Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Φόμοψη στα Αμπέλια: Απαραίτητη η καταπολέμηση

Οι αμπελώνες όλης της περιοχής ευθύνης της υπηρεσίας Καβάλας, βρίσκονται ήδη στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών.

Εννοείται ότι στις θερμότερες περιοχές οι βλαστοί των πρέμνων είναι πιο ανεπτυγμένοι ενώ στις ψυχρότερες περιοχές τώρα εκπτύσσονται της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσαν που αποτελούν θύλακες παγετού μπορεί εκπτυσσόμενους οφθαλμούς.

Επιπλέον, οι χαμηλές θερμοκρασίες της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσαν μια ανάσχεση στην εξέλιξη της βλάστησης ενώ σε περιοχές που αποτελούν θύλακες παγετού μπορεί (δυνητικά) να έχουν προκληθεί και κάποιες βλάβες στους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς.

► Υπό τις συνθήκες αυτές πρέπει να λάβει χώρα η καταπολέμηση της φόμοψης, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στα πρέμνα και στην παραγωγή.

Να σημειωθεί πως όποιος παράγοντας προκαλεί ανάσχεση της βλάστησης δυνητικά ευνοεί μια ενδεχόμενη προσβολή από την ασθένεια.

fomopsi

Ως εκ τούτου οι αμπελουργοί πρέπει να πραγματοποιήσουν τους δύο ψεκασμούς για την προστασία των αμπελώνων σύμφωνα με τις οδηγίες Προειδοποιήσεων και σύμφωνα με τις ειδικότερες οδηγίες των συνταγογράφων γεωπόνων.

Υπενθυμίζουμε ότι η φόμοψη αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή συνήθως 2 ψεκασμών, οι οποίοι διενεργούνται προληπτικά με κατάλληλα σκευάσματα λαμβανομένων υπόψη και των καιρικών συνθηκών αλλά και με το ιστορικό του κάθε αμπελώνα.

► Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται στην έκπτυξη των οφθαλμών,

► ο δεύτερος μετά τον σχηματισμό του πρώτου φύλλου (7-8 ημέρες μετά).

► Πολύ πιο σπάνια και σε ειδικές περιπτώσεις διενεργείται και τρίτος ψεκασμός, ο οποίος συνδυάζεται και για την καταπολέμηση του Ωιδίου.

Πηγή: farmacon.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.