Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

 

 

Η κατσαρίδα είναι από τα πιο γνωστά παράσιτα και προκαλούν πολύ συχνά προβλήματα σε σπίτια, επαγγελματικές εγκαταστάσεις   και σε άλλους εσωτερικούς χώρους.

Οι κατσαρίδες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς εχθρούς της υγείας των ανθρώπων, καθώς κουβαλούν μια τεράστια γκάμα ασθενειών. Αλλοιώνουν τα τρόφιμα και μπορούν να διαδίδουν παθογόνους οργανισμούς. Επίσης μπορούν να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Δείχνουν μια προτίμηση για τρόφιμα υψηλής ενέργειας ενώ αποφεύγουν τα τρόφιμα με λιπαρά, μούχλα ή αλλοίωση.

Η κατσαρίδα λοιπόν εκτός από λόγους αισθητικής πρέπει να εξολοθρεύεται και για υγειονομικούς λόγους.

Τα περισσότερα είδη είναι εδαφόβια και δραστηριοποιούνται κατά την νύχτα και κρύβονται κατά την ημέρα σε ρωγμές του εδάφους. Προτιμούν αυξημένη υγρασία. Αναζητούν το σκοτάδι και κυρίως οι περισσότερες από αυτές περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στα προστατευόμενα καταφύγια τους και αναδύονται μόνο για τη συλλογή τροφής.

Ενώ οι αρσενικές κατσαρίδες αναζητούν ενεργά τροφή τις περισσότερες μέρες, τα θηλυκά ξοδεύουν το 75% μη αναζητώντας τροφή καθώς μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και για 45 ημέρες χωρίς αυτήν, έχοντας πρόσβαση μόνο σε νερό. Οι νεαρές νύμφες, επίσης αναζητούν τροφή για μικρό χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν διάφορα είδη κατσαρίδας που εισβάλλουν τους χώρους μας.

Τα πιο κοινά είδη στην Ευρώπη είναι  Blattella germanica (γερμανική κατσαρίδα), Periplaneta Americana (αμερικανική κατσαρίδα) Blatta orientalis (ανατολική κατσαρίδα) και Supella longipalpa (καστανή κατσαρίδα).

·       Blatta orientalis (ανατολική κατσαρίδα)

Το μέγεθος του ακμαίου ατόμου φτάνει μέχρι τα 2,5 cm και στο χρώμα είναι σχεδόν μαύρο. Όπως και τα υπάλληλα  είδη προτιμά χώρους όπως φρεάτια, σωλήνες ύδρευσης, κελάρια, υπόγεια και βόθρους. Τρέφονται κυρίως με αμυλούχα προϊόντα. Κατά την διάρκεια ζωής του θηλυκού ατόμου (2 χρόνια) μπορούν να γεννηθούν μέχρι και 215 άτομα. Η περίοδος επώασης είναι 1 έως 2 μήνες και η περίοδος ανάπτυξης είναι 12 μήνες. Άριστη θερμοκρασία αναπαραγωγής : 27οC

Η ανατολική κατσαρίδα είναι εξίσου στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού. Παρόλο που οι ανατολικές κατσαρίδες συλλέγουν τροφή σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις σε σχέση με τις γερμανικές, καμία από τις δυο δεν ταξιδεύει σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις ρωγμές, όπου συγκεντρώνονται συνήθως όλες μαζί για τη μεταφορά της τροφής.

