Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Στροφή της Ιεράπετρας στην καλλιέργεια Τομάτας-Βελανίδι

Η τομάτα - βελανίδι κερδίζει όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Η νέα «μόδα» στην μαγειρική, και ιδιαίτερα στις σαλάτες, προσφέρει ευκαιρίες σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των συγκεκριμένων ποικιλιών. Η διάθεση τους σε σούπερ μάρκετ και σε ξένες αγορές αποτελούν την καλύτερη οικονομικά λύση γι' αυτές τις ποικιλίες.

Η τομάτα – βελανίδι κερδίζει όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Η νέα «μόδα» στην μαγειρική, και ιδιαίτερα στις σαλάτες, προσφέρει ευκαιρίες σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των συγκεκριμένων ποικιλιών. Η διάθεση τους σε σούπερ μάρκετ και σε ξένες αγορές αποτελούν την καλύτερη οικονομικά λύση γι’ αυτές τις ποικιλίες.

Παράλληλα, ο κόσμος τα προτιμά γιατί είναι πιο εύκολα στην κατανάλωση αλλά και γιατί πολλοί πιστεύουν ότι τα τοματίνια διατηρούνται καλύτερα εκτός ψυγείου σε σύγκριση με τις μεγαλόκαρπες τομάτες.

Έτσι, η εγχώρια κατανάλωση είναι αρκετά μεγάλη λόγω της στροφής των καταναλωτών προς την τομάτα – βελανίδι, η οποία ιδιαίτερα λόγω της γεύσης της έχει μεγάλη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό.

Πού υστερεί η μεγαλόκαρπη τομάτα;

Η μεγαλόκαρπη τομάτα χάνει, όπως φαίνεται, εκτάσεις λόγω των ασθενειών που αντιμετωπίζει και ο πιο σημαντικός αυτή την περίοδο είναι ο ιός της καστανής ριτίδωσης, αλλά και λόγω της έλξης των παραγωγών προς την τομάτα – βελανίδι.

Τι συμβαίνει στην Ιεράπετρα;

Φέτος στην περιοχή της Ιεράπετρας καταγράφηκε μια μεγάλη στρεμματική αύξηση της καλλιέργειας του βελανιδιού. Έχουν τοποθετηθεί περίπου 2.200 στρέμματα, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πως θα συμπεριφερθεί η αγορά.

Κόστη, αποδόσεις και ζήτηση

Το κόστος παραγωγής τους είναι υψηλότερο σε σχέση με τις κοινές τομάτες και οι αποδόσεις τους χαμηλότερες αλλά οικονομικά καλύτερες. Η πώληση τους γίνεται σε χονδρεμπόρους που προμηθεύουν τις ποσότητες σε σούπερ μάρκετ, λαχαναγορές και στο εξωτερικό. Η στρεμματική απόδοση στην ποικιλία «βελανίδι» είναι στους 6-10 τόνους και χρειάζεται συσκευασία σε κουμπάκια.

Η χρόνια φέτος ξεκίνησε δύσκολα, γιατί οι πρώιμες φυτεύσεις άρχισαν με αρκετά προβλήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που διατήρησαν υψηλά τους πληθυσμούς των εντόμων (αλευρώδη και tuta), με συνέπεια να έχουν στρεσαριστεί οι καλλιέργειες μας από την αρχή τους.

Στις αρχές του φθινοπώρου είχε αρκετά μεγάλη ζήτηση σε σχέση με τις προσφερόμενες ποσότητες της περιόδου. Την περίοδο του χειμώνα υπήρχε υπέρ-παραγωγή, ειδικά στην Ιεράπετρα και λόγω της πανδημίας η παραγωγή δεν κατάφερε να πάρει τις τιμές που θα της αναλογούσαν αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις να μένει αδιάθετη κατά διαστήματα.

Κατά το τέλος του χειμώνα και αρχές της άνοιξης παρατηρείται μεγάλη ζήτηση από την αγορά (και εννοείται πως λόγω καιρικών συνθηκών η προσφορά του προϊόντος μεγαλώνει). Η ζήτηση λοιπόν της αγοράς μεγαλώνει με συνέπεια να αυξάνονται και οι τιμές, έτσι οι παραγωγοί παραμένουν ευχαριστημένοι.

Εν κατακλείδι, επικρατεί η άποψη πως η μεγάλη στρεμματική αύξηση καλλιέργειας βελανιδιού στην περιοχή παρέσυρε τη ζήτηση σε μεγαλόκαρπες τομάτες, αφού υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα αυτών και σε καλές τιμές για τους εμπόρους. Η χρόνια δείχνει να κλείνει ικανοποιητικά και σε αύξηση στρεμματικής απόδοσης αλλά και σε τιμές, όποτε ναι ίσως και να συνεχιστεί με αυξανόμενη τάση η καλλιέργεια του βελανιδιού στην περιοχή της Ιεράπετρας.

Επιλέξτε την κατάλληλη τομάτα – βελανίδι

Εμείς, σαν AGRIS, διαθέτουμε στην αγορά ένα εμπορικό υβρίδιο τομάτας – βελανίδι, «Mojitos», η οποία είναι μία πολύ παραγωγική ποικιλία με αρκετούς διπλούς σταυρούς, αραιό φύλλο, άριστη γεύση, έντονο κόκκινο χρώμα και μεγάλη διατηρησιμότητα, με ανοχή στο TYLCV και χωρίς πράσινη ράχη.

Ενημερωθείτε αναλυτικότερα επικοινωνώντας με τον Σύμβουλο Πωλήσεων της AGRIS της περιοχής σας.

Ανδριανή Παναγιωτοπούλου

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.