Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Όλο και πιο κοντά ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι με βάση το σχέδιο Βορίδη

Μια ειδική έκτακτη ενίσχυση στο βαμβάκι βρίσκεται στο πλάνο των επιδοτήσεων που διαμορφώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Οι πληροφορίες θέλουν τη Βάθη να έχει γίνει υποδοχέας σχετικού αιτήματος από πολλούς παράγοντες του κλάδου βάμβακος, όσο παράλληλα ο υπουργός Μάκης Βορίδης, παραδέχεται μεταξύ άλλων σε επίσημες τοποθετήσεις του ότι έπεται νέος κύκλος ενισχύσεων λέγοντας ότι «θα συνεχίσει να ενισχύει με ιδιαιτέρως σημαντικά ποσά το εισόδημα των αγροτών». Μέσα από αυτό το παράθυρο έκτακτων κρατικών ενισχύσεων που αναμένεται να ανοίξει προσεχώς το υπουργείο, έρχεται να περάσει η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι.

Την εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έχουν λάβει υπ όψιν τους και οι εκκοκκιστές, με μεγάλο εκκοκκιστήριο να προβαίνει σε μείωση της προσφοράς που είχε δώσει για παραδοτέο σύσπορο, ενδεχομένως ποντάροντας σε εξισορρόπηση της «χασούρας» του παραγωγού με μια έκτακτη ενίσχυση στο βαμβάκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, µεγάλο εκκοκκιστήριο χαµηλώνει την προσφορά του σε µια προσπάθεια να πιέσει σε φιξαρίσµατα εγκαίρως, προτού τα ταµπλό καταγράψουν νέα κέρδη.

Από τα 42 λεπτά που πλήρωνε για παραδόσεις στην αυλή του εκκοκκιστηρίου µέχρι πρόσφατα, γνωστός εκκοκκιστής επιχειρεί ντρίπλα, κατεβάζοντας την τιµή στα 40 λεπτά. Όπως αναφέρουν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς, η τακτική αυτή προσβλέπει στο να σπεύσουν οι παραγωγοί να κλείσουν τις ποσότητές τους φοβούµενοι για περαιτέρω µείωση, προκειµένου να αποφύγει το εκκοκκιστήριο να πληρώσει υψηλότερες τιµές στη συνέχεια, σε περίπτωση που η διεθνής τιµή βάµβακος συνεχίσει την ανοδική πορεία του.

Πάνω στα κλεισίµατα πετυχαίνει τους Έλληνες καλλιεργητές βάµβακος, η ανάκαµψη των διεθνών χρηµαταγορών βαµβακιού, µε το ταµπλό του χρηµατιστηρίου της Νέας Υόρκης να βρίσκεται περί τα 73 µε 74 σεντς στα ενεργά συµβόλαια Μαρτίου ‘21. Η εξέλιξη αυτή θα επέτρεπε τιµή σύσπορου µε µια µέση απόδοση στο 34%, κοντά στα 46 λεπτά. Ωστόσο η οικονομική συγκυρία και η έλλειψη ρευστότητας που φαίνεται ότι έχουν πολλά εκκοκκιστήρια εξαιτίας της δυστοκίας των προηγούμενων μηνών, δείχνει πως η εγχώρια αγορά δύσκολα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα δεδομένα που διαμορφώνουν οι σαφώς καλύτερα χρηματοδοτούμενες διεθνείς αγορές. Σε αυτήν την πραγματικότητα, η ενίσχυση του βαμβακιού αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί ομαλά η καλλιέργειά του την επόμενη χρονιά, χωρίς σημαντικές στρεμματικές απώλειες, που μάλιστα ήδη έχουν καταγραφεί, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που στράφηκαν στο σκληρό σιτάρι.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.