Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Στις κάλπες των ΗΠΑ ψάχνει ρυθμό η αγορά βάμβακος για φρένο στη διόρθωση όσο τα θεμελιώδη ευνοούν

Ημέρα εκλογών η 3η Νοεμβρίου 2020 στις ΗΠΑ και παρά το γεγονός ότι ήδη 93 εκατ. πολίτες έχουν ψηφίσει ηλεκτρονικά ελέω πανδημίας, οι αγορές επιλέγουν την πεπατημένη της ευμετάβλητης συμπεριφοράς για τα επόμενα 24ωρα

Τα πρώτα μηνύματα από το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ήταν μάλλον θετικά, αφού οι βασικοί δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν την εβδομάδα και τον μήνα με ισχυρά κέρδη με τους επενδυτές να περνούν στην αντεπίθεση μετά τις βαριές απώλειες του προηγούμενου μήνα. Έτσι και το βαμβάκι, το οποίο τελευταία δείχνει σταθερά συγχρονισμένο με τις διαθέσεις της υπόλοιπης αγοράς, σημείωσε μια μικρή πρόοδο, ανεβαίνοντας στα 68,70 σεντς από τα 68,20 που ξεκίνησε την ημέρα.

Η περασμένη εβδομάδα οδήγησε σε σημαντική διόρθωση 4 σεντς ανά λίμπρα τα προϊόν που βρέθηκε πάνω από τα 72 σεντς. Σε μια προσπάθεια να ξεδιαλύνουν το τοπίο ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι η μέρα των εκλογών αυτή καθέ αυτή που θα επηρεάσει τις διαθέσεις της αγοράς ειδικά και γενικά, αλλά η διάρκεια της αβεβαιότητας επί του εκλογικού αποτελέσματος, σε συνδυασμό με τους σταθερούς λόγους ανησυχίας όπως η εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Προς το παρόν, οο Δημοκρατικός υποψήφιος συνεχίζει να διατηρεί ένα άνετο προβάδισμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη Κυριακή για λογαριασμό των NBC News και Wall Street Journal ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων με 52% έναντι 42% του προέδρου Τραμπ. Αρκετοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα δρομολογήσει νομικές κινήσεις εάν ηττηθεί στις κάλπες σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος.

Αυτό είναι που φοβούνται και οι περισσότεροι για την πορεία των αγορών και ειδικά του βάμβακος που υπέστη πολλά σκαμπανεβάσματα κατά την διακυβέρνηση Τραμπ. Έτσι, ενώ συνήθως το αποτέλεσμα θα ήταν γνωστό το βράδυ της ίδιας ημέρας, το σύνθετο της διαδικασίας καταμέτρησης και τα περιθώρια αμφισβήτησης του αποτελέσματος και από τους δύο υποψήφιους εξαιτίας του πρωτόγνωρου της κατάστασης, θα μπορούσαν να σύρουν το ερωτηματικό για το αποτέλεσμα πάνω από τις επόμενες εβδομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το βαμβάκι ξεκίνησε µια πορεία διόρθωσης των τιµών που απ’ ό,τι φαίνεται µπορεί να µετριάσει και να ανακόψει η αντίδραση της φυσικής αγοράς.

Ειδικότερα, από το υψηλό 18µήνου που προσέγγισε η αγορά στις 27 Οκτωβρίου στα 72,11 σεντς η λίµπρα, κάτι που διαµόρφωνε προσδοκίες για άνοιγµα προς τα 75 σεντς, ανακοινώσεις για µερικά ή ολικά lockdown σε µεγάλες εµπορικές µητροπόλεις του κόσµου έγιναν η αφορµή ώστε οι επενδυτές να σπεύσουν σε ρευστοποίηση.

Όπως επισηµαίνουν αναλυτές, η διόρθωση των τιµών αναµένεται από την άλλη να ενεργοποιήσει τα κλωστήρια και τις επιχειρήσεις ίνας, που θα βγουν στις αγορές για πρώτη ύλη ευκαιριακά µε αφορµή την υποχώρηση των τιµών. Άλλωστε ήδη Κίνα και Πακιστάν προχωρούν σε αυξηµένες αγορές, µε την Κίνα να έχει ανεβάσει στο 90% την παραγωγικότητα της βιοµηχανίας υφασµάτων της από το 30% που άγγιξε στην πανδηµία. Τα παραπάνω δεν αποκλείεται σύµφωνα µε τους αναλυτές να ανακόψουν ελαφρώς την πίεση επί των χρηµατιστηριακών τιµών, ωστόσο κατά κανόνα όλοι σε αυτή τη φάση διατηρούν χαµηλό προφίλ, έως ότου το νέο µοτίβο µεταβλητότητας των αγορών εν γένει γίνει καλύτερα αντιληπτό.

