Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Υπερκύκλος ανόδου σιτηρών ωθεί το σκληρό στα αλώνια πάνω από τα 25 λεπτά

Όσο η αγορά πληρώνει 25 λεπτά για τα µέτρια περσινά σιτάρια ένα µήνα σχεδόν πριν από τα αλώνια, οι παραγωγοί ετοιµάζονται για δυναµικές διαπραγµατεύσεις µε το εµπόριο για τη νέα σοδειά που έρχεται εν µέσω ενός δυναµικού υπερκύκλου ανόδου για τα περισσότερα αγροτικά εµπορεύµατα.

Σε κάθε περίπτωση οι ποσότητες και οι ποιότητες είναι που θα καθορίσουν τις τιµές µε τις οποίες  θα κινηθεί η αγορά κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, µε την προσοχή αυτές τις µέρες να πέφτει σε τυχόν παραξενιές του καιρού καθώς η καλλιέργεια µπαίνει στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης πριν µπουν οι µηχανές στα χωράφια. Ο καιρός πάντως τις τελευταίες ηµέρες δεν ήταν και τόσο ευνοϊκός, υποχρεώνοντας τους αγρότες σε ποτίσµατα, προκειµένου να µη χαλάσουν οι αποδόσεις. Όπως µεταφέρουν παραγωγοί στην Agrenda, φέτος η δουλειά έγινε µε µεγαλύτερη επιµέλεια από άλλες χρονιές. Η λίπανση και οι ψεκασµοί έγιναν στην ώρα τους, χωρίς εκπτώσεις και πλέον οι αγρότες αναµένουν από την αγορά να ανταποκριθεί στις αξιώσεις τους για καλές τιµές.

Σαββατοκύριακο 8-9 Μάη

«Γιατί όχι και παραπάνω» απαντά στην Agrenda ο Αντώνης Ρεντζιάς, επικεφαλής του συνεταιρισµού Νίκαιας, που πέρυσι πέτυχε συµβόλαια ακόµα και στα 27 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% και πάνω. Αφορµή γι’ αυτή την απόκριση στάθηκε ερώτηση σχετικά µε το αν πράγµατι η αγορά διατηρεί τη δυναµική που εµφάνισε και πέρυσι, όταν συνεταιρισµοί ανακοίνωσαν παραλαβές στα 25 λεπτά το κιλό, σε µια προσπάθεια να σπάσουν τα στεγανά του εµπορίου που επιχείρησε να πνίξει τότε το ανοδικό µοµέντουµ. Να σηµειωθεί ότι τα τελευταία «παραγωγικά» σιτάρια της πρώτης ποιότητας, έφυγαν τον περασµένο Μάρτιο µε τιµές που υπερέβησαν τα 30 λεπτά το κιλό, ενώ τα χαµηλά της εµπορικής περιόδου διαµορφώθηκαν πέριξ των 24 λεπτών το κιλό τον περασµένο Σεπτέµβριο. Σηµειώνεται ότι για την ώρα δεν έχουν ακουστεί προπωλήσεις της νέας σοδειάς, ενώ όλα δείχνουν ότι η νέα περίοδος θα ξεκινήσει µε ελάχιστα αποθέµατα. Οι τιµές εξαγωγής FOB διαµορφώνονται στα 265 ευρώ ο τόνος, όταν πριν κάνα µήνα η αγορά διαµορφωνόταν στα 280-285 ευρώ ο τόνος.

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.