Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Πιο πολλοί από τουρίστες οι Ιταλοί έμποροι στο ακτινίδιο που έγραψε τα 80 λεπτά

Ζωηρή παραμένει η ζήτηση για το ελληνικό ακτινίδιο, λίγο πριν την ολοκλήρωση της φετινής συγκομιστικής περιόδου που έχει βάλει τις βάσεις να είναι μια από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών, σε σχέση με την εμπορική πορεία του προϊόντος. Στο «παιχνίδι» εκτός από τους πολλούς Ιταλούς εμπόρους, έχουν μπει πλέον δυναμικά και οι Έλληνες που θέλουν να αποθεματοποιήσουν σε ψυγεία.

Οι εμπορικές πράξεις στο ακτινίδιο εξακολουθούν να γίνονται πέριξ των 0,70 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, συν – πλην 5 ή και 10 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και το μέγεθος του καρπού. Ο ουρανός, παρόλα αυτά, δεν είναι ανέφελος, ούτε και φέτος, καθώς δεν έχουν αποκλειστεί τα κρούσματα πωλήσεων ατυποποίητων καρπών από το χωράφι, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, εκθέτοντας σε κίνδυνο επιμόλυνσης την καλλιέργεια, ενώ χάνεται ταυτόχρονα και η ευκαιρία του ελληνικού ακτινιδίου να κερδίσει μερίδια αγοράς σε ξένες αγορές και κατ’ επέκταση και υπεραξία.

Στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, όπου είναι σε παραγωγική ηλικία περί τα 14.000 στρέμματα ακτινιδιάς, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, Άγγελος Ξυλογιάννης η συγκομιδή είχε προχωρήσει σε ποσοστό πάνω από 70% και αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ολοκληρωθεί. «Οι τιμές την περίοδο αυτή κυμαίνονται σε επίπεδα από 0,70 ευρώ το κιλό και πάνω. Οι Ιταλοί σε 3-4 ημέρες τελειώνουν τις αγορές τους και θα μείνουν οι Έλληνες εξαγωγείς οι οποίοι συλλέγουν πάντα λίγο πιο αργά, για να έχει το προϊόν περισσότερα σάκχαρα και να μπορεί να αποθεματοποιηθεί σε ψυγεία και να πουληθεί αργότερα», εξήγησε ο συνομιλητής μας.

Ο ίδιος σημείωσε, ακόμη, πως το στήσιμο, ως προς την παραγωγικότητα των φυτειών στην Άρτα, κυμαίνεται γύρω στους 2,5 τόνους το στρέμμα, καθώς οι ώρες ψύχους τον περασμένο χειμώνα στην περιοχή ήταν λίγες με συνέπεια να μη σχηματιστούν αρκετοί ανθοφόροι οφθαλμοί και η παραγωγή να είναι μειωμένη κατά περίπου 25-30% από τα συνήθη.

Περισσότερο από το 70% της φετινής παραγωγής έχει συγκομιστεί ήδη και στην περιφερειακή Ενότητα της Πιερίας, με τον παραγωγό Σταύρο Χαρέλα να μας αναφέρει πως γίνονται εμπορικές πράξεις που ξεκινούν από τα 55 λεπτά, για υποβαθμισμένης ποιότητας ακτινίδια και φτάνουν έως και 80 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιοτική κατηγορία.

Για ανεβασμένες τιμές, φέτος, μιλά και ο πρόεδρος της Ζευς Ακτινίδια, Δημήτρης Μανώσης, ο οποίος αποδίδει τη μέχρι τώρα εμπορική πορεία του προϊόντος στη δραστηριότητα Ιταλών εμπόρων. «Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι έχουν στη χώρα τους φέτος χαμηλές ποσότητες, της τάξης των 270.000 τόνων, που είναι σχεδόν στο μισό της συνήθους δυναμικότητάς τους, η οποία έχει πληγεί από ασθένειες», επεσήμανε ο κ. Μανώσης.

«Δεν διορθωνόμαστε δυστυχώς», λέει ο κ. Μανώσης και προσθέτει «Αγοράζουν ακτινίδια από τα χωράφια σε bins και φεύγουν χωρίς να έχουν τυποποιηθεί. Αντί να πάρουμε ως παράδειγμα τους οινοποιούς μας, οι οποίοι έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου και πουλούν το προϊόν τους εμφιαλωμένο, ώστε να αποκτά brand και υπεραξία, ακολουθούμε το κακό πρότυπο όσων ασχολούνται με το ελαιόλαδο, οι οποίοι το εξάγουν χύμα στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν οι γείτονες την προστιθέμενη αξία του, καθώς αφού το πάρουν, το τυποποιούν και το πωλούν ως ιταλικό».