Αξίζει να σηµειωθεί πάντως ότι όταν προ ολίγων ηµερών οι διεθνείς χρηµαταγορές υπέκυψαν ξανά στην αβεβαιότητα της πανδηµίας, το βαµβάκι συγκράτησε την πτώση.

Την ίδια στιγµή, βελτιωµένη εικόνα στην αγορά βάµβακος αποτυπώνει πρόσφατη έκθεση της Παγκόσµιας Τράπεζας. Σύµφωνα µε αυτήν, οι πρώτες εκτιµήσεις για την περίοδο 2020-21 της Παγκόσµιας Τράπεζας, δείχνουν πτώση της προσφοράς κατά 5% κυρίως από τις Ηνωµένες Πολιτείες και τη Βραζιλία, σε συνδυασµό µε µια ευρεία αύξηση της ζήτησης, η οποία αποτιµάται στο 6%. Ωστόσο, όπως υπογραµµίζει ο Οργανισµός, παρά την επανεξισορρόπηση, τα αποθέµατα αναµένεται να φθάσουν σχεδόν τους 9 εκατ. τόνους, ως αποτέλεσµα της αναπάντεχης υποχώρησης της ζήτησης την προηγούµενη εµπορική περίοδο, περιορίζοντας έτσι την ανάκαµψη των τιµών. Σε κάθε περίπτωση, οι τιµές του βαµβακιού αναµένεται να αυξηθούν κατά 3% το 2021, έχοντας όµως υποχωρήσει κατά σχεδόν 10% τους προηγούµενους µήνες.

Συνοψίζοντας, σε μια εβδομάδα η αγορά αντιμετωπίζει:

·         Ένα σκληρό παγετώνα στα νοτιοδυτικά.

·         Ένας τυφώνας στα νοτιοανατολικά.

·         Η αύξηση των κρουσμάτων Covid σε όλο τον κόσμο με την χρηματιστηριακή αγορά να κόβει ρυθμό εμφανίζοντας τάσεις που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον περασμένο Μάρτιο.

·         Προεδρικές εκλογές

Με όλους τους παραπάνω παράγοντες να συνυπάρχουν, ορισμένοι αναλυτές σχολιάζουν ότι η διόρθωση της αγοράς βαμβακιού ήταν μάλλον συγκρατημένη. Η άνοδος ενός μήνα από 65 σεντ σε πάνω από 72 σεντ σταμάτησε απότομα.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν πρόκειται απλώς για μια μικρή διόρθωση ή, ακόμη χειρότερα, μια αντιστροφή στην ανοδική τάση. Μόνο ο χρόνος θα το δείξει αυτό, αλλά σίγουρα η αγωνία μεταξύ των αγοραστών και των επενδυτών θα εκδηλωθεί έντονα την εβδομάδα αυτή. «Θα μπορούσε να είναι χειρότερα» σχολιάζει ο Τζεφ Θόμπσον, από μεγάλο αμερικανικό συνεταιρισμό βάμβακος. Όσο τα συμβόλαια Δεκεμβρίου πλησιάζουν στο τέλος τους τα επενδυμένα κεφάλαια θα ξεκινήσουν την περίοδο κύλισης που μπορεί να προκαλέσει κάποιες τεράστιες μεταβολές των τιμών.

Ωστόσο, παραμένουν κάποια ευνοϊκά σημάδια που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια στήριξη τιμών μακροπρόθεσμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι απώλειες της περασμένης εβδομάδας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε μια πολύ ενθαρρυντική έκθεση εξαγωγικών πωλήσεων. Πάνω από 322.000 μπάλες πωλήθηκαν σε 18 διαφορετικές χώρες.

Επιπλέον, η εικόνα της ζήτησης βελτιώνεται. Επιπλέον οι αποδώσεις και οι ποιότητες στις ΗΠΑ είναι προβληματικές εξαιτίας του καιρού. Μερικοί μπορούν εύκολα να δουν την αμερικανική σοδειά να πέφτει κάτω από 16 εκατομμύρια μπάλες. Έτσι, μια περαιτέρω διόρθρωση της τιμής δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες, όμως όσο οι επενδυτές επιμένουν να τοποθετούνται μακροπρόθεσμα σε αύξηση της τιμής, η διόρθωση θα είναι μικρή και τα περιθώρια ανάκαμψης μεγάλα τους επόμενους μήνες.

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.