Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Ποικιλίες που έπαθαν ζημιές από παγετό του 2022 αλλά δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις για όλες τις ποικιλίες πυρηνόκαρπων που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό Μάρτιο του 2022 ζητούν από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί.

Αποζημιώσεις για όλες τις ποικιλίες πυρηνόκαρπων που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό Μάρτιο του 2022 ζητούν από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βερίκοκα και δαμάσκηνα έχουν σημαντικές απώλειες παραγωγής σε όλες τις ποικιλίες από τον παγετό. Επίσης ζημιές υπάρχουν σε κάποιες ποικιλίες στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια αλλά και στα συμπύρηνα. Για αυτό ζητούν να υπάρξει πολιτική απόφαση ώστε να ενταχθούν όλες οι ποικιλίες που έπαθαν ζημιά και να δοθεί παράταση στην κατάθεση των δηλώσεων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «κάποιες ποικιλίες ήταν στο όριο της ανθοφορίας και δεν αποζημιώνονται. Επίσης υπάρχουν ποικιλίες που είναι νέες και δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στον κατάλογο του ΕΛΓΑ. Πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση για να ενταχθούν όλες οι ποικιλίες που έπαθαν ζημιές από τον παγετό στην Ημαθία».

Την αποκατάσταση μίας αδικίας σε βάρος των αγροτών που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό του Μαρτίου και δεν συμπεριελήφθησαν στην Αναγγελία Παγετού της 21/3/2022 ζητεί με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής.

Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ ο κ. Τζαμτζής, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Όπως γνωρίζετε κ. Πρόεδρε, στην περιοχή της Σκύδρας, ο παγετός του Μαρτίου προκάλεσε σε πολλές ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία εκτιμήθηκαν και θα αποδοθεί η ανάλογη αποζημίωση. Ωστόσο με την άνοδο της θερμοκρασίας αποκαλύφθηκαν ζημιές και σε ποικιλίες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην Αναγγελία Παγετού της 21/3/2022 και οι καλλιεργητές αυτών των εξαιρουμένων ποικιλιών έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Για την αποκατάσταση της καταφανούς αδικίας ζητούμε να συμπεριληφθούν συμπληρωματικά στην προαναφερθείσα Αναγγελία Παγετού και οι συγκεκριμένες ποικιλίες, καθώς η παραγωγή τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και να δοθεί παράταση σε εύλογη προθεσμία για τις δηλώσεις των κάτωθι ποικιλιών: Άλφα37, Άλφα 39, Αουρέλια, Βένους, Γκλόρια, Εβερτ, Μαρία Μπιάνκα, Μόρτσιανη 90, Όριον, Ρέντβάλεϊ, Ρέντγκολ, Ρεντχάβεν (πρώιμα και όψιμα), Σαν Κλάους, Σουίτ Σκάρλετ, Τζουλάι Λέιντι, Φαγέτ».

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.