Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Χωρίς αυξήσεις οι εισφορές αγροτών στον ΕΦΚΑ το 2023 λόγω ενεργειακής κρίσης

Πάγωμα στην αύξηση των αγροτικών εισφορών στο ΕΦΚΑ από το 2023 δρομολογείται με ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, σε μια κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, θα εμποδίσει το φούσκωμα των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με ένα ποσοστό 8 με 9%.

Πρόκειται για το γνωστό θέμα που αναδείχθηκε προ ολίγων ημερών, το οποίο έχει να κάνει με μια διάταξη στον ασφαλιστικό νόμο του Βρούτση, που προβλέπει για το 2023 αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το ύψος του πληθωρισμού του περασμένου έτους.

Οι τελευταίες πληροφορίες, θέλουν την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηγάκη, να διαμορφώνουν τις τελικές τους αποφάσεις, συνυπολογίζοντας το κόστος της ενέργειας που οδηγεί σε αύξηση στις τιμές των προϊόντων, αξιολογώντας το ως στρέβλωση που επιτρέπει την αναστολή των διατάξεων του ισχύοντος νόμου.

Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις, οι έξι ασφαλιστικές κατηγορίες που διαμορφώνονται για τους αγρότες, θα μείνουν για το 2023 αμετάβλητες. Σημειώνεται ότι οι αγρότες μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στις εξής ασφαλιστικές κλάσεις:

  • 125 ευρώ
  • 150 ευρώ
  • 180 ευρώ
  • 216 ευρώ
  • 260 ευρώ
  • 339 ευρώ

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιανουάριο του νέου έτους, όταν και θα «κλειδώσει» το ύψος του πληθωρισμού για το 2022, με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, να τοποθετούν το ποσοστό στο 8,5 με 9%. Άλλωστε, οι εισφορές των μη μισθωτών πληρώνονται με καθυστέρηση δύο μηνών. Οι αποφάσεις στο εν λόγω πεδίο, αφορούν 1,2 εκατ. μη μισθωτούς που απαρτίζονται από αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Να σημειωθεί ότι η κατάταξη σε μία εκ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών είναι υποχρεωτική. Η επιλογή βέβαια είναι ελεύθερη και δηλώνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η κατάταξη στον κλάδο υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του κλάδου σύνταξης. Μάλιστα, το ποσό εισφοράς του κλάδου υγείας, μετά τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραμένει σταθερό. Αλλά κι όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει μια από τις 6 κατηγορίες, μπορεί να αλλάξει. Η αλλαγή επιτρέπεται μία φορά τον χρόνο.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.