Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Πρωταγωνιστεί στις αγροτικές εξαγωγές η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

«Η Μακεδονία θα είναι κυρίαρχη δύναμη στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στην οποία ο πρωτογενής τομέας θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός στη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας παράγει το 26% του ΑΕΠ στον πρωτογενή τομέα και είναι η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές και στόχος είναι να γίνει η Κεντρική Μακεδονία πρωτεύουσα της εξωστρέφειας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έθεσε στον κ. Λίβανο μια σειρά από θέματα στα οποία εμπλέκεται το ΥΠΑΑΤ με κυρίαρχα τα ζητήματα άρδευσης.

Ο ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι υπάρχει ικανοποίηση στην κυβέρνηση για το έργο που γίνεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή. Επίσης ζήτησε από τον κ. Τζιτζικώστα συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΥΠΑΑΤ με στόχο την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και τους στηρίζει στην αντιμετώπιση καταστροφών.

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Λιβανό και τη μέχρι σήμερα εξαιρετική συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα αλλά και οι προκλήσεις στον τομέα της αγροτικής οικονομίας είναι τεράστιες.

Οι δηλώσεις του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Καλωσορίζοντας το κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ υπό τον κ. Σπήλιο Λιβανό, ο κ. Τζιτζικώστας μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα σήμερα έναν καλό και παλιό φίλο, τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, τον Σπήλιο,Λιβανό και τη Γενική Γραμματέα Χριστιάννα Καλογήρου, με τους οποίους συζητήσαμε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου εδώ στην κεντρική Μακεδονία.

Η Περιφέρειά μας είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε συνεισφορά του ΑΕΠ. Εδώ στην κεντρική Μακεδονία παράγεται το 26% του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή το ¼ της αγροτικής παραγωγής της χώρας βρίσκεται εδώ.

Γι αυτό τον λόγο, η σημερινή συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί αναβαθμίζει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας να συνεχίσει να αξιοποιεί στο έπακρο αυτόν το βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, αλλά ταυτόχρονα δίνει και στην εθνική μας οικονομία μια σημαντική ενίσχυση καθώς μέσα από την κεντρική Μακεδονία περνάει το ¼ της οικονομίας του συγκεκριμένου τομέα.

Τα προβλήματα αλλά και οι προκλήσεις κυρίως στην περιοχή μας για τον τομέα της αγροτικής οικονομίας είναι τεράστιες και μάλιστα σήμερα το απόγευμα θα παρουσιάσουμε σε εκδήλωση του Υπουργείου στο Βελλίδειο, τους βασικούς άξονες της νέας αγροτικής πολιτικής (Κ.Α.Π. ), η οποία αφορά όλους όσους ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα.

Για μας, ο πρωτογενής τομέας είναι καθοριστικός γιατί μέσω αυτού αυξάνονται οι εξαγωγές και μέσα από τις εξαγωγές δημιουργείται εισόδημα και πολλές και καλές θέσεις εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σταθερά. Μάλιστα, αυξήσαμε τις εξαγωγές μας στα χρόνια της κρίσης κατά 50%, κάτι που δείχνει τη δυναμική της περιοχής.

Σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, σχεδιάζουμε τα επόμενα μας βήματα, προκειμένου να τονώσουμε ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα.

Στη συνάντησή μας αναφερθήκαμε και σε μία σειρά από προβλήματα που υπάρχουν, τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και σε ζητήματα που άπτονται της νομοθεσίας αλλά και της αξιοποίησης την ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Έχουμε την διαβεβαίωση του νέου Υπουργού ότι θα εξετάσουμε διεξοδικά το επόμενο διάστημα ένα προς ένα τα ζητήματα που μας απασχολούν, προκειμένου να ανακοινώνουμε από εδώ, από το πεδίο, δηλαδή, λύσεις στα ζητήματα των αγροτών και των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Είμαι αισιόδοξος, είμαι πεπεισμένος ότι με τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει στην σωστή κατεύθυνση και ότι θα μπορέσουμε τελικά τα επόμενα χρόνια να δούμε αυτό που από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει ως κεντρικό άξονα της πολιτικής μας, να κάνουμε την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας την πρωτεύουσα της εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα. Και η εξωστρέφεια περνάει κυρίως και από τον πρωτογενή τομέα».

Οι δηλώσεις του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού

Μοντέλο ανάπτυξης χαρακτήρισε από την πλευρά του ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Απ. Τζιτζικώστα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιβανός δήλωσε :

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που επισκέπτομαι έναν καλό φίλο με τον οποίον ξεκινήσαμε μαζί στον στίβο της πολιτικής. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα.

Είχαμε μια ευρεία συζήτηση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο πεδίο της αγροτικής ανάπτυξης.

Πράγματι, η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη δύναμη στην αγροτική μας οικονομία σε επίπεδο παραγωγής αλλά θα προσέθετα και σε μοντέλο ανάπτυξης. Έχει καλές συνεταιριστικές εταιρείες, οι οποίες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα και πολλές από αυτές είναι αμιγώς εξαγωγικές. Δείχνουν τον δρόμο στο συνεταιριστικό κίνημα, αλλά και το παράδειγμα για το πως πρέπει να αναπτύσσονται αυτές οι εταιρείες, με δυνατότητες καθετοποίησης και με προοπτική να στέλνουμε τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο και να μας κάνουν περήφανους γι αυτά.

Έχουμε πολλά τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα βασικό εξ αυτών είναι οι έλεγχοι. Συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, τους οποίους εμείς έχουμε αναδείξει σε κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας. Ήδη βλέπουμε την άνοδο της τιμής πώλησης του γάλατος, η οποία βελτιώνει το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο ορθολογισμού, νομιμότητας, στήριξης του Έλληνα παραγωγού και βεβαίως ένα πλαίσιο κάλυψης και προστασίας των καταναλωτών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλά επίπεδα .

Το δεύτερο είναι η στήριξη των παραγωγών από τις φυσικές καταστροφές.

Δυστυχώς όλοι βιώνουμε την κλιματική κρίση στο «πετσί μας». Και η Κεντρική Μακεδονία υπέστη τις καταστροφικές της συνέπειες σε όλη την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

Ήδη, οι παραγωγοί έχουν λάβει τις προκαταβολές για τις οποίες δεσμευτήκαμε για τις ζημιές από τον παγετό. Είμαστε στο πλευρό τους. Κάνουμε τους αναγκαίους διασταυρωτικούς ελέγχους για να μπορέσουν να λάβουν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Από εκεί και πέρα, το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι το πως θα διαχειριστούμε τη νέα Κ.Α.Π. Σήμερα το απόγευμα, θα παρουσιάσουμε τις προοπτικές της νέας Κ.Α.Π Έχουμε στη διάθεσή μας ένα πακέτο 22 δις ευρώ με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία για τον αγροτικό τομέα.

Θα συνδιαμορφώσουμε με τους παραγωγούς και τα μέλη της αυτοδιοίκησης σήμερα το απόγευμα, τις προτάσεις μας για να πετύχουμε αυτά τα χρήματα, να πιάσουν «τόπο».

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την στενή συνεργασία που ξεκινάμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είμαστε δίπλα σας».

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.