Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

H αγροτική παραγωγή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο

Εισήγηση Βορίδη στο 7ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συμμετείχε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στο 7ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων με θέμα «Η πανδημική κρίση ευκαιρία αύξησης των ελληνικών εξαγωγών φρούτων στη Γερμανία» το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βορίδης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η αγροτική παραγωγή μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομία της πατρίδας μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την εντυπωσιακή πορεία που σημείωσε η εξαγωγική καμπύλη σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως κεράσια και πορτοκάλια, εξέλιξη την οποία συνέδεσε με τις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στις καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ο υπουργός έκανε μάλιστα ειδική μνεία στην αυξητική καμπύλη των πορτοκαλιών, αποδίδοντας την τάση αυτή στην ανάγκη των καταναλωτών να στραφούν σε αγαθά που προστατεύουν και θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό και τόνισε την ανάγκη να ενδυναμωθούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που αναζητούν οι καταναλωτές, αναφέροντας συγκεκριμένα την τυποποίηση των προϊόντων, την αύξηση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων και τον προσδιορισμό της ιχνηλασιμότητάς τους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και κατά την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, ο κ. Βορίδης παρατήρησε πως το ισοζύγιο φρούτων με τη Γερμανία εμφανίζει διαχρονικά θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, συνεισφέροντας 93 εκατομμύρια ευρώ μέσω των εξαγωγών έναντι 609 χιλιάδων ευρώ εισαγωγών από τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι το 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 13,3%, αναφέροντας παράλληλα τα κεράσια, τα ακτινίδια, τις φράουλες, τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα και τα καρπούζια ως τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα προς τη Γερμανία.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, ο υπουργός σημείωσε πως το 2009 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων άγγιξε τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2019 έκλεισε με έλλειμμα της τάξεως των 600 εκατομμυρίων, ενώ φέτος εκτίμησε ότι θα κλείσει στα 200 εκατομμύρια, σημειώνοντας πάντως πως αυτή η εξέλιξη δεν μειώνει τις φιλοδοξίες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου να καταστεί η αγροτική παραγωγή καθαρός συνεισφορέας στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Αναφορικά με το ευρύτατο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι Γερμανοί καταναλωτές για την υγιεινή διατροφή και τα βιολογικά προϊόντα, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως ανοίγει ο δρόμος για μια ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς έχει γίνει εμφανής η προτίμησή τους στα ελληνικά φρούτα και λαχανικά.

Τέλος ο κ. Βορίδης εξήρε τη μεγάλη συμβολή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο εμπόριο μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας και στην εμπέδωση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τα συγχαρητήριά του προς τον υπουργό για τη σημαντική στήριξη που παρέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον πρωτογενή τομέα και την ανάδειξη της αστείρευτης δύναμης του Έλληνα παραγωγού έδωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός.

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.