Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Σε σταθερά επίπεδα, έως 22 λεπτά, η τιμή στα Βαλέντσια, αναμονή για αύξηση εξαγωγών

Στον κάμπο του Μεσολογγίου η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια έχει ολοκληρωθεί, ενώ συνεχίζεται στη Λακωνία. Πάντως η φετινή περίοδος δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή όσον αφορά τη ζήτηση και τα επίπεδα τιμών.

Πέρσι είχαμε μια σταδιακή αύξηση των εξαγωγών πορτοκαλιών Βαλέντσια από τον Μάρτιο, η οποία κορυφώθηκε τον Ιούλιο, όπου είχαμε μια αύξηση της ζήτησης λόγω πανδημίας και μεγάλη άνοδο των τιμών.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «μόνο η Λακωνία είναι αυτή την εποχή στη συγκομιδή και διακίνηση των πορτοκαλιών Βαλέντσια. Ο Μάιος όπως τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει μεγάλη εμπορική κινητικότητα. Οι τιμές παραγωγού στην περιοχή κυμαίνονται σε σταθερά επίπεδα από 20 έως 21 λεπτά το κιλό. Η περσινή χρονιά ήταν εξαιρετική όσον αφορά τη ζήτηση και τις τιμές παραγωγού. Σε αυτό βοήθησε ότι είχαν μειωμένες παραγωγές η Αίγυπτος και η Ισπανία και εμείς καλύψαμε το κενό της ζήτησης. Αυτή την περίοδο έχει συγκομιστεί περίπου το 40% της παραγωγής. Ελπίζουμε μετά τις 15 Ιουνίου να αυξηθούν οι εξαγωγές και να έχουμε άνοδο των τιμών παραγωγού».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «η φετινή χρονιά δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή. Δεν υπάρχει μεγάλη διακίνηση και ενδιαφέρον από τους εμπόρους. Οι παραγωγοί της περιοχής άρχισαν να προχωρούν σε κοπές γιατί δεν θέλουν να κάνουν ψεκασμούς. Η τιμή παραγωγού παραμένει στα επίπεδα των 20 έως 22 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει διακίνηση πορτοκαλιών αλλά η ζήτηση δεν είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 18 έως 22 λεπτά τπο κιλό. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που η παραγωγή έχει επηρεαστεί από τον παγετό (πεδιάδα Ευρώτα κ.α.). Περιμένουμε από τον Ιούνιο να δούμε αν έχουμε μια καλύτερη ροή των εξαγωγών».

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα πορτοκάλια Βαλέντσια στην περιοχή έχουν συγκομιστεί. Οι τιμές φέτος κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα περίπου στα 28 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου, επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «τα πορτοκάλια Βαλέντσια στην περιοχή έχουν συγκομιστεί εδώ και ένα μήνα. Η φετινή περίοδος ήταν καλή για τους παραγωγούς με τις τιμές να κυμαίνονται από 18 έως 25 λεπτά το κιλό.

Πάντως οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν ευνοήσει την αναμενόμενη παραγωγή πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβαλίνες. Αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή κατά 60% σε σχέση με πέρσι που είχαμε μια υπερπαραγωγή. Η συγκομιδή για τις Ναβαλίνες στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει από τις 5 έως 10 Οκτωβρίου».

Πηγή: agrotypos.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.