Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Ο παγετός αυξάνει τις τιμές των ισπανικών λαχανικών

Το κρύο μέτωπο και ο παγετός προκαλούν αύξηση των τιμών των ισπανικών λαχανικών θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών.

Το παρόν κρύο μέτωπο στην Ιταλία έπληξε τώρα και την Ισπανία, προκαλώντας ξαφνική έλλειψη στην αγορά των λαχανικών. “Οι νύχτες βρίσκονται περίπου στο σημείο παγετού εδώ στο Αλικάντε. Στην Αλμερία, τις νυχτερινές ώρες η θερμοκρασία είναι 2-3 ° C. Τέτοιες θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή της ανάπτυξης των φυτών. ” λέει ο Thomas Bos του αγροκτήματος Thomasol. Αυτό το αγρόκτημα προμηθεύει χονδρεμπόρους, εμπόρους λιανικής, εισαγωγείς και εξαγωγείς, οι οποίοι αγοράζουν και πωλούν ισπανικά φρούτα και λαχανικά.

“Επιπρόσθετα, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν μέχρι τα Χριστούγεννα, όλοι οι παραγωγοί ξεκίνησαν πρώιμα την συγκομιδή. Με την επιβράδυνση ή ακόμα και σε πολλές περιπτώσεις το «πάγωμα» της ανάπτυξης των καλιεργειών, αυτή η διαδικασία δυσκολεύεται. Η αύξηση των τιμών που παρατηρείται δεν αντικατοπτρίζει τόσο την μεγάλη ζήτηση των λαχανικών αλλά την μείωση διάθεσής του. Οι τιμές της μελιτζάνας, του κολοκυθιού και του αγγουριού έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα ιδιαίτερα. Οι μελιτζάνες κοστίζουν τώρα 3 ευρώ / κιλό στην Ισπανία. Αυτό προτού ακόμη μεταφερθούν στην Ολλανδία. Το κουνουπίδι δεν είναι μόνο οικονομικά απρόσιτο αλλά και πρακτικά μη διαθέσιμο. Και το μπρόκολο έχει αυξήθηκε από 0,80 € σε 1,80 € / kg σε λίγες μόνο ημέρες. ”

“Οι υψηλές τιμές φαίνονται θεόσταλτες αλλά λόγω της περιορισμένης προσφοράς, δεν είναι πολύ προσοδοφόρο. Εξάλλου, προτεραιότητα είναι η ικανοποίηση και η συνέπεια απέναντι στους σταθερούς μας πελάτες, αι την παρούσα περίοδο αυτό δεν είναι εφικτό. », λέει ο Thomas. “Περιμένουμε επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις μέχρι την Κυριακή. Για εμάς, στο Αλικάντε, αυτό σημαίνει βροχή, αλλά σε περιοχές μεγαλύτερου υψόμετρου, αναμένονται χιονοπτώσεις. Στη Μαδρίτη, αναμένουν θερμοκρασίες μεταξύ -10 και -12 βαθμών. Αυτό θα προκαλέσει αναμφίβολα προβλήματα μεταφοράς για τα φορτηγά, που πρέπει να διασχίσουν την κεντρική Ισπανία. ” ολοκληρώνει ο Thomas.

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.