Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Το μπαλάκι στις Βρυξέλλες για το κουπόνι στα λιπάσματα

Προς αποφυγή καταλογισμών από την Κομισιόν, το ζήτημα της επιδότησης στα λιπάσματα, περνάει στο γήπεδο των Βρυξελλών με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου, να επανέρχεται στο θέμα με αφορμή συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο υφυπουργός ενημέρωσε τον κυβερνητικό βουλευτή ότι έχει εισηγηθεί στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά να θέσει το ζήτημα του αυξημένου κόστους αγοράς των λιπασμάτων στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει ήδη έρθει σε επαφή και με Έλληνες ευρωβουλευτές, προκειμένου και το ευρωκοινοβούλιο να λάβει θέση υπέρ της ευρωπαϊκής παρέμβασης για την άμεση στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των παραγωγών να γίνει σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην υπάρξουν καταλογισμοί και πρόστιμα στη χώρα, όπως συνέβη στο παρελθόν.

 

Η ανακοίνωση από το πολιτικό γραφείο του Μάξιμου Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

 

Σε συνεννόηση με ΕΕ η επιδότηση για αγορά λιπασμάτων

 Τη διαβεβαίωση για τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει τους αγρότες στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους προμήθειας των αγροτικών εφοδίων έδωσε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε το ζήτημα «του υψηλού κόστους των λιπασμάτων που προκαλεί αναταράξεις στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τη δίδυμη αύξηση στην ενέργεια (ρεύμα και πετρέλαιο) και τα εφόδια».

Όπως είπε, «βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά οι αυξήσεις αυτές έχουν γίνει βραχνάς στους αγρότες κι αν δεν υπάρξει άμεσα παρέμβαση στήριξης από την πολιτεία είναι ορατός ο κίνδυνος, λόγω οικονομικής αδυναμίας των παραγωγών να μην λιπανθούν τα χωράφια με τις ενδεδειγμένες ποσότητες λιπασμάτων την άνοιξη. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μείωση της παραγωγής με αλυσιδωτές συνέπειες στο εισόδημα των αγροτών, τις τοπικές οικονομίες και τα δημόσια έσοδα».

Ο υφυπουργός αναγνώρισε τις συνέπειες, υπενθυμίζοντας ότι και κατά τη χρηματιστηριακή κρίση του 2008 υπήρξε μείωση της χρήσης λιπασμάτων σε 750.000 τόνους από 1.200.000 τόνους που ήταν την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που επέφερε ποσοτική μείωση, αλλά και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής. Η ανάκαμψη ήρθε αργά και πέρυσι καταναλώσαμε 900.000 τόνους λιπάσματα.

Ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι το πρόβλημα είναι διεθνές, καθώς η τιμή της αμμωνίας αυξήθηκε κατά 400%. Γι αυτό και 4 μεγάλα εργοστάσια αμμωνίας στην Ευρώπη σταμάτησαν την παραγωγή της, λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε τον κυβερνητικό βουλευτή ότι έχει εισηγηθεί στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά να θέσει το ζήτημα του αυξημένου κόστους αγοράς των λιπασμάτων στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει ήδη έρθει σε επαφή και με Έλληνες ευρωβουλευτές, προκειμένου και το ευρωκοινοβούλιο να λάβει θέση υπέρ της ευρωπαϊκής παρέμβασης για την άμεση στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των παραγωγών να γίνει σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην υπάρξουν καταλογισμοί και πρόστιμα στη χώρα, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.