Search
Generic filters

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Κατηγορίες

Υγειονομικά πρότυπα και υπολλειματικότητες φυτοφαρμάκων τα αγκάθια στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού εμπορίου Τουρκίας ΕΕ

Με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να συμμορφωθεί η Τουρκία, στα πλαίσια των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και της εξασφάλισης επαρκών εισαγωγών από τις χώρες της ΕΕ με φόντο την επισιτιστική της ασφάλεια, όπως απαίτησαν εκπρόσωποι χωρών μελών της ΕΕ στα πλαίσια διμερών επαφών σε ανώτατο επίπεδο στις 11 και 12 Μαΐου.

H Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει με τους κανόνες της ΕΕ, εάν ελπίζει να ενισχύσει τις μεταξύ τους αγροτικές σχέσεις και να διασφαλίσει την επισιτιστική της ασφάλεια υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, τόνισαν τα κράτη-μέλη στο περιθώριο της συνάντησης του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, με τον Τούρκο υπουργό Γεωργίας, Βαχίτ Κιριστσί. Επρόκειτο για τον πρώτο αγροτικό διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ τον δύο πλευρών, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 11-12 Μαΐου.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε στο δίκτυο Euractiv ότι το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων περιστράφηκε γύρω από την επισιτιστική ασφάλεια και την ενίσχυση των αγρο-εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Η παράμετρος της επισιτιστικής ασφάλειας έχει αποκτήσει πλέον βαρύνουσα σημασία υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, με την ελπίδα να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της Τουρκίας από τη Ρωσία. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η Τουρκία ελπίζει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την ΕΕ, πρέπει να τηρήσει την ευρωπαϊκή γραμμή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA), που προετοίμασε τις εργασίες για το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας στις 24 Μαΐου, πολλά κράτη-μέλη τόνισαν τη σημασία των συζητήσεων αυτών να εξαρτώνται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την ανάγκη να κρατήσει η Κομισιόν σκληρή στάση για την προστασία των συμφερόντων τόσο της ΕΕ όσο και των κρατών-μελών.

Πρωτοστάτες αυτής της στάσης ήταν κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι και η Πολωνία πήρε την πρωτοβουλία να εκφράσει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τα πρότυπα της ΕΕ για την πιστοποίηση και τα κτηνιατρικά πρότυπα. Στο παρελθόν, έχουν επίσης διατυπωθεί ενστάσεις σε ζητήματα σχετικά με τις εξαγωγές ζώντων βοοειδών από την ΕΕ στην Τουρκία, καθώς και με τις εξαγωγές βιολογικών και τις επισημάνσεις προϊόντων τουρκικής προέλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί επίσης συχνό φαινόμενο η επιστροφή φορτίων με τουρκικά αγροτικά προϊόντα στα συνοριακά τελωνεία με χώρες της ΕΕ, λόγω εύρεσης υπολλειματικότητας σε φυτοφάρμακα και προϊόντα θρέψης απαγορευμένα στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Euractiv

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στέλνει στο μέτωπο ρώσους αγρότες ο Πούτιν ενώ… ανησυχεί για τη σοδειά 2023

Πλέον και αγρότες βρίσκονται μεταξύ των Ρώσων που στρατολογούνται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, δήλωσε στις 27 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πόυτιν σε συνάντηση με αξιωματούχους, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω κινδύνων για τη σοδειά του 2023.

Άμεσα πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου ζητούν πλέον 15 χώρες της ΕΕ

Κορυφώνεται πίεση για να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς συζήτηση στη μεθαυριανή, προπαρασκευαστική έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

Βρήκε ώρα για δοκιμές στα χαμηλά η αγορά βάμβακος με το σύσπορο στα 81 λεπτά

Στο 35% βρίσκεται η διαδικασία συγκομιδής βάμβακος στη Θεσσαλία, ενώ εξίσου προχωρημένη φαίνεται να είναι και στα χωράφια της Βοιωτίας, σε μια περίοδο ωστόσο κατά την οποία η διεθνής αγορά δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στους καλλιεργητές, με τις τιμές να προσεγγίζουν τα χαμηλά περιόδου, σε μια συνθήκη που αποθαρρύνει αρκετούς από το να φιξάρουν τιμές.

Χωρίς αυξήσεις οι εισφορές αγροτών στον ΕΦΚΑ το 2023 λόγω ενεργειακής κρίσης

Πάγωμα στην αύξηση των αγροτικών εισφορών στο ΕΦΚΑ από το 2023 δρομολογείται με ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, σε μια κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, θα εμποδίσει το φούσκωμα των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με ένα ποσοστό 8 με 9%.