισε στην κυριολεξία τα κλαδιά από τα αμπέλια και ισοπέδωσε τα σιτηρά της περιοχής, που λόγω οψιμότητας δεν είχαν αλωνιστεί ακόμα.

Δεν έβρισκαν λόγια να περιγράψουν το φαινόμενο παραγωγοί που μίλησαν στο Agronews, καθώς περπατούσαν τα κτήματά τους για να δουν την πρώτη εικόνα της καταστροφής που με επίκεντρο τον κάμπο της Βεγόρας, ισοπέδωσε τους κόπους μιας χρονιάς, λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή στα σιτηρά και το ροδάκινο. Η ζημιά στα 8.000 στρέμματα που καλλιεργούν πάνω από 400 παραγωγοί στον κάμπο της Βεγορίτιδας, μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 100%, ενώ τουλάχιστον το 80% των ροδακίνων στην ευρύτερη περιοχή, σε μια έκταση συνολικά 25.000 στρεμμάτων, βρίσκονται πεσμένα στο χώμα.

Ο πάγος άχνιζε, περιγράφει η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, εξηγώντας ότι πρώτη φορά βλέπει χαλάζι και ανεμοθύελλα με τέτοια μανία που να ξεγύμνωσε τα δέντρα, μέσα σε διάρκεια 10 με 15 λεπτών, με τους κατοίκους της περιοχής να δέχονται το πλήγμα αυτό έπειτα από μια χρονιά σαν την περσινή, κατά την οποία ο παγετός του 2021 τους άφησε και τότε χωρίς παραγωγή. Η ζημιά δείχνει ολική και για τα δημητριακά, με τις καλαμιές στο καλαμπόκι να έχουν σπάσει σε δύο κομμάτια.

Το σύνολο των ροδακινιών και των αμπελιών της περιοχής χτυπήθηκαν, αναφέρει ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ Αμυνταίου, σε μια χρονιά με πολλά κόστη για τους παραγωγούς, κατά την οποία έριξαν λίπασμα με τιμή 1 ευρώ το κιλό, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει, εξηγώντας ότι η ζημιά αυτή αφήνει βαρύ κουσούρι στις καλλιέργειες και για την επόμενη χρονιά.

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ήδη ενημερωθεί και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της καταστροφής στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες ώρες, όσο ανησυχίες εκφράζονται και από άλλες περιοχές της χώρες, αφού το δελτίο καιρού προειδοποιεί για δυνατές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις που θα περάσουν από όλη τη χώρα μέχρι και το προσεχές Σάββατο.

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στέλνει στο μέτωπο ρώσους αγρότες ο Πούτιν ενώ… ανησυχεί για τη σοδειά 2023

Πλέον και αγρότες βρίσκονται μεταξύ των Ρώσων που στρατολογούνται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, δήλωσε στις 27 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πόυτιν σε συνάντηση με αξιωματούχους, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω κινδύνων για τη σοδειά του 2023.

Άμεσα πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου ζητούν πλέον 15 χώρες της ΕΕ

Κορυφώνεται πίεση για να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς συζήτηση στη μεθαυριανή, προπαρασκευαστική έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

Βρήκε ώρα για δοκιμές στα χαμηλά η αγορά βάμβακος με το σύσπορο στα 81 λεπτά

Στο 35% βρίσκεται η διαδικασία συγκομιδής βάμβακος στη Θεσσαλία, ενώ εξίσου προχωρημένη φαίνεται να είναι και στα χωράφια της Βοιωτίας, σε μια περίοδο ωστόσο κατά την οποία η διεθνής αγορά δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στους καλλιεργητές, με τις τιμές να προσεγγίζουν τα χαμηλά περιόδου, σε μια συνθήκη που αποθαρρύνει αρκετούς από το να φιξάρουν τιμές.

Χωρίς αυξήσεις οι εισφορές αγροτών στον ΕΦΚΑ το 2023 λόγω ενεργειακής κρίσης

Πάγωμα στην αύξηση των αγροτικών εισφορών στο ΕΦΚΑ από το 2023 δρομολογείται με ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, σε μια κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, θα εμποδίσει το φούσκωμα των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με ένα ποσοστό 8 με 9%.