Search
Generic filters

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Κατηγορίες

Φόβοι για ελλείψεις οδηγούν τους Γάλλους αγρότες σε μαζική αγορά λιπασμάτων παρά τις υψηλές τιμές

Οι αγορές λιπασμάτων παρουσίασαν αύξηση αυτόν τον μήνα, εν μέσω φόβων για πιθανές ελλείψεις, με το αυξανόμενο κόστος να δημιουργεί μία ολοένα και πιο δυσμενή κατάσταση για αγρότες και καλλιέργειες, σύμφωνα με την Yara.

Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν αναστατώσει τις αγορές αζωτούχων λιπασμάτων που βασίζονται στο αέριο ως εισροή, οδηγώντας τους κατασκευαστές τους, συμπεριλαμβανομένης της Yara, στην μείωση της παραγωγής και την απότομη αύξηση των τιμών σχεδόν κατά 300%.

Συνέπεια της κατάστασης, η πρακτική πολλών αγροτών να φυτεύουν φέτος λιγότερες καλλιέργειες εντάσεως λιπασμάτων, όπως το καλαμπόκι με την κατάσταση στην αγορά να έχει οδηγήσει σε μείωση των αγορασμένων ποσοτήτων λιπασμάτων κατά 10-15% περί τα τέλη Σεπτέμβρη, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Yara France, Νίκολας Μπρούτιν.

«Η κατάσταση διαφοροποιήθηκε εκτενώς τον Οκτώβρη, όπου ένα κύμα πανικού διαπέρασε την αγορά, με τους αγρότες να συζητούν για πιθανές ελλείψεις, κάτι που οδήγησε σε μαζικές αγορές λιπασμάτων δίχως να έχουν πέσει οι τιμές ενώ η κατάσταση που δημιουργήθηκε δεν έχει ακόμη ακριβώς αποτιμηθεί» δήλωσε ο πρόεδρος πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη του στο Reuters.

H άνοδος της ζήτησης σε μια περίοδο περιορισμένης προσφοράς έχει αυξήσει περαιτέρω τις ήδη ανεβασμένες τιμές λιπασμάτων, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση του καλλιεργητικού κόστους για τον Γάλλο αγρότη με την κατάσταση να μην δείχνει προς το παρόν να αλλάζει και τις τιμές να διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η αυξημένη χειμερινή ζήτηση για φυσικό αέριο και οι κινήσεις χωρών, όπως η Κίνα, για τον περιορισμό των εξαγωγών λιπασμάτων είναι πολύ πιθανό να διατηρήσουν τις τιμές των καλλιεργητικών εισροών σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Μπρούτιν.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Σύσταση Επιστημονικής Ομάδας για την «Πράσινη Μετάβαση» της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο τη δημιουργία Περιφερειακής Επιστημονικής Ομάδας, η οποία θα αναλάβει τη σύνταξη και παρακολούθηση του σχεδίου της «Πράσινης Μετάβασης» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου συνάντηση στη ΖΕΠ με την συμμετοχή πλειάδας θεσμικών παραγόντων.

Μη αναστρέψιμη μοιάζει η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας

Σε απόγνωση βρίσκονται στην Τουρκία με τις δραματικές συνέπειες που έφερε η «ελεύθερη πτώση» της τουρκικής λίρας, με τους πολίτες να αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι με την φτώχεια που μαστίζει τη χώρα. Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν σκηνές από απελπισμένους πολίτες στις αγορές και σχολιάζουν πόσο δυσκολεύεται πλέον η ζωή τους.

Χάνει εκτάσεις το καλαμπόκι με την ουρία πάνω από τα 1.000 δολάριο ο τόνος

Τάση περιορισµού των εκτάσεων µε καλαµπόκι κατά την επερχόµενη εαρινή περίοδο σπορών καταγράφουν το τελευταίο διάστηµα οι υπηρεσίες του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας, όσο και στην Ευρώπη εκφράζονται ανησυχίες ότι αρκετοί παραγωγοί θα κόψουν εκτάρια εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων της καλλιέργειας σε λίπανση.