Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Προπώληση βάμβακος και το σκληρό στην αποθήκη, η στρατηγική των Ελλήνων αγροτών ενώ η αγορά ανεβαίνει

Δεν διαφαίνεται κάμψη στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, τουλάχιστον μέσα στους επόμενους μήνες και πάνω σε αυτήν την προοπτική, χτίζουν τη στρατηγική τους οι περισσότεροι από τους οργανωμένους παραγωγούς στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν το δυνατόν καλύτερα τον ανοδικό κύκλο που ξεδιπλώνεται.

Οι προπωλήσεις στο βαμβάκι και η αποθήκευση του σκληρού σίτου, όσο ταυτόχρονα τρέχουν διαπραγματεύσεις στις τιμές του καλαμποκιού της νέας σοδειάς με βάση τα 24 λεπτά το κιλό, διαμορφώνουν τις βασικές κινήσεις των αγροτών στο εγχώριο εμπόριο.

 

Πέρα από την ανάπτυξη εμπορικών κινήσεων, καλούνται να διαχειριστούν και τις ανατιμήσεις στις εισροές, με το πετρέλαιο και τη λίπανση να καταγράφουν αύξηση της τάξης του 40% μέσα σε λίγους μήνες. Ορισμένοι είχαν προχωρήσει σε προαγορές τον περασμένο χειμώνα, διαβάζοντας τότε τη δυναμική των αγορών, οι οποίες είχαν προϊδεάσει για το επερχόμενο ράλι στην ουρία και την αμμωνία.

 

Όταν οι τιμές είναι καλές πουλάς

Με τιμές από 51 έως 55,5 λεπτά το κιλό για τις προπωλήσεις σύσπορου, αρκετοί ήταν οι παραγωγοί που έκλεισαν μέχρι και την μισή αναμενόμενη παραγωγή τους. «Αν ανέβει θα είμαστε σκασμένοι, αν πέσει θα χαρούμε» σχολιάζει ο βαμβακοπαραγωγός από τη Λάρισα, Γιώργος Βαρδούλης, ο οποίος έκλεισε περίπου 250 κιλά το στρέμμα στα 55,5 λεπτά το κιλό. Άλλος παραγωγός – συνομιλητής της Agrenda προέβη σε αντίστοιχη συμφωνία με τιμή στα 51 λεπτά το κιλό, η οποία όμως μαζί με το πριμ ποιότητας που υπολογίζει ότι θα πάρει, μπορεί να φτάσει τα 60 λεπτά. «Όταν είναι οι τιμές καλές, πουλάς. Πρέπει να γίνεται διασπορά του ρίσκου» υποστηρίζει ο ίδιος, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Αυξημένες έως 40% οι εισροές

Ζητούμενο για τον συνομιλητή μας που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, είναι αποδόσεις άνω των 500 κιλών ανά στρέμμα, ειδικά σε μια χρονιά όπως είναι η φετινή, κατά την οποία βάσει των υπολογισμών του καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 30 με 40% στη θρέψη των καλλιεργειών, λόγω της εκτίναξης των τιμών αμμονίας και ουρίας στις διεθνείς αγορές, ενώ αυξημένη κατά 40% είναι και η τιμή πετρελαίου. «Όλα αυτά, μαζί και με τους ψεκασμούς που απαιτούνται για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού που φέτος είναι σε έξαρση, μεταφράζονται σε επιπλέον κόστος 40 ευρώ ανά στρέμμα για το βαμβάκι» εξηγεί ο ίδιος, που αναγάγει την τιμή αυτή σε 100 περίπου κιλά ανά στρέμμα σύσπορου τα οποία απορροφούνται από τις ανατιμήσεις στις εισροές.

 

Όσοι είχαν προμηθευτεί ήδη από τον χειμώνα τις ποσότητες λιπασμάτων που υπολόγιζαν ότι θα χρειαστούν, κατάφεραν να γλιτώσουν τουλάχιστον 200 ευρώ ανά τόνο, ενώ πλέον αναμένουν διόρθωση της αγοράς προτού προχωρήσουν σε ανεφοδιασμό. «Η λογική λέει ότι αγοράζεις όταν είναι χαμηλά» αναφέρει συνομιλητής της Agrenda, ο οποίος είχε προμηθευτεί από νωρίς φέτος τις ποσότητες λιπάσματος που απαιτεί η καλλιέργεια σκληρού σίτου και βάμβακος, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις ανατιμήσεις που προδιαγράφονταν τότε στις διεθνείς αγορές.

 

Προσμονή ανόδου

Στην άνοδο των τιμών σκληρού σίτου τοποθετούνται οι οργανωμένοι παραγωγοί, οι οποίοι σε αυτήν τη φάση αποθηκεύουν, με τις τιμές που ακούγονται στην αγορά να προσεγγίζουν ακόμα και τα 27 λεπτά το κιλό για ποιοτικά σιτάρια που δεν τα πρόλαβαν οι έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου. Με την αγορά πλέον να αναζητά ακόμα και με 25 λεπτά το κιλό τις «βαριές» ποιότητες των μεταβροχικών, όλα δείχνουν πως επίκειται νέος κύκλος ανόδου, ικανός να ανεβάσει την τιμή πάνω από τα 28 λεπτά, με τις προσφορές αυτές να ξεπληρώνουν και με το παραπάνω το κόστος αποθήκευσης που κυμαίνεται στα 1 με 2 λεπτά το κιλό.

 

Πρώτη φορά πιέζουν για φιξαρίσματα οι έμποροι

Ενδεικτικό της δυναμικής που διαμορφώνει η αγορά σκληρού σίτου πάντως, είναι το γεγονός ότι έμποροι προσεγγίζουν πλέον παραγωγούς και τους πιέζουν να κλείσουν τιμή για την παραγωγή τους στα 25 λεπτά το κιλό από τώρα και ενώ τα αλώνια συνεχίζονται στη Βόρεια Ελλάδα. «Κάτι θα έχουν δει» σχολιάζει παραγωγός στην Agrenda, ενώ άλλος συνομιλητής προσδοκά πως οι τιμές θα ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 3 με 4 λεπτά το κιλό όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, στηριζόμενος τόσο στις εξελίξεις των χρηματιστηριακών τιμών, όσο και στις προοπτικές από την καναδέζικη παραγωγή που προϊδεάζει για μικρές αποδόσεις όσο οι εκτάσεις είναι μειωμένες.

Πηγή: agrofitiki.com

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.