Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Στα μέτρα ανάπτυξης θα επικεντρωθεί η συνάντηση Eurogroup

Τα βήματα μετά την σταδιακή ύφεση της υγειονομικής κρίσης και το πέρασμα στην μετά τον κορονοϊό εποχή θα είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στην Λισαβόνα.

H πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει μετά από πολλούς μήνες δια ζώσης, στην Πορτογαλική Πρωτεύουσα σήμερα το πρωί, θα έχει ως εισαγωγική συζήτηση την αποτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες λίγο πριν την οριστική ύφεση της πανδημίας και μετά την πρόοδο των εμβολιασμών.

Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα συζητηθούν στο συμβούλιο, επιβεβαιώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 όχι νωρίτερα από το τέλος του 2022. Με βάση αυτό, οι υπουργοί οικονομικών αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσουν την ανάγκη για την συνέχιση της στήριξης των οικονομικών των κρατών μελών, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου στο βαθμό και με την μορφή, που αυτό θα είναι απαραίτητο για την κάθε χώρα. Τούτο, με δεδομένο ότι η υγειονομική κρίση ήταν συμμετρική, πλήττοντας οριζόντια όλες τις οικονομίες αλλά η επίδραση της, θα διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Η συνέχιση της στήριξης των οικονομικών, συνεπάγεται και τις κατάλληλες συνθήκες. Η ανάγκη της παράτασης της δημοσιονομικής ευελιξίας θα επιβεβαιωθεί – ξανά –  και για το υπόλοιπο του 2021 αλλά και για το 2022. Ωστόσο, η τελική απόφαση με την οποία θα κλειδώσει η παράταση της αναστολής των δημοσιονομικών στόχων και για το 2022 αναμένεται να ληφθεί μέσα στο Ιούλιο, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ευρωπαϊκού Εξαμήνου που θα έχουν ειδικές παρατηρήσεις για όλες τις χώρες και φυσικά και για την Ελλάδα.

Από τα μέτρα στήριξης στα μέτρα ανάκαμψης 

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης, θα αναλωθεί στο αποτέλεσμα που είχαν τα μέτρα στήριξης που υλοποίησαν τα κράτη μέλη κατά τους μήνες της πανδημίας και τα αποτελέσματά τους. Αν δηλαδή συνέβαλαν στο να διατηρηθεί η απασχόληση και βοήθησαν ώστε να μην χαθούν επιχειρήσεις.

Στην συζήτηση αυτή η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα. Τα 40,7 δισ. των μέτρων στήριξης που έχει υλοποιήσει ήδη και πρόκειται να υλοποιήσει μέχρι και το τέλος του 2021, έχουν φέρει τη χώρα στις πρώτες θέσεις εντός της ΕΕ σε ότι αφορά την οικονομική τους αποτελεσματικότητα.

Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης σε αυτή την συνεδρίαση θα είναι τα επόμενα βήματα, η περίοδος της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης και η αντικατάστασή τους από τα μέτρα ανάκαμψης. Και σε αυτόν τομέα η Ελλάδα έχει προχωρήσει υλοποιώντας από τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων, το πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών και φυσικά την πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας που θα ενεργοποιηθεί από τον επόμενοπ χρόνο.

Ως επόμενη μέρα, λόγω της έγκαιρης προετοιμασίας της ελληνικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 τα μέτρα μετάβασης θα υλοποιούνται παράλληλα με μέτρα ανάπτυξης που θα χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό του Ταμείου αλλά και από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 που θα τρέξουν παράλληλα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και πολύ περισσότερο το 2022.

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.