Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Φθηνότερο τουλάχιστον 20% το φυσικό αέριο από το πετρέλαιο θέρμανσης

Κλείδωσαν οι πάροχοι τα τιμολόγια φυσικού αερίου για τον μήνα Οκτώβριο, τον πρώτο μήνα της χειμερινής σεζόν και περιόδου θέρμανσης.

Κι ενώ οι εταιρείες προμήθειας βγαίνουν με σιγουριά και με τιμές στα 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από την άλλη μεριά οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών βλέπουν καθημερινά τις χρηματιστηριακές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να ανεβοκατεβαίνουν με απίστευτη ταχύτητα…

Αυτό αναφέρουν στον ΟΤ, πηγές των επιχειρήσεων του κλάδου φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγάλη βουτιά της τιμής Platts του πετρελαίου θέρμανσης χθες κατά 120 δολάρια τον τόνο. «Πτώση μυστήριο… και χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος», σχολιάζουν στον ΟΤ τα ίδια στελέχη. Συνεχίζουν δε, τις περιγραφές τους λέγοντας πως «δεν μπορεί να προβλεφθεί η μεταβλητότητα των τιμών, καθώς είναι καθημερινή και με μεγάλες αυξομειώσεις».

Μία μέρα σχεδόν πριν την πρεμιέρα στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης και οι προσωρινές εκτιμήσεις δείχνουν ένα εύρος τιμών ανάμεσα στα 1,40 με 1,50 ευρώ το λίτρο. Χθες το επικρατέστερο σενάριο έδειχνε τα 1,45 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω τιμές έχουν υπολογιστεί με βάση και την κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ/λίτρο.

Το φυσικό αέριο

Οι πάροχοι φυσικού αερίου, λένε οι πληροφορίες, έχουν οριστικοποιήσει τα τιμολόγια για τα νοικοκυριά κοντά στα 0,11 ευρώ/kWh.

Τιμή χαμηλότερα από τις αρχικές τους εκτιμήσεις που έδειχναν για 0,12 με 0,13 ευρώ/kWh.

Τα τιμολόγια λιανικής φαίνεται ότι διαμορφώνονται χαμηλότερα τόσο λόγω της πτώσης του TTF όσο και της μεγάλης επιδότησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας που είναι στα 0,09 ευρώ/kWh.

Η σύγκριση

Για να συγκριθεί το κόστος και των δύο καυσίμων θέρμανσης θα πρέπει να μετατραπεί η μονάδα μέτρησης του πετρελαίου από λίτρα σε κιλοβατώρες. Αν υποτεθεί ότι η τιμή εκκίνησης θα είναι στα 1,45 ευρώ ανά λίτρο, η αντίστοιχη αξία του στη μονάδα μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα 0,137 ευρώ/kWh.

Η τιμή του φυσικού αερίου όπως προαναφέρθηκε είναι στα 0,11 ευρώ/kWh και άρα η θέρμανση με αυτό το καύσιμο θα είναι φθηνότερη κατά 20% σε σχέση με το πετρέλαιο.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.