Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Σε απόθεμα τυριού μετατρέπουν το ετήσιο περίσσευμα γάλακτος οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο απόθεμα τυριού σε όλο τον κόσμο όπως αναφέρει εσχάτως η Washington Post σε δημοσίευμά της. Η αξία του παρουσίασε μία αύξηση 6% το 2021 και 16% σε βάθος 5ετίας.

Μπορεί η έννοια του «κρατικού τυριού» να ακούγεται…περίεργη στα αυτιά του μέσου Έλληνα καταναλωτή, όμως φαίνεται πως στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει πάρει την υπόθεση αρκετά προσωπικά δημιουργώντας ένα απόθεμα σε ειδικά διαμορφωμένες σπηλιές στο Μιζούρι που υπολογίζεται σε αξία σχεδόν στα 1,7 δις ευρώ.

Οι ΗΠΑ έχουν σκεφτεί αυτόν τον μηχανισμό για να προστατεύσουν τους γαλακτοπαραγωγούς από τις διακυμάνσεις της αγοράς, οι οποίες σε ορισμένες περιστάσεις θα ανάγκαζαν τους παραγωγούς να πουλήσουν σε τιμές πολύ κάτω του κόστους οδηγώντας σε έξοδο από το επάγγελμα. Για αυτό το λόγο, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 70 και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζίμι Κάρτερ, αποφασίστηκε ότι ένας τρόπος στήριξης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων είναι η αγορά του περισσευούμενου γάλακτος και η μετατροπή του σε τυριά με μεγάλη διάρκεια ζωής. Έτσι, τόσο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση όσο και οι παραγωγοί βγαίνουν κερδισμένοι από αυτή τη συμφωνία. Οι παραγωγοί πουλούν το προϊόν τους σε λογικές τιμές σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και η Κυβέρνηση διαθέτει ένα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν που αρέσει στον κόσμο με το οποίο μπορεί να προμηθεύσει κρατικές δομές και φτωχότερα στρώματα του κοινωνικού ιστού.

Το 1981, ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποφάσισε την διανομή τυριού αξίας 30 εκατ. δολαρίων ( ονομαστική τιμή) σε αποθήκες τροφίμων, προγράμματα διανομής φαγητού σε σχολεία και σε άλλα κυβερνητικά εγχειρήματα με κοινωνικό πρόσημο, ενώ από το 1984 έως σήμερα, οι ΗΠΑ αποθηκεύουν ετησίως τυρί αξίας 6 ευρώ για κάθε αμερικανό πολίτη.

Η επόμενη σκέψη που έρχεται στο μυαλό του αναγνώστη όμως είναι…πως είναι δυνατόν οι ΗΠΑ, η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας και ιδεολογική πατρίδα του «laissez-faire» να παρεμβαίνουν στην οικονομία και να εξασφαλίζουν ποσότητες ενός προϊόντος με υψηλές πωλήσεις σε εσωτερική και εξωτερική αγορά;

Την απάντηση δίνει ο Άντριου Νοβάκοβιτς, καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημίου του Κορνέλ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης CNBC. «Ο κόσμος πιστεύει πως ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ παρέχουν κοινωνικά προγράμματα σίτισης είναι πως απλά είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι και επιθυμούμε να βοηθήσουμε το φτωχό πληθυσμό […] όμως στην πραγματικότητα οι διανομές είναι ανάγκη της Πολιτείας ώστε να ξεφορτωθεί τις μεγάλες ποσότητες αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγονται στις ΗΠΑ και δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά μέσα από τα καθιερωμένα κανάλια διανομής. Υπάρχει υπερπαραγωγή γάλακτος».

Οι ειδικοί δεν αναμένουν να σταματήσει η συσσώρευση τυροκομικών προϊόντων στις κυβερνητικές αποθήκες στο Μιζούρι, καθώς η γαλακτοπαραγωγή σπάει χρόνο με το χρόνο ρεκόρ, οι διασταυρώσεις των καλύτερων γαλακτοπαραγωγών αγελάδων οδηγούν σε γενιές με ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή και η κυβέρνηση βγαίνει με την σειρά της κερδισμένη με την μεγάλη ποσότητα τυριού που διαθέτει, η οποία της επιτρέπει να αυξάνει σε ετήσια βάση τα συσσίτια για τον φτωχό πληθυσμό των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Washington Post

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.