Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Σε κλοιό αγροτών τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ σε Νάουσα και Θεσσαλία

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα της ΔΕΗ πραγματοποίησαν οι αγρότες σε Καρδίτσα Τρίκαλα και Νάουσα στις 13 και 14 Δεκεμβρίου διεκδικώντας μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που επιβαρύνει κατά 50% την τιμή του ρεύματος.

Οι αγρότες κατήγγειλαν πως οι λογαριασμοί που φτάνουν αυτές τις μέρες είναι σχεδόν διπλάσιοι από πέρσι, ενώ μαζί με τις αυξήσεις στο πετρέλαιο, τα αγροτικά μέσα και εφόδια, οδηγούν σε μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους. Οι ζυμώσεις στο αγροτικό μέτωπο αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ η ατζέντα κινητοποιήσεων θα πάρει μια πρώτη μορφή στην επικείμενη πανελλαδική σύσκεψή αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Δεκέμβρη  στις 12:00 στην Νίκαια της Λάρισας.

Οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ έγιναν στο πλαίσιο των αποφάσεων της  γραμματείας της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Νάουσας  «Μαρίνος Αντύπας» Δημήτρης Τσιουλάκος οι αυξήσεις στα αγροτικά τιμολόγια προκαλούν «ηλεκτροσόκ» στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, με την ρήτρα αναπροσαρμογής που επέβαλλε η ΔΕΗ από τον προηγούμενο Αύγουστο εκτοξεύεται το ήδη δυσβάσταχτο κόστος παράγωγής από το πανάκριβο πετρέλαιο που η τιμή του ξεπέρασε το 1,5 ευρώ , τα ακριβά μέσα και εφόδια ιδιαίτερα στα λιπάσματα που σε μερικά είδη η τιμή τους, έχει τριπλασιαστεί  και όλα αυτά σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται, ιδιαίτερα από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις καταστροφές που προκάλεσαν τα φυσικά φαινόμενα, από τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, από τους κόφτες του κανονισμού του.

Οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους αυξημένους λογαριασμούς, απειλούνται με διακοπή ρεύματος  και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία. Την ίδια στιγμή   χαρές και πανηγύρια έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοί που δραστηριοποιούνται στην «πράσινη ανάπτυξη» από την κατάργηση του λιγνίτη,  στήνοντας ανεμογεννήτριες στα βουνά από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα, προκαλώντας καταστροφή του περιβάλλοντος και σκορπίζοντας «ενεργειακή»  φτώχεια στον λαό.

Στην συνέχεια αντιπροσωπεία του συλλόγου παρέδωσε το πλαίσιο αιτημάτων που έχουν ως εξής:

  • Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασική είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.
  • Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ που μετακυλούν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.