Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος νέος αγρότης είναι Έλληνας

Μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις που έχει αποσπάσει Έλληνας αγρότης σε διεθνές επίπεδο ήρθε εν μέσω πανδημίας.

Ο λόγος για τον Παύλο Τσακίρη από τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος νέος αγρότης, στα projects για την «Περιβαλλοντικά βιώσιμη Γεωργία», στο πλαίσιο του 6ου Πανευρωπαϊκού  Συνεδρίου Νέων Αγροτών.   Η οικογενειακή επιχείρηση του κ. Τσακίρη, παραγωγής βιολογικών αυγών και δημητριακών βραβεύτηκε ειδικά για την υιοθέτηση και εφαρμογή περιβαλλοντικών και κλιματικών πρακτικών στο χωράφι, που συνεισφέρουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

Η επιχείρηση διαθέτει 800 στρέμματα που παράγουν σιτάρι, λούπινο και μπιζέλι για κότες. Τα καλύτερα αβγά ταξινομούνται και προωθούνται στην αγορά, ενώ όσα σπάνε ή είναι λερωμένα παστεριώνονται και επεξεργάζονται σε θερμικές συσκευασίες των 5 και 10 κιλών που καταλήγουν στη βιομηχανία.   «Τα απόβλητα από τις κότες πηγαίνουν σε μονάδα βιοαερίου και μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται στη ΔΕΗ. Το στερεό απόβλητο, την κοπριά τη χρησιμοποιούμε ως λίπασμα στα χωράφια μας. Δεν δημιουργούμε απόβλητα και δεν επιβαρύνουμε σχεδόν καθόλου το περιβάλλον» δήλωσε στο Έθνος, ο Παύλος Τσακίρης.

«Δεν ήμουν στις Βρυξέλλες να πανηγυρίσω» 

«Στην επιτροπή δεν υπήρχε κανένας Έλληνας. Δε μου δόθηκε το βήμα για να μιλήσω και βράβευσαν ως καλύτερη στην Ευρώπη την καθημερινότητά μου και αυτό είναι συγκλονιστικό. Αρχικά κέρδισα τον ελληνικό διαγωνισμό της Ένωσης Νέων Ελλήνων Αγροτών και το Μάρτιο ήταν να γίνει και ο Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός. Λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε και έγινε διαδικτυακά 10 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Στεναχωρήθηκα μόνο που δεν ήμουν εκεί για να πανηγυρίσω», είπε ο κ. Παύλος Τσακίρης.   Υπενθυμίζεται, ότι στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος πάνω από 200 νέοι αγρότες, από 21 κράτη μέλη της ΕΕ.

Πηγή: www.lifo.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.