Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Τα μικρόβια του εδάφους μεταβολίζουν τις ίδιες πολυφαινόλες που έχουν βρεθεί στο κρασί

Φρούτα, λαχανικά, ερυθρό κρασί και σοκολάτα, όλα πλούσια σε πολυφαινόλες, δηλαδή ενώσεις που απαντώνται στα φυτά ως αντιοξειδωτικά κατά του καρκίνου. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα οφέλη που προσφέρουν για την υγεία αυτά τα τρόφιμα, με το ανθρώπινο σώμα να τα διασπά σε μικρότερες χημικές ενώσεις.

Eπιστήμονες μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κολοράντο ήθελαν να ερευνήσουν αν τα μικρόβια μπορούν επίσης να διασπάσουν αυτές τις ίδιες πολυφαινόλες σε ”συστήματα” εκτός του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι τα εδάφη, λόγω της ”άγριας δύσης” μικροβίων που περιέχουν.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Kelly Wrighton έχει αποκαλύψει νέους δρόμους σχετικά με το ρόλο των πολυφαινολών στο μικροβιακό έδαφος, γνωστό ως ”μαύρο κουτί” λόγω της πολυπλοκότητάς του. Οι επιστήμονες έχουν μια θεωρία ότι τα εδάφη — όπως και το ανθρώπινο έντερο — μπορούν να αποτελέσουν πηγές τροφής για τα μικρόβια που ζουν εκεί. Αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει την μακροχρόνια θεωρία ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, τα μικρόβια του εδάφους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πολυφαινόλες και θα μπορούσαν έτσι να χρησιμοποιηθούν ως παγίδες άνθρακα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

«Η μελέτη μας ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω μελέτη του μεταβολισμού των πολυφαινολών και πώς αυτός ταιριάζει στους φυσικούς κύκλους άνθρακα», δήλωσε ο ερευνητής εδάφους Bridget McGivern, συγγραφέας στo άρθρο που δημοσιεύεται στο Nature Communications.

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (U.S. National Science Foundation) περιλάμβανε ακριβή έλεγχο των δειγμάτων εδάφους που υποβλήθηκαν σε υψηλής ανάλυσης αναλυτική χημεία στο εργαστήριο. Οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να αποδείξουν την ιδέα ότι τα μικρόβια στο έδαφος, κάτω από συνθήκες χωρίς οξυγόνο, πράγματι διασπούν τις πολυφαινόλες, πιθανώς απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα.

Τα πειράματα αυτά έρχονται αντιμέτωπα με τη μακροχρόνια θεωρία της «ενζυμικής κλειδαριάς», σύμφωνα με την οποία τα μικρόβια του εδάφους δεν μεταβολίζουν τις πολυφαινόλες όταν το οξυγόνο δεν είναι διαθέσιμο σε μέρη όπως είναι οι πλημμυρισμένοι υγρότοποι και έλη. Αν αληθεύουν οι προηγούμενες θεωρίες, αυτό θα σήμαινε ότι η φόρτωση εδαφών με αυτές τις ινώδεις ενώσεις θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος παγίδευσης άνθρακα.

 

Πηγή technology.org

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.