Με περίπου 1.650 συμμετοχές από 49 κράτη, μεγάλο αριθμό hosted buyers από 12 χώρες και καθολική παρουσία των επιχειρήσεων και των φορέων και οργανώσεων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, η φετινή 29η διοργάνωση, καθίσταται σημείο συνάντησης με το μέλλον, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των ποιοτικών και των ποσοτικών χαρακτηριστικών της 29ης Agrotica.
Ένα «ραντεβού» με τη νέα εποχή, που σηματοδοτείται από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στη γεωργία, την καλλιέργεια με μηχανικά μέσα, υλικά και τεχνικές, που προάγουν την αειφορική παραγωγή, που φέρνει στο προσκήνιο τα ανοικτά μυαλά και τις φρέσκιες ιδέες.
Υπό το πρίσμα αυτό κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η αναφορά του πολύπειρου προέδρου του ΣΕΑΜ, Σάββα Μπαλουκτσή, πως «σε λίγα χρόνια ένας αγρότης θα περνά περισσότερη ώρα μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, παρά πίσω από το τιμόνι ενός τρακτέρ», με αφορμή αυτά που θα εκτεθούν φέτος στα περίπτερα της ΔΕΘ.
Παρά τις ευοίωνες προοπτικές της διοργάνωσης, ωστόσο, ο ουρανός της 29ης Agrotica, δεν είναι εντελώς… ανέφελος. Η διεθνής συγκυρία, με την βαθειά ενεργειακή κρίση, τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται αδιακρίτως και εκτροχιάζουν προϋπολογισμούς και κόστη, έχουν αφήσει ευδιάκριτο πλήγμα σε όλους τους επιμέρους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας του αγροτικού χώρου.
Οι πωλήσεις στους γεωργικούς ελκυστήρες παρουσιάζουν κάμψη στο διανυθέν διάστημα του 2022, ζόρια αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές παρελκόμενων, ενώ και η αγορά των λιπασμάτων έχει μια μέση μείωση πωλήσεων, που προσεγγίζει το 30%, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αλλά φαίνεται πως ο κύκλος των επιπτώσεων δεν έχει κλείσει.
«Οποιοδήποτε πρόβλημα στη διαθεσιμότητα του αερίου στην Ευρώπη, αντικατοπτρίζεται ως πρόβλημα στην παραγωγή του αζώτου και των λιπασμάτων», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Δημήτρης Ρουσσέας, με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί στο χώρο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, η οποία έχει εκτινάξει στα ύψη τα κόστη επιχειρήσεων και παραγωγών και το κυριότερο δημιουργεί προβληματισμό για τη συνέχεια.
Μάλιστα στο ερώτημα εάν η εγχώρια αγορά είναι εξασφαλισμένο ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα ως προς τη διαθεσιμότητα σε προϊόντα θρέψης, ήταν αμφιλεγόμενος. «Οι 67 εταιρείες του ΣΠΕΛ που αντιπροσωπεύουν ίσως το 70% της εγχώριας αγοράς, νομίζω ότι έχουμε φέρει μέχρι τώρα σε πέρας τη διαδικασία τροφοδοσίας της. Αν κι οι αυξημένες αξίες απαιτούν κεφαλαιακές ροές μεγαλύτερες από ό,τι πριν, γίνεται προσπάθεια (σ. σ. να διασφαλιστεί επάρκεια) και δεν θέλουμε ούτε να κινδυνολογήσουμε, αλλά ούτε και να εφησυχάσουμε. Η αγορά των πρώτων υλών και των λιπασμάτων είναι ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχει κάποια αδράνεια. Αν προκύψει δηλαδή μια έλλειψη, ένα πρόβλημα, δεν είναι εύκολο να αναπληρωθεί. Τα εργοστάσια που δηλώνουν ότι βγαίνουν εκτός παραγωγής δεν είναι εύκολο μετά να ξεκινήσουν», είπε ο κ. Ρουσσέας, αλλά έσπευσε να καθησυχάσει πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε σημείο κόκκινου συναγερμού».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) Σάββας Μπαλουκτσής, ενός φορέα που «αγκάλιασε» και φέτος την Agrotica (σ.σ. τα μέλη του καλύπτουν περίπου το 40% της έκθεσης) δεν έκρυψε πως οι πωλήσεις του κλάδου των τρακτέρ, παρουσιάζουν μείωση 42% και προκαλούν προβληματισμό.
«Περιμέναμε μια ύφεση, μετά από δύο χρόνια που η αγορά κινήθηκε ανοδικά, αλλά όχι σε αυτό το μέγεθος και για τόση διάρκεια», τόνισε και έκανε τη δυσμενή πρόβλεψη πως αν καθυστερήσει και άλλο η προκήρυξη προγραμμάτων, υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί και το 2023 η φθίνουσα πορεία της αγοράς. Στο σημείο αυτό επανέλαβε το πάγιο αίτημα του ΣΕΑΜ για επαναφορά των κυλιόμενων προκηρύξεων.
Τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες των Προγραμμάτων επιδότησης των αγορών, καυτηρίασε κι ο Παναγιώτης Φωτιάδης, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), λέγοντας ότι η διετία που μεσολαβεί από την υποβολή ενός αιτήματος ενίσχυσης στην προμήθεια εξοπλισμού έως την έγκρισή του από τις αναπτυξιακές δράσεις, ανεβάζει το κόστος παραγωγής για τους κατασκευαστές.
Παρουσιάζοντας τα μεγέθη της φετινής 29ης Agrotica, ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας αρχής, Κυριάκος Ποζρικίδης ανέφερε πως καλύπτονται όλοι οι διαθέσιμοι εκθεσιακοί χώροι της ΔΕΘ και ότι καταγράφεται παρουσία επιχειρήσεων και φορέων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, με παρουσία όλων των οίκων που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες.
«Είναι μια πολύ πλούσια έκθεση. Όλοι οι χώροι είναι γεμάτοι, τόσο στο εσωτερικό των περιπτέρων, όσο και στα εξωτερικά σημεία. Ήταν τέτοια η ζήτηση για συμμετοχή στην Agrotica, που το “Βελλίδειο Συνεδριακό”, χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία συμμετοχών ενώ, περιορίστηκαν και τα εμβαδά των stands για να χωρέσουν περισσότερες συμμετοχές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ποζρικίδης.
O πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo Τάσος Τζήκας, έκανε λόγο για έκθεση που «έχει κάνει sold out», ενώ επισήμανε ότι στους μεμονωμένους hosted buyers από 12 χώρες, συμπεριλαμβάνονται και επισκέπτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ήρθαν πιο κοντά στη ΔΕΘ μετά τη συμμετοχή τους στην 86η Γενική Έκθεση ως τιμώμενη χώρα. Επίσης, στη διεθνή έκθεση, θα συμμετάσχει πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα, με την Agrotica να υποστηρίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων και τον Σύνδεσμο Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων. Η έκθεση θα λειτουργεί Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή από τις 10 πμ ως τις 7 μμ και το Σάββατο 22/10, από τις 10 πμ ως τις 8 μ.μ.
Πρόσκληση δωρεάν εισόδου για την έκθεση στην ειδική έκδοση Agrotica 2022 που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με την Agrenda