Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Πάνω από τα 25 λεπτά τα ποιοτικά σκληρά σιτάρια, νέα ανοδική κίνηση κατέγραψε και η αγορά της Φότζια

Στα 25 λεπτά το κιλό στον παραγωγό εξακολουθούν να πληρώνονται στη χώρα μας τα ποιοτικά σιτάρια, ενώ τις τελευταίες ημέρες η λίστα της Φότζια ενισχύεται συνεχώς, κερδίζοντας αυτή την εβδομάδα άλλα 8 ευρώ, με καλής ποιότητας να πιάνουν τα 308 ευρώ ο τόνος.

Εν τω μεταξύ, στην αγορά μας η εξαγωγή για τα μέτρια σκληρά σιτάρια κυμαίνεται στα 275 ευρώ ο τόνος FOB, αλλά δεν ακούγονται να κλείνονται νέες δουλειές. Η ανοδική τάση που εξακολουθεί να επικρατεί στην αγορά φρενάρει τους εμπόρους / εξαγωγείς να δεσμεύσουν νέες ποσότητες. Μην ξεχνάμε πως μεγάλο κομμάτι των αποθεμάτων έχουν χτιστεί με υψηλό κοστολόγιο και η ανάκαμψη των τιμών θεωρείται αναγκαία ώστε να πουληθούν τα σιτάρια.

Ειδικότερα, στη νέα λίστα της Φότζια ενισχύθηκαν για άλλη μια εβδομάδα οι τιμές κατά 8 ευρώ ανά κατηγορία. Συγκεκριμένα για τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιμή αποθήκης παραγωγού βρίσκεται στα 300-308 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης παραγωγού διαπραγματεύεται στα 290-295 ευρώ ο τόνος. Παράλληλα, οι τιμές της Γαλλίας διατηρούν τα 275 ευρώ ο τόνος, ενώ η τάση εξακολουθεί να είναι ανοδική. Η αύξηση της ζήτησης από την Ιταλία και τις βορειο-αφρικάνικες χώρες σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα στοκ από τον Καναδά, ενισχύουν την αισιοδοξία που επικρατεί για τις τιμές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, η αμερικανική έκθεσης προσφοράς / ζήτησης δημητριακών ήταν ιδιαίτερα ανοδική για τις τιμές, καθώς αποτύπωσε την έλλειψη ποσοτήτων προς διάθεση, κυρίως για τη σόγια και τα καλαμπόκια. Παράλληλα η Κίνα εξακολουθεί να αγοράζει σημαντικές ποσότητες στενεύοντας την παγκόσμια προσφορά, ενώ τα θετικά νέα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δυνάμωσε την ανοδική κίνηση. Στη Γαλλία για τους ίδιους λόγους είχαμε άνοδο τιμών, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου ‘20 να βρίσκονται στα 211 ευρώ ο τόνος.

 

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.