Search
Generic filters

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Κατηγορίες

Φόμοψη στα Αμπέλια: Απαραίτητη η καταπολέμηση

Οι αμπελώνες όλης της περιοχής ευθύνης της υπηρεσίας Καβάλας, βρίσκονται ήδη στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών.

Εννοείται ότι στις θερμότερες περιοχές οι βλαστοί των πρέμνων είναι πιο ανεπτυγμένοι ενώ στις ψυχρότερες περιοχές τώρα εκπτύσσονται της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσαν που αποτελούν θύλακες παγετού μπορεί εκπτυσσόμενους οφθαλμούς.

Επιπλέον, οι χαμηλές θερμοκρασίες της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσαν μια ανάσχεση στην εξέλιξη της βλάστησης ενώ σε περιοχές που αποτελούν θύλακες παγετού μπορεί (δυνητικά) να έχουν προκληθεί και κάποιες βλάβες στους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς.

► Υπό τις συνθήκες αυτές πρέπει να λάβει χώρα η καταπολέμηση της φόμοψης, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στα πρέμνα και στην παραγωγή.

Να σημειωθεί πως όποιος παράγοντας προκαλεί ανάσχεση της βλάστησης δυνητικά ευνοεί μια ενδεχόμενη προσβολή από την ασθένεια.

fomopsi

Ως εκ τούτου οι αμπελουργοί πρέπει να πραγματοποιήσουν τους δύο ψεκασμούς για την προστασία των αμπελώνων σύμφωνα με τις οδηγίες Προειδοποιήσεων και σύμφωνα με τις ειδικότερες οδηγίες των συνταγογράφων γεωπόνων.

Υπενθυμίζουμε ότι η φόμοψη αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή συνήθως 2 ψεκασμών, οι οποίοι διενεργούνται προληπτικά με κατάλληλα σκευάσματα λαμβανομένων υπόψη και των καιρικών συνθηκών αλλά και με το ιστορικό του κάθε αμπελώνα.

► Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται στην έκπτυξη των οφθαλμών,

► ο δεύτερος μετά τον σχηματισμό του πρώτου φύλλου (7-8 ημέρες μετά).

► Πολύ πιο σπάνια και σε ειδικές περιπτώσεις διενεργείται και τρίτος ψεκασμός, ο οποίος συνδυάζεται και για την καταπολέμηση του Ωιδίου.

Πηγή: farmacon.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στέλνει στο μέτωπο ρώσους αγρότες ο Πούτιν ενώ… ανησυχεί για τη σοδειά 2023

Πλέον και αγρότες βρίσκονται μεταξύ των Ρώσων που στρατολογούνται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, δήλωσε στις 27 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πόυτιν σε συνάντηση με αξιωματούχους, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω κινδύνων για τη σοδειά του 2023.

Άμεσα πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου ζητούν πλέον 15 χώρες της ΕΕ

Κορυφώνεται πίεση για να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς συζήτηση στη μεθαυριανή, προπαρασκευαστική έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

Βρήκε ώρα για δοκιμές στα χαμηλά η αγορά βάμβακος με το σύσπορο στα 81 λεπτά

Στο 35% βρίσκεται η διαδικασία συγκομιδής βάμβακος στη Θεσσαλία, ενώ εξίσου προχωρημένη φαίνεται να είναι και στα χωράφια της Βοιωτίας, σε μια περίοδο ωστόσο κατά την οποία η διεθνής αγορά δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στους καλλιεργητές, με τις τιμές να προσεγγίζουν τα χαμηλά περιόδου, σε μια συνθήκη που αποθαρρύνει αρκετούς από το να φιξάρουν τιμές.

Χωρίς αυξήσεις οι εισφορές αγροτών στον ΕΦΚΑ το 2023 λόγω ενεργειακής κρίσης

Πάγωμα στην αύξηση των αγροτικών εισφορών στο ΕΦΚΑ από το 2023 δρομολογείται με ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, σε μια κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, θα εμποδίσει το φούσκωμα των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με ένα ποσοστό 8 με 9%.