Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Πρώτη δύναμη η Ευρώπη στις εξαγωγές προϊόντων αγροδιατροφής

Ανακατατάξεις στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί σε επίσημες στατιστικές αλλά εδραιώνουν τη θέση του μπλοκ ως μια παγκόσμια υπερδύναμη εξαγωγών, έφερε η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, φαίνεται πλέον ότι μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών, καλύπτεται από εμπορικές συμφωνίες πιο συμφέρουσες για την ΕΕ, σε σχέση με το παρελθόν, λόγω των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο.

Μια αναπροσαρμογή των στοιχείων του 2019 σε επίπεδο Ευρώπης των 27, δείχνει πλέον ότι η ΕΕ χτίζει την απόστασή της από την δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα υποχωρεί κατά δύο θέσεις στη λίστα των μεγαλύτερων εισαγωγέων. Φαίνεται πλέον ότι τίθεται εκτός πραγματικότητας η μέχρι σήμερα κοινή διαπίστωση πως η Ευρώπη αποτελεί τον νούμερο 1 εισαγωγέα και εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων και αυτό αποδίδεται στην απώλεια των μεγάλων εισαγωγών που πραγματοποιεί διαχρονικά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο αγροτοοικονομολόγος από το Δουβλίνο, Άλαν Μάθιους, με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ίδιος, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας μεγάλος καθαρός εισαγωγέας, επομένως η αποχώρησή του υποδηλώνει ότι η ΕΕ των 27 γίνεται πλέον μεγαλύτερος εξαγωγέας επειδή οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο προστίθενται στις εξαγωγές εκτός ΕΕ και ότι καθίσταται ένας μικρότερος εισαγωγέας, επειδή το ΗΒ οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο δεν υπολογίζονται πλέον ως μέρος των εισαγωγών της ΕΕ27.

Με βάση αυτόν τον επαναπροσδιορισμό της ΕΕ ως 27 κρατών μελών, η ΕΕ αναδεικνύεται πλέον ως ο κυρίαρχος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών τροφίμων, πολύ μπροστά από τις ΗΠΑ ως τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της. Πράγματι, οι εξαγωγές της ΕΕ εξακολούθησαν να σημειώνουν πρόοδο τα τελευταία τρία χρόνια που παρουσιάζονται στο γράφημα, ενώ οι εξαγωγές από τους αντιπάλους της στην καλύτερη θέση διατηρήθηκαν.

Ωστόσο, από την πλευρά των εισαγωγών, η ΕΕ έχει πέσει από τον Νο.1 εισαγωγέα στον κόσμο στην τρίτη θέση, πίσω από την Κίνα, η οποία είναι πλέον αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, αλλά επίσης, το 2019, είναι ακριβώς πίσω από τις ΗΠΑ που την ωθεί στην τρίτη θέση. Σημαντικά, το Ηνωμένο Βασίλειο από μόνο του είναι πλέον ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας γεωργικών τροφίμων στον κόσμο.

Η επίπτωση αυτών των αριθμών είναι ότι η ΕΕ είναι πλέον πολύ πιο σημαντικός καθαρός εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων διατροφής από ό, τι πριν από το Brexit και ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών της καλύπτεται από μια προτιμησιακή εμπορική συμφωνία από ό, τι πριν.

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.