Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Τέλος στις πλαστικές συσκευασίες σε φρούτα και λαχανικά στη Γαλλία από το 2022

Η Γαλλία απαγορεύει τις πλαστικές συσκευασίες για σχεδόν όλα τα φρούτα και λαχανικά από τον Ιανουάριο του 2022 σε μια προσπάθεια μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εφαρμόζοντας τον νόμο του Φεβρουαρίου του 2020, η κυβέρνηση δημοσίευσε μια λίστα με περίπου 30 φρούτα και λαχανικά που θα πρέπει να πωλούνται χωρίς πλαστική συσκευασία από την 1η Ιανουαρίου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει πράσα, μελιτζάνες, ντομάτες, καθώς και μήλα, μπανάνες και πορτοκάλια.

«Χρησιμοποιούμε μια εξωφρενική ποσότητα πλαστικού μίας χρήσης στην καθημερινή μας ζωή. Ο νόμος για την κυκλική οικονομία στοχεύει στην περικοπή της χρήσης πλαστικού που απορρίπτεται και στην ενίσχυση της υποκατάστασής του από άλλα υλικά ή επαναχρησιμοποιήσιμες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Εκτίμησε δε, ότι το 37% των φρούτων και λαχανικών πωλούνται με συσκευασίες και αναμένει ότι το μέτρο θα αποτρέψει τη χρήση περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άχρηστα πλαστικά είδη συσκευασίας ετησίως.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πωλητών φρούτων στη Γαλλία, Francois Roch δήλωσε ότι η μετάβαση από το πλαστικό στο χαρτόνι θα είναι δύσκολη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Επίσης, η πώληση ορισμένων προϊόντων είναι περίπλοκη καθώς πολλοί πελάτες αγγίζουν τα φρούτα και οι άνθρωποι δεν θέλουν τα φρούτα τους να τα έχει πιάσει άλλος πελάτης», είπε.

Η απαγόρευση συσκευασίας είναι μέρος ενός πολυετούς κυβερνητικού προγράμματος για τη σταδιακή κατάργηση του πλαστικού. Από το 2021, η Γαλλία απαγόρευσε τα πλαστικά καλαμάκια, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα.

Τα κομμένα φρούτα και ένας περιορισμένος αριθμός ευαίσθητων φρούτων και λαχανικών μπορούν να πωληθούν με πλαστική συσκευασία προς το παρόν, αλλά αυτό θα καταργηθεί σταδιακά έως το τέλος Ιουνίου 2026.

Οι πλαστικές συσκευασίες θα απαγορευτούν οριστικά έως τα τέλη Ιουνίου 2023 για τα ντοματίνια, τα φασόλια και τα ροδάκινα, και μέχρι το τέλος του 2024 για αντίδια, σπαράγγια, μανιτάρια, μερικές σαλάτες και βότανα καθώς και τα κεράσια.

Τέλος Ιουνίου 2026, θα ισχύσει η απαγόρευση για τα σμέουρα, τις φράουλες και τα μούρα ενώ από το 2022, οι δημόσιοι χώροι πρέπει να παρέχουν βρύσες για να μειώσουν τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών.

Εκδόσεις, εφημερίδες, περιοδικά κλπ πρέπει να αποστέλλονται χωρίς πλαστική συσκευασία, ενώ τα εστιατόρια φαστ φουντ δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν δωρεάν πλαστικά παιχνίδια

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.