 

Μικρότερη του αναμενόμενου παραγωγή, σε ποσοστό από 20% έως και 40% καταγράφηκε σε κάποιες φυτείες και στον κάμπο του Νέστου, στην Καβάλα, οι οποίες χτυπήθηκαν πέρυσι από το χαλάζι. Για αυτές, μετά το πέρας της συγκομιδής, που αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα γίνει τεκμηρίωση ζημιών από τις τοπικές οργανώσεις και θα επιδιωχθεί να υπάρξει κάποιας μορφής αποζημίωση, πιθανώς από τα ΠΣΕΑ. Γενικότερα, πάντως, η περιφερειακής Ενότητα του Δήμου Νέστου όπου καλλιεργούνται γύρω στα 18.000 στρέμματα, πήγε καλά φέτος, με τη μέση στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται στους 4 τόνους το στρέμμα και τις εμπορικές πράξεις να αφήνουν ικανοποιημένους τους αγρότες, καθώς «παίζουν» μεταξύ 0,66 ευρώ το κιλό έως και 0,73 ευρώ το κιλό.

«Στην καλή εμπορική πορεία του προϊόντος συμβάλλει και η υποδομή που έχουμε αναπτύξει ως κλάδος σε επίπεδο διαλογητηρίων, αλλά και ψυκτικών θαλάμων, που επιτρέπουν να αποθεματοποιείται προϊόν. Σε σχέση βέβαια με τις εκτάσεις που καλλιεργούνται στη χώρα, οι ψυκτικοί θάλαμοι δεν επαρκούν και καλό θα ήταν η πολιτεία να δώσει κίνητρα για να δημιουργηθούν και άλλοι», ανέφερε ο κ. Αργυράκης, ενώ ο κ. Ξυλογιάννης έσπευσε να συμπληρώσει πως «με τη δυναμική που έχει το προϊόν, τα χρήματα που θα δώσει το κράτος ως επιχορηγήσεις για ψυγεία, θα τα πάρει πολλαπλάσια η εθνική οικονομία πολύ σύντομα».

Χάνεται εισόδημα και υπεραξία για την εθνική οικονομία

«Με το να εξάγονται ακτινίδια κατευθείαν από το χωράφι, χάνεται και το επιπλέον εισόδημα που θα μπορούσε να αντλήσει η οικονομία της χώρας, αν το προϊόν έφευγε συσκευασμένο από την Ελλάδα»,  αναφέρει ο παραγωγός Γιώργος Κουτσηπασόπουλος, από την περιοχή της περιφερειακής Ενότητας Μελίκης στην Ημαθία. Ο ίδιος κατάφερε και πούλησε την παραγωγή του με 80 λεπτά το κιλό, αλλά, όπως μας λέει, «μεσοσταθμικά η περιοχή πουλάει μεταξύ 0,65 – 0,70 ευρώ το κιλό, που επιχειρηματικά απέχει από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική τιμή. Πολύ περισσότερο όταν λίγο πριν τη συγκομιδή, τα σούπερ μάρκετ πουλούσαν ακτινίδια της Zespri με 4,15 ευρώ το κιλό».

Πέραν αυτού, η ευρύτερη περιοχή (σ. σ. οικισμοί Πρόεδρος, Μελίκη, Παλατίτσια, Αγκαθιά, Αγία Τριάδα, Βεργίνα, Μετόχι κλπ), παρουσίασε μειωμένη παραγωγή έως και 50% σε πολλά κτήματα, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων του περασμένου Μαΐου, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν μειωμένο εισόδημα.

Να μπει τάξη με τις πωλήσεις ατυποποίητων ακτινιδίων

Επί του συγκεκριμένου προβλήματος ο Άγγελος Ξυλογιάννης από την Οργάνωση της Άρτας σημειώνει πως η νομοθεσία με τα διαλογητήρια και bins δεν τηρείται και καλεί τις αρμόδιες αρχές να βάλουν τάξη. «Είναι εύκολο να τους εντοπίσουν. Να ζητήσουν τα μεροκάματα που έχουν δηλωθεί στα διαλογητήρια και τους όγκους που έχουν εξαχθεί και θα μπορέσουν να βρουν τι ποσότητες έχουν φύγει ατυποποίητες», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Την πρακτική των πωλήσεων από το χωράφι στηλιτεύει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Νέστου, στη Χρυσούπολη Καβάλας, Σάββας Αργυράκης, ο οποίος επισημαίνει πως με τη χρήση των bins που έκαναν και φέτος την εμφάνισή τους, υπονομεύεται η καλλιέργεια μια και υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν ιοί και ασθένειες από την Ιταλία, όπου η moria, που νεκρώνει τις ρίζες του φυτού, αλλά και το PSI, έχουν αποδεκατίσει την καλλιέργεια του ακτινιδίου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.