Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Φόβοι για ελλείψεις οδηγούν τους Γάλλους αγρότες σε μαζική αγορά λιπασμάτων παρά τις υψηλές τιμές

Οι αγορές λιπασμάτων παρουσίασαν αύξηση αυτόν τον μήνα, εν μέσω φόβων για πιθανές ελλείψεις, με το αυξανόμενο κόστος να δημιουργεί μία ολοένα και πιο δυσμενή κατάσταση για αγρότες και καλλιέργειες, σύμφωνα με την Yara.

Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν αναστατώσει τις αγορές αζωτούχων λιπασμάτων που βασίζονται στο αέριο ως εισροή, οδηγώντας τους κατασκευαστές τους, συμπεριλαμβανομένης της Yara, στην μείωση της παραγωγής και την απότομη αύξηση των τιμών σχεδόν κατά 300%.

Συνέπεια της κατάστασης, η πρακτική πολλών αγροτών να φυτεύουν φέτος λιγότερες καλλιέργειες εντάσεως λιπασμάτων, όπως το καλαμπόκι με την κατάσταση στην αγορά να έχει οδηγήσει σε μείωση των αγορασμένων ποσοτήτων λιπασμάτων κατά 10-15% περί τα τέλη Σεπτέμβρη, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Yara France, Νίκολας Μπρούτιν.

«Η κατάσταση διαφοροποιήθηκε εκτενώς τον Οκτώβρη, όπου ένα κύμα πανικού διαπέρασε την αγορά, με τους αγρότες να συζητούν για πιθανές ελλείψεις, κάτι που οδήγησε σε μαζικές αγορές λιπασμάτων δίχως να έχουν πέσει οι τιμές ενώ η κατάσταση που δημιουργήθηκε δεν έχει ακόμη ακριβώς αποτιμηθεί» δήλωσε ο πρόεδρος πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη του στο Reuters.

H άνοδος της ζήτησης σε μια περίοδο περιορισμένης προσφοράς έχει αυξήσει περαιτέρω τις ήδη ανεβασμένες τιμές λιπασμάτων, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση του καλλιεργητικού κόστους για τον Γάλλο αγρότη με την κατάσταση να μην δείχνει προς το παρόν να αλλάζει και τις τιμές να διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η αυξημένη χειμερινή ζήτηση για φυσικό αέριο και οι κινήσεις χωρών, όπως η Κίνα, για τον περιορισμό των εξαγωγών λιπασμάτων είναι πολύ πιθανό να διατηρήσουν τις τιμές των καλλιεργητικών εισροών σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Μπρούτιν.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.