Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Σοβαρή απειλή για τους ελληνικούς ορυζώνες αποτελεί η εξάπλωση του κόκκινου ρυζιού

Ανησυχία εγείρει η εκρηκτική εξάπλωση του κόκκινου ρυζιού, ενός δυσκολοεξόντωτου και επίμονου ζιζανίου, στους ελληνικούς ορυζώνες, αναφέρει ο Δρ Δ. Χάχαλης από το εργαστήριο ζιζανιολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται, υπό κατάκλυση, κάθε χρόνο περίπου 250.000 στρέμματα,  με το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργουμένων εκτάσεων να βρίσκεται στο νομό Θεσσαλονίκης και σε μικρό ποσοστό τους νομούς Σερρών, Καβάλας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας και Έβρου. Η ορυζοκαλλιέργεια είναι ύψιστης σημασίας για την χώρα μας μιας και αποτελεί εξαγώγιμο προιόν (περίπου το 80% εξάγεται), αξιοποιεί αλατούχα εδάφη ακατάλληλα για άλλη καλλιέργεια, και αποτελεί την μοναδική γεωργική διέξοδο στις περιοχές αυτές.

Στους ορυζώνες, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εκρηκτική εξάπλωση του κόκκινου ρυζιού (Oryza sativa L.), γεγονός που προκαλεί την έντονη ανησυχία τόσο των ορυζοκαλλιεργητών όσο και των ειδικών. Το κόκκινο ρύζι είναι ένα δυσκολοεξόντωτο και επίμονο ζιζάνιο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η ταχεία ανάπτυξη ριζών και βλαστών, το μεγάλο δυναμικό παραγωγής βιομάζας, η μεγάλη ποικιλία στο χρόνο ωρίμανσης των σπόρων του, το υψηλό ποσοστό τινάγματος σπόρων, η διακύμανση του ληθάργου και η μακροζωία (longevity) των σπόρων του.

Οι ορυζοκαλλιεργητές έχουν βασικά πέντε εργαλεία αντιμετώπισης του προβλήματος του κόκκινου ρυζιού: 1) τη χρήση σπόρου απαλλαγμένου από ζιζάνια, 2) την ψευδοσπορά (μια ή περισσότερες φορές), 3) την αμειψισπορά, 4) την χρήση ποικιλιών τύπου Clearfield (ανθεκτικές στο imazamox) και 5) τη χρήση ζιζανιοκτόνων σκευασμάτων, τα οποία ως επί των πλείστων αδειοδότούνται «κατά παρέκκλιση».

Στην χώρα μας, είναι αρκετά διαδεδομένη η χρήση σπόρου από ιδιοπαραγωγή, γεγονός που δεν βοηθά στην μέγιστη καθαρότητα από σπόρους κόκκινου ρυζιού.

Η ψευδοσπορά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, χρησιμοπείται ευρέως ιδιαίτερα σε δύσκολους αγρούς με έντονο πρόβλημα του ζιζανίου και γι’ αυτό επιδοτείται με 21 ευρώ/στρέμμα.

Η αμειψισπορά, αν και αποτελεί σημαντική αγρονομική παρέμβαση, είναι πολύ δύσκολη στα πιο προβληματικά χωράφια με μεγάλο πρόβλημα κόκκινου ρυζιού.

Στην χώρα μας, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η μεταφορά της ανθεκτικότητας του imazamox (σύστημα Clearfield) από το ρύζι στο κόκκινο ρύζι, με αποτέλεσμα την μικρή αποτελεσματικότητα αυτού στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία αναγνωρίζοντας το μέγεθος όλων των ζιζανιολογικών προβλημάτων στο ρύζι, αδειοδοτεί κατά παρέκκλιση σκευάσματα όπως: propanil, oxadiazon, molinate, pretilachlor, quinclorac, flufenacet και rinskor.  Από τα παραπάνω σκευάσματα,  κυρίως το pretilachlor και flufenacet έχουν αποτελεσματικότητα στο κόκκινο ρύζι.

Πέραν των ήδη αναφερομένων δ.ο., από τις νέες δ.ο. στην καλλιέργεια του ρυζιού που βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης στην Ε.Ε. αναφέρεται η δ.ο. benzobicyclon.  Σκεύασμα της δ.ο. έχει δοκιμαστεί και σε Ελληνικές συνθήκες, και μπορεί, στα πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος (με ψευδοσπορά, συνδυασμό με άλλες αγρονομικές στρατηγικές και συνδυασμό με άλλα κατάλληλα ζιζανιοκτόνα) να συμβάλει ικανοποιητικά στον έλεγχο του κόκκινου ρυζιού, μέσω της μείωσης του ανταγωνισμού αυτού με την καλλιέργεια και μέσω της μικρότερης παραγωγής σπόρων κόκκινου ρυζιού χαμηλότερης ζωτικότητας, στην τράπεζα σπόρων του ορυζώνα.

Πρόσφατα, όλα τα παραπάνω θέματα ετέθησαν κατά την διάρκεια μιας Ευρωπαικής Συνάντησης Εργασίας υπό την αιγίδα του European Weed Research society, EWRS, (www.ewrs.org), με διοργάνωση από το Εργαστήριο Ζιζανιολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθαλογικού Ινστιτούτου, στην Θεσσαλονίκη, 4-6 Ιουλίου 2019.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.