Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η γερμανική χημική βιομηχανία

Eδώ και μήνες τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά για τη γερμανική χημική βιομηχανία, που μαζί με τον κλάδο του μετάλλου, της μηχανολογίας και του αυτοκινήτου συναποτελούν τον σκληρό πυρήνα της γερμανικής βιομηχανίας.

Εδώ και καιρό καμπανάκι συναγερμού χτυπά και η BASF, η μεγαλύτερη γερμανική χημική βιομηχανία, η οποία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που την πλήττει άμεσα εφαρμόζει ήδη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα περικοπών, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια μετεγκατάστασης μέρους της παραγωγής της στην Κίνα, όπως και άλλες γερμανικές επιχειρήσεις.

Το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των μονάδων της στη Γερμανία είναι πλέον απαγορευτικό. Σύμφωνα με το δίκτυο ZDF, το ιστορικό κεντρικό εργοστάσιό της στο Λουντβιχσχάφεν χρειάζεται ετησίως 37 τεραβατώρες ενέργειας, περισσότερες απ’ ό,τι ολόκληρη η Ελβετία.

Ο «γίγαντας της χημικής βιομηχανίας», όπως συχνά αποκαλείται, πρέπει φέτος να εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να μη βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, και γι’ αυτό επίκεινται απολύσεις στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης. «Η μονάδα στο Λουντβισχάφεν υπάρχει εδώ και πάνω από 150 χρόνια. Τελευταία, διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις μαζί με τους υπαλλήλους μας. Θα διαχειριστούμε και αυτήν» ανέφερε η Μέλανι Μάας Μπρύνερ από το δ.σ. της BASF.

Κινδυνεύει η Γερμανία ως βιομηχανική χώρα;

Την ίδια ώρα, ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος Κλέμενς Φιστ από το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου εκτιμά ότι δεν μπορεί μόνη της η βαριά γερμανική βιομηχανία να λύσει πλέον τα προβλήματα που απορρέουν από την ενεργειακή κρίση. Χρειάζεται πολιτική παρέμβαση.

«Είναι επείγουσα η ανάγκη για απαντήσεις σχετικά με την αναζήτηση ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου, ηλεκτρικού και ΑΠΕ. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί το μέλλον της Γερμανίας ως βιομηχανικής χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτός όμως από τα υπέρογκα κόστη ενέργειας, η χημική βιομηχανία είναι αντιμέτωπη και με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές πρώτων υλών εξαιτίας των πληθωριστικών ανατιμήσεων. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η επιχειρηματική εικόνα της γερμανικής χημικής βιομηχανίας επιδεινώθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, εξαιτίας πτώσης της ζήτησης κατά 19,9%.

Σύμφωνα, τέλος, με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το 2021 πωλήθηκαν στο εξωτερικό γερμανικά χημικά προϊόντα αξίας άνω των 138 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 10% του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών, γεγονός που καταδεικνύει την κομβική σημασία του κλάδου συνολικά για τη γερμανική οικονομία.

Πηγή: DW.com

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.