Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Τριήμερο αγροτικών κινητοποιήσεων, την Τρίτη στον Λαγκαδά

Σε νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις προχωρούν αγρότες από περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Φθιώτιδας, δίνοντας αγωνιστικό «παρών» διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερημένες αποζημιώσεις σε ζημιές που υπέστη η παραγωγή από κακοκαιρίες προηγούμενων μηνών και ζητώντας αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ (Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), ο οποίος δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν εχθές από την Επανομή Θεσσαλονίκη, συνεχίζονται σήμερα στην πλατεία Λαγκαδά (στις 11 π.μ.) και κλιμακώνονται αύριο Τετάρτη, με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας (8 μ.μ.), στον κόμβο της Νάουσας (7.30 μ.μ.), στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λαμία (10.30 π.μ.), στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κατερίνης (11 π.μ.) και στο δημαρχείο Σκύδρας Πέλλας κ.ά.. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη στη Φλώρινα και την Παρασκευή στην Αργαλαστή Πηλίου.

Περίοδος αυξημένων εργασιών

Και είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή τη φορά οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο σε μια περίοδο με ιδιαιτέρως αυξημένες εργασίες στα χωράφια και όχι χειμώνα _όπως είθισται τις τελευταίες δεκαετίες _ μια εποχή «νεκρή» για πολλές καλλιέργειες. Στις βασικές διεκδικήσεις τους, περιλαμβάνεται το πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τη συνοδεύουν.

Επίσης, διεκδικούν την άμεση καταβολή προκαταβολής για τις ζημιές από τον παγετό της φετινής άνοιξης. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», έμειναν στα λόγια οι υποσχέσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ ότι «θα μας αιφνιδίαζε ευχάριστα με αποζημιώσεις και, μάλιστα, στον χρόνο που θα παραδίδαμε την παραγωγή μας. Αν και έχει λήξει η περίοδος της συγκομιδής σε πολλές καλλιέργειες με κεράσια, βερίκοκα, υπερπρώιμα ροδάκινα, δεν είδαμε κανέναν “ευχάριστο αιφνιδιασμό”».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ανακοινώσεις των αγροτικών συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς κ.ά. με δεδομένο ότι έχουν περάσει δύο μήνες από τον τελευταίο παγετό του Απριλίου και τρεις από εκείνους του Μαρτίου, που πρόσθεσαν κι άλλες ζημιές στις καταστροφές που είχε επιφέρει τον περασμένο Φεβρουάριο το πέρασμα της «Μήδειας».

Ούτε αποζημιώσεις, ούτε εκτιμήσεις

Και σε αυτές προστέθηκαν τις περασμένες ημέρες κι άλλες (κυρίως σε ροδάκινα, νεκταρίνια και κεράσια), αυτή τη φορά από χαλάζι, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς, όπως αναφέρουν οι Έλληνες παραγωγοί, δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν τα αντιχαλαζικά δίκτυα. Όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, όχι μόνο δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις ή έστω προκαταβολές, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη οι εκτιμήσεις ζημιάς για τις πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες ήδη έχουν συγκομιστεί.

Σχετικά με τον ΕΛΓΑ ζητούν επίσης να γίνει συμψηφισμός των οφειλών από ασφάλιστρα με τις εκάστοτε αποζημιώσεις, να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές.

Επίσης, οι αγρότες διεκδικούν να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση ξένων εργατών γης να δουλέψουν στα ελληνικά χωράφια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να μαζευτεί η παραγωγή. Οι αγροτικοί σύλλογοι ζητούν από το κράτος να αναλάβει, λόγω πανδημίας, την ευθύνη οργανωμένα και με τα κατάλληλα μέτρα _ τεστ Covid, εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, περίθαλψη κλπ.

Στις επιδιώξεις του αγροτικού κόσμου είναι ακόμη η χρηματοδότηση έργων υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους και από παγετό, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, καθώς και αντιπλημμυρικά έργα. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται και το «πάγωμα» στα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς τις τράπεζες, τις εφορίες, τις ΔΕΚΟ, τους Τοπικούς και Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Πηγή: ΟΤ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.