Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Υγειονομικά πρότυπα και υπολλειματικότητες φυτοφαρμάκων τα αγκάθια στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού εμπορίου Τουρκίας ΕΕ

Με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να συμμορφωθεί η Τουρκία, στα πλαίσια των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και της εξασφάλισης επαρκών εισαγωγών από τις χώρες της ΕΕ με φόντο την επισιτιστική της ασφάλεια, όπως απαίτησαν εκπρόσωποι χωρών μελών της ΕΕ στα πλαίσια διμερών επαφών σε ανώτατο επίπεδο στις 11 και 12 Μαΐου.

H Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει με τους κανόνες της ΕΕ, εάν ελπίζει να ενισχύσει τις μεταξύ τους αγροτικές σχέσεις και να διασφαλίσει την επισιτιστική της ασφάλεια υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, τόνισαν τα κράτη-μέλη στο περιθώριο της συνάντησης του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, με τον Τούρκο υπουργό Γεωργίας, Βαχίτ Κιριστσί. Επρόκειτο για τον πρώτο αγροτικό διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ τον δύο πλευρών, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 11-12 Μαΐου.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε στο δίκτυο Euractiv ότι το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων περιστράφηκε γύρω από την επισιτιστική ασφάλεια και την ενίσχυση των αγρο-εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Η παράμετρος της επισιτιστικής ασφάλειας έχει αποκτήσει πλέον βαρύνουσα σημασία υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, με την ελπίδα να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της Τουρκίας από τη Ρωσία. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η Τουρκία ελπίζει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την ΕΕ, πρέπει να τηρήσει την ευρωπαϊκή γραμμή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA), που προετοίμασε τις εργασίες για το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας στις 24 Μαΐου, πολλά κράτη-μέλη τόνισαν τη σημασία των συζητήσεων αυτών να εξαρτώνται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την ανάγκη να κρατήσει η Κομισιόν σκληρή στάση για την προστασία των συμφερόντων τόσο της ΕΕ όσο και των κρατών-μελών.

Πρωτοστάτες αυτής της στάσης ήταν κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι και η Πολωνία πήρε την πρωτοβουλία να εκφράσει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τα πρότυπα της ΕΕ για την πιστοποίηση και τα κτηνιατρικά πρότυπα. Στο παρελθόν, έχουν επίσης διατυπωθεί ενστάσεις σε ζητήματα σχετικά με τις εξαγωγές ζώντων βοοειδών από την ΕΕ στην Τουρκία, καθώς και με τις εξαγωγές βιολογικών και τις επισημάνσεις προϊόντων τουρκικής προέλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί επίσης συχνό φαινόμενο η επιστροφή φορτίων με τουρκικά αγροτικά προϊόντα στα συνοριακά τελωνεία με χώρες της ΕΕ, λόγω εύρεσης υπολλειματικότητας σε φυτοφάρμακα και προϊόντα θρέψης απαγορευμένα στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Euractiv

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.