Search
Generic filters

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Κατηγορίες

Σε απόθεμα τυριού μετατρέπουν το ετήσιο περίσσευμα γάλακτος οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο απόθεμα τυριού σε όλο τον κόσμο όπως αναφέρει εσχάτως η Washington Post σε δημοσίευμά της. Η αξία του παρουσίασε μία αύξηση 6% το 2021 και 16% σε βάθος 5ετίας.

Μπορεί η έννοια του «κρατικού τυριού» να ακούγεται…περίεργη στα αυτιά του μέσου Έλληνα καταναλωτή, όμως φαίνεται πως στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει πάρει την υπόθεση αρκετά προσωπικά δημιουργώντας ένα απόθεμα σε ειδικά διαμορφωμένες σπηλιές στο Μιζούρι που υπολογίζεται σε αξία σχεδόν στα 1,7 δις ευρώ.

Οι ΗΠΑ έχουν σκεφτεί αυτόν τον μηχανισμό για να προστατεύσουν τους γαλακτοπαραγωγούς από τις διακυμάνσεις της αγοράς, οι οποίες σε ορισμένες περιστάσεις θα ανάγκαζαν τους παραγωγούς να πουλήσουν σε τιμές πολύ κάτω του κόστους οδηγώντας σε έξοδο από το επάγγελμα. Για αυτό το λόγο, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 70 και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζίμι Κάρτερ, αποφασίστηκε ότι ένας τρόπος στήριξης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων είναι η αγορά του περισσευούμενου γάλακτος και η μετατροπή του σε τυριά με μεγάλη διάρκεια ζωής. Έτσι, τόσο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση όσο και οι παραγωγοί βγαίνουν κερδισμένοι από αυτή τη συμφωνία. Οι παραγωγοί πουλούν το προϊόν τους σε λογικές τιμές σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και η Κυβέρνηση διαθέτει ένα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν που αρέσει στον κόσμο με το οποίο μπορεί να προμηθεύσει κρατικές δομές και φτωχότερα στρώματα του κοινωνικού ιστού.

Το 1981, ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποφάσισε την διανομή τυριού αξίας 30 εκατ. δολαρίων ( ονομαστική τιμή) σε αποθήκες τροφίμων, προγράμματα διανομής φαγητού σε σχολεία και σε άλλα κυβερνητικά εγχειρήματα με κοινωνικό πρόσημο, ενώ από το 1984 έως σήμερα, οι ΗΠΑ αποθηκεύουν ετησίως τυρί αξίας 6 ευρώ για κάθε αμερικανό πολίτη.

Η επόμενη σκέψη που έρχεται στο μυαλό του αναγνώστη όμως είναι…πως είναι δυνατόν οι ΗΠΑ, η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας και ιδεολογική πατρίδα του «laissez-faire» να παρεμβαίνουν στην οικονομία και να εξασφαλίζουν ποσότητες ενός προϊόντος με υψηλές πωλήσεις σε εσωτερική και εξωτερική αγορά;

Την απάντηση δίνει ο Άντριου Νοβάκοβιτς, καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημίου του Κορνέλ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης CNBC. «Ο κόσμος πιστεύει πως ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ παρέχουν κοινωνικά προγράμματα σίτισης είναι πως απλά είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι και επιθυμούμε να βοηθήσουμε το φτωχό πληθυσμό […] όμως στην πραγματικότητα οι διανομές είναι ανάγκη της Πολιτείας ώστε να ξεφορτωθεί τις μεγάλες ποσότητες αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγονται στις ΗΠΑ και δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά μέσα από τα καθιερωμένα κανάλια διανομής. Υπάρχει υπερπαραγωγή γάλακτος».

Οι ειδικοί δεν αναμένουν να σταματήσει η συσσώρευση τυροκομικών προϊόντων στις κυβερνητικές αποθήκες στο Μιζούρι, καθώς η γαλακτοπαραγωγή σπάει χρόνο με το χρόνο ρεκόρ, οι διασταυρώσεις των καλύτερων γαλακτοπαραγωγών αγελάδων οδηγούν σε γενιές με ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή και η κυβέρνηση βγαίνει με την σειρά της κερδισμένη με την μεγάλη ποσότητα τυριού που διαθέτει, η οποία της επιτρέπει να αυξάνει σε ετήσια βάση τα συσσίτια για τον φτωχό πληθυσμό των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Washington Post

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στέλνει στο μέτωπο ρώσους αγρότες ο Πούτιν ενώ… ανησυχεί για τη σοδειά 2023

Πλέον και αγρότες βρίσκονται μεταξύ των Ρώσων που στρατολογούνται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, δήλωσε στις 27 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πόυτιν σε συνάντηση με αξιωματούχους, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω κινδύνων για τη σοδειά του 2023.

Άμεσα πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου ζητούν πλέον 15 χώρες της ΕΕ

Κορυφώνεται πίεση για να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς συζήτηση στη μεθαυριανή, προπαρασκευαστική έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

Βρήκε ώρα για δοκιμές στα χαμηλά η αγορά βάμβακος με το σύσπορο στα 81 λεπτά

Στο 35% βρίσκεται η διαδικασία συγκομιδής βάμβακος στη Θεσσαλία, ενώ εξίσου προχωρημένη φαίνεται να είναι και στα χωράφια της Βοιωτίας, σε μια περίοδο ωστόσο κατά την οποία η διεθνής αγορά δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στους καλλιεργητές, με τις τιμές να προσεγγίζουν τα χαμηλά περιόδου, σε μια συνθήκη που αποθαρρύνει αρκετούς από το να φιξάρουν τιμές.

Χωρίς αυξήσεις οι εισφορές αγροτών στον ΕΦΚΑ το 2023 λόγω ενεργειακής κρίσης

Πάγωμα στην αύξηση των αγροτικών εισφορών στο ΕΦΚΑ από το 2023 δρομολογείται με ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, σε μια κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, θα εμποδίσει το φούσκωμα των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με ένα ποσοστό 8 με 9%.