Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Χάνει εκτάσεις το καλαμπόκι με την ουρία πάνω από τα 1.000 δολάριο ο τόνος

Τάση περιορισµού των εκτάσεων µε καλαµπόκι κατά την επερχόµενη εαρινή περίοδο σπορών καταγράφουν το τελευταίο διάστηµα οι υπηρεσίες του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας, όσο και στην Ευρώπη εκφράζονται ανησυχίες ότι αρκετοί παραγωγοί θα κόψουν εκτάρια εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων της καλλιέργειας σε λίπανση.

Τάση περιορισµού των εκτάσεων µε καλαµπόκι κατά την επερχόµενη εαρινή περίοδο σπορών καταγράφουν το τελευταίο διάστηµα οι υπηρεσίες του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας, όσο και στην Ευρώπη εκφράζονται ανησυχίες ότι αρκετοί παραγωγοί θα κόψουν εκτάρια εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων της καλλιέργειας σε λίπανση.

Υπό αυτήν την έννοια, η φετινή παραγωγή στην Ελλάδα διατηρεί δυναµική περαιτέρω ενίσχυσης των τιµών, µε την αγορά αυτήν την περίοδο να έχει σταθεροποιηθεί γύρω από τα 290 – 300 ευρώ ο τόνος. Ωστόσο, προϋποθέσεις διατήρησης του εύρους των υψηλών διαµορφώνονται πλέον και στη διεθνή αγορά.

Και αυτό παρά την απότομη διόρθωση που επέβαλε στις αγορές την περασμένη Παρασκευή 26 Νοεμβρίου το άκουσμα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, με το νέο στέλεχος Όμικρον, να λειτουργεί ως βαλβίδα αποφόρτισης των διεθνών χρηματαγορών. Σε αυτήν τη φάση, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ψυχολογία ανόδου θα διατηρηθεί, με τις αγορές ήδη να καλύπτουν μέρος των απωλειών.

Η προβληµατική ξεκινά από την αγορά πρώτων υλών για την παρασκευή προϊόντων θρέψης, η οποία διατηρείται σε ιστορικά υψηλά εδώ και µήνες, µε τις προοπτικές διόρθωσης να είναι ελάχιστες. Ρωσία και Κίνα έχουν περιορίσει αισθητά τις εξαγωγές ουρίας, µε την τιµή της να διαπραγµατεύεται όλο τον Νοέµβριο πάνω από τα 1.000 δολάρια ο τόνος, µε τα αζωτούχα λιπάσµατα, µια αγορά αξίας 53 δισ. ευρώ το 2020, να έχουν σχηµατίσει µεσοσταθµική αύξηση της τάξης του 80%.

Ταγμένη στην άνοδο η αγορά

Κύκλο ανόδου θυµίζουν οι ισορροπίες στην αγορά αγροτικών προϊόντων και όχι µια παροδική εµπορική αστάθεια, κάτι που φέρνει ξανά στο προσκήνιο εκτιµήσεις αναλυτών στην αρχή του έτους που έκαναν λόγο για συνθήκη υψηλών τιµές µε τουλάχιστον τριετή διάρκεια. Ενδεικτική η αγορά βάµβακος όπου ήδη κλείνονται συµβόλαια παράδοσης της παραγωγής του 2022 σε τιµές άνω των 90 σεντς, ενώ και στα σιτηρά µε δεδοµένη πλέον τη σοβαρή µείωση των παγκόσµιων αποθεµάτων, οι τιµές στη διεθνή αγορά επιµένουν στα υψηλά του εύρους.

Την ίδια στιγµή, οι ειδικοί των αγορών προδιαγράφουν πλέον ότι το κόστος της ενέργειας θα παραµείνει σε ιστορικά υψηλά όλο το α’ τρίµηνο του 2022, εξέλιξη µε άµεσες επιπτώσεις στην παραγωγή λιπασµάτων, κάτι που αναµένεται να προκαλέσει επιπλοκές µε την αγροτική παραγωγή παγκοσµίως, δίνοντας από τώρα αφορµή για προβληµατισµό αναφορικά µε τα µεγέθη των αναµενόµενων παραγωγών.

Στη χώρα µας, η νέα συνθήκη στις αγορές διαµορφώνει δύο ταχύτητες στην αγροτική δραστηριότητα. Από τη µια στις αροτραίες καλλιέργειες σιτηρά και βαµβάκι εµφανίζουν αποτελέσµατα ικανά να απορροφήσουν το κύµα ανατιµήσεων στο κόστος των εισροών και της ενέργειας. ∆εν ισχύει το ίδιο για τα κηπευτικά, µε εξαίρεση την πατάτα που µόλις τελευταία άρχισε να ανακάµπτει και να συγχρονίζεται µε το µοµέντουµ των διεθνών αγορών. Ούτε όµως για το ελαιόλαδο, όπου εδώ, το εγχώριο εµπόριο και ο ευρωπαϊκός κύκλος µεσαζόντων επιχειρούν ένα πισωγύρισµα µια χρονιά, κατά την οποία οι παραγωγές είναι ιδιαίτερα µικρές. Αντίστοιχες παραφωνίες µε το πνεύµα ανόδου έρχονται και από τη ζώνη αγελαδινού γάλακτος, όπου το τελευταίο διάστηµα διεκδικείται µια επανεξέταση των συµβολαίων.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.