 

·       Blattella germanica (γερμανική κατσαρίδα)

Το σώμα της γερμανικής κατσαρίδας δεν ξεπερνάει το 1cm. το χρώμα της ποικίλει στις αποχρώσεις του καφέ. Η παρουσία της είναι έντονη σε χώρους με ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως σπίτια, εστιατόρια και αποθήκες εμπορευμάτων, μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, supermarket κ.λ.π. Επιβιώνει κυρίως στα θερμά κλίματα καθώς και στα ψυχρότερα. Κατά κανόνα παραμένουν κρυμμένες κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ εμφανίζονται τη νύχτα. Αρέσκονται σε περιοχές με τρόφιμα, ζέστη και υγρασία. Ο κύκλος ζωής της  φαίνεται να διαρκεί 170 περίπου ημέρες κάτω από ευνοϊκές συνθήκες και παράγονται 30-40 δεσμίδες αυγών κάθε 2-3 εβδομάδες, που σημαίνει ότι ο πληθυσμός της γερμανικής κατσαρίδας μπορεί να αυξηθεί μαζικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, παρά τα υψηλά επίπεδα ελέγχου που μπορεί να εφαρμόζονται.

Η γερμανική κατσαρίδα που είναι και το κύριο πρόβλημα στην Ευρώπη, απαιτεί ζεστό περιβάλλον και γι΄ αυτό ζει κατά κύριο λόγο σε εσωτερικό περιβάλλον.

·       Periplaneta Americana (αμερικανική κατσαρίδα)

Είναι καφέ-μαύρου χρώματος και μεγαλύτερη σε μέγεθος σε σχέση με την γερμανική κατσαρίδα (έως και 4 cm). Η τροφή της αποτελείται από φυτικά και ζωικά υλικά. Της αρέσει να κρύβεται σε υπονόμους, συσκευές θέρμανσης, φρεάτια, υπόγεια και γενικότερα σε σκοτεινά σημεία.  Αναπαράγεται άριστα σε περιοχές με θερμοκρασία στους27 °C ή άνω. Η περίοδος επώασης των αυγών διαρκεί 7 εβδομάδες.

Για την Perplaneta americana αναφέρονται 42 μέρες χωρίς τροφή και νερό. Με νερό χωρίς τροφή μπορούν να επιβιώνουν μερικούς μήνες.

Σύγχρονα μέσα καταπολέμησης.

·       Ψεκασμός εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με εντομοκτόνα

Πλέον τα σύγχρονα εντομοκτόνα είναι σχετικά ακίνδυνα προς τον άνθρωπο και τα ζώα ειδικά όταν η χρήση τους γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Τα περισσότερα από αυτά καταπολεμούν όλα τα βαδιστικά έντομα. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες χρήσης και την σωστή δοσολογία. Εκεί λοιπόν πρέπει να ψεκάζουμε :

https://agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/draker-10-2-detail

Γύρω και μέσα στα γειτονικά φρεάτια,σωληνώσεις, σιφώνια που αποτελούν καταφύγια για τις κατσαρίδες, γενικότερα σε περιοχές όπου υπάρχει νοητή  υγρασία.

Σε ζεστούς και υγρούς χώρους, υπόγεια, λεβητοστάσια, καυστήρες κλπ

Σε κοινόχρηστους χώρους και ιδανικά σε επιφάνειες που δεν πλένονται και δεν καθαρίζονται  συχνά (σοβατεπί κ.α)

·       Εφαρμογή gel

Εσωτερικά της οικίας όπου προτιμάμε να αποφύγουμε τον ψεκασμό, η λύση είναι στα ειδικά gel (σε μορφή σύριγγας) που καταπολεμούν τις κατσαρίδες ολοκληρωτικά. Το φάρμακο αυτό που περιέχεται στην σύριγγα είναι ετοιμόχρηστο εντελώς άοσμο και μη τοξικό και δεν χρειάζεται εκκένωση του χώρου όπου θα εφαρμοστεί. Η ουσία μεταφέρεται από τις κατσαρίδες στις φωλιές τους και εκεί προκαλείται μαζική θανάτωση και κανιβαλισμός.

https://agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/dragon-gel-10gr-detail

Το gel εφαρμόζεται ανάλογα με την προσβολή σε σταγονίδια (μεγέθους φακής) σε ντουλάπια, μεντεσέδες, στο μπάνιο και σε λοιπούς εσωτερικούς χώρους που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με νερό.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.