Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Ο πολυεστέρας χάνει μερίδια στη βιομηχανία, εντείνεται η ζήτηση για βαμβάκι διεθνώς

Ανακατατάξεις στον κλάδο του ρουχισµού και των υφασµάτων, θέλουν τη βιοµηχανία να γυρίζει -αν και διστακτικά- την πλάτη της στον πολυεστέρα, τη στιγµή που το βαµβάκι αυξάνει τα ποσοστά του στις προτιµήσεις των καταναλωτών.

Έχοντας δει τη χρήση συνθετικών ινών και ιδίως του πολυεστέρα να έχει εννεαπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, η βιοµηχανία υποχρεώνεται πλέον να δει µε άλλο µάτι τις πρώτες ύλες της από το κίνηµα της «ευσυνείδητης» κατανάλωσης και το κυνήγι της περιβαλλοντικής βιωσιµότητας.

Ειδικά στην περίπτωση του πολυεστέρα, βασικού ανταγωνιστή του βαµβακιού, σηµειώθηκε αύξηση της παραγωγής κατά 89% τα τελευταία 30 χρόνια, ήτοι επταπλάσια αύξηση των όγκων που απορροφά η βιοµηχανία, που από τους 8,5 εκατ. τόνους το 1989 ξεπέρασε τους 55,5 εκατ. τόνους το 2018, σύµφωνα µε στοιχεία της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Βάµβακος (ICAC).

Πλέον διάσηµοι οίκοι µόδας και µεγάλες πολυεθνικές, θέλουν να συγχρονίσουν την επικοινωνιακή τους στρατηγική µε το «πράσινο» αφήγηµα που αποκτά όλο και περισσότερους θιασώτες όσο συσσωρεύονται οι έρευνες που υπολογίζουν ότι 176.500 τόνοι πολυεστέρα ετησίως καταλήγουν στο νερό κατά το πλύσιµο ρούχων ή σε χωµατερές.

Κάπως έτσι, το Συµβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αµερικής παραδέχτηκε ότι ως συνθετικό υλικό κατασκευασµένο από πλαστικό, ο πολυεστέρας είναι άκρως βλαβερός για το περιβάλλον. Η βιοµηχανία µόδας προσπαθεί τώρα να βρει λύση στο πρόβληµα αλλά τα πράγµατα δεν είναι τόσο εύκολα, αφού κατά τα λεγόµενά τους δεν υπάρχει µέχρι στιγµής κάποια άλλη πρώτη ύλη που είναι τόσο φθηνή και συγχρόνως τόσο εύκολα διαχειρίσιµη όσο ο πολυεστέρας.

«Λύση» σε αυτό το τέλµα έρχεται να δώσει ο τελικός καταναλωτής, αφού εδώ, το 62% 62% του συνόλου αξιολογεί ότι η πρώτη ύλη στα ρούχα παίζει σηµαντικό ρόλο στην ανθεκτικότητά τους σύµφωνα µε έκθεση του 2020 της Cotton Incorporated. Μάλιστα, το 66% των καταναλωτών δηλώνουν στην ίδια έρευνα ότι προτιµούν ρούχα κατασκευασµένα από φυσικές ίνες. Συγκεκριµένα, το 73% των καταναλωτών ξεχωρίζει το βαµβάκι ως την αγαπηµένη πρώτη ύλη, ενώ το 62% αναζητούν προϊόντα ρουχισµού κατασκευασµένα µε βιώσιµο τρόπο.

Να σηµειωθεί ότι η ζήτηση για ίνα, είτε φυτική είτε συνθετική κυµαίνεται στους 103 εκατ. τόνους, ακολουθώντας ανοδική πορεία, σύµφωνα µε την ICAC, η οποία αναµένει ο όγκος αυτός να ανέλθει στους 121 εκατ. τόνους ως το 2025.

Τα παραπάνω έρχονται να βελτιώσουν τα θεµελιώδη στην διεθνή αγορά βάµβακος, η οποία δείχνει ότι διανύει περίοδο ανάκαµψης.

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.