Τρέχουσα απειλή παγκοσμίως αποτελεί η αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, απαιτώντας άμεσα μια λύση τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για την ζωική παραγωγή. Στα πλαίσια, λοιπόν, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΗΟRΙΖΟΝ 2020 δημιουργήθηκε το έργο DISARM, ένα νέο θεματικό δίκτυο συνεργασίας που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στις εκτροφές παραγωγικών ζώων.
Η υλοποίηση του άρχισε τον Ιανουάριο του 2019 μέσω συνεργασίας κτηνοτρόφων-παραγωγών, κτηνιάτρων, γεωπόνων-ζωοτεχνών, συμβουλευτικών υπηρεσιών, ερευνητών, ακαδημαϊκών και βιομηχανίας για τη καθιέρωση μιας πιο ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών στις κτηνοτροφίες, που θα περιορίσει την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 15 οργανισμοί και ιδρύματα, 9 ευρωπαϊκών χωρών, με το Γεωπονικό Πανεπιστήμια Αθηνών και πιο συγκεκριμένα το Εργαστήριο Φυσιολογίας, Θρέψεως και Διατροφής Αγροτικών Ζώων να εκπροσωπεί την Ελλάδα. Στα πλαίσια, επίσης, του προγράμματος συμμετέχει και η ελληνική προβατοτροφική μονάδα Ois Farm, όπου οργάνωσε ενημερωτική ημερίδα για την εξέλιξη του έργου, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Αργολίδος, με τα θέματα που συζητήθηκαν να αφορούν την επίδραση της εντατικοποίησης της κτηνοτροφίας στην ανθεκτικότητα των αντιβιοτικών και τις προσεγγίσεις των μέτρων βιοασφάλειας σε μεγάλες μονάδες, εφαρμοσμένες πάνω στην Ois Farm.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